Byjenta som ble Askeladd

Publisert 13.06.2012
  • Tips en venn om denne siden

Charlotte Holberg Sveinsen er årets Askeladd, for sitt arbeid med kafè- og landlivsbutikken Skafferiet på Helgøya i Hedmark.

Charlotte H. Sveinsen er årets Askeladd. Her med styreleder i Landkreditt SA, Knut Nordmo, og leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke. Foto: Marthe Haugdal
- Det er utrolig morsomt og veldig inspirerende. Nå får jeg bare mer lyst til å fortsette. Når man legger så mye tid, krefter og energi i dette som jeg har gjort de siste årene, så er det utrolig tilfredsstillende å få en slik anerkjennelse, sier Sveinsen etter å ha mottatt prisen under årsmøtet i Norges Bondelag.

Ifølge juryleder Nils T. Bjørke har juryen i år enstemmig kåret Sveinsen til Askeladd 2012.

- Hun trodde på ideen sin, og har skapt en suksess som framhever landbygda og Helgøya på en flott måte. Hun har gjort ideen sin til levebrød, med en innsats og en vilje som imponerer juryen. Med hjemmebakst og landliv har hun skapt et fristed og et pusterom i hverdagen for tilreisende, sier Bjørke.

Premien på 30.000 kroner deles ut i samarbeid med Landkreditt SA.

Byjenta som elsker livet på landet

På Skafferiet legger Sveinsen vekt på at gjestene skal få en idyllisk opplevelse i landlige omgivelser, og fikk i fjor 40.000 mennesker til Helgøya i Hedmark. Det er mer enn det museer og andre turistdestinasjoner i regionen greier. Hun har i tillegg skapt en arbeidsplass for seg selv, og nesten 20 medarbeidere på hel- og deltid.

- Jeg er veldig, veldig stolt, fordi jeg egentlig er byjente. Jeg flyttet til gården og startet egen næring, og det gjør det ekstra viktig og betydningsfullt å få denne prisen, sier hun.

Nå er kokeboken hennes ute på markedet, og i mai feiret Skafferiet fire år i drift.

 - Det har vært en formidabel reise på godt og vondt. Jeg må klype meg litt i armen. Det har vært lærerikt og veldig, veldig morsomt. Prispengene vil bli brukt til ny utvikling av konseptet. Mitt overordnete mål er å bidra til at folk i økende grad ønsker å flytte på landet, forteller Sveinsen.

Les mer om Askeladdprisen

17. året på rad

Norges Bondelag og Landkreditt delte i år ut Askeladdprisen for 17.året på rad, til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.

- I Landkreditt arbeider vi aktivt for levende og bærekraftige bygder, først og fremst gjennom å sikre god finansiering til landbruket. Det er viktig for oss å gi en anerkjennelse til innovative mennesker som bidrar til å fremme norske bygder på nye måter, og som skaper arbeidsplasser i distriktene. Ungdommen er framtida, og gjennom Landkreditt Bank har vi siden starten hatt fordelaktige betingelser til unge bønder som ønsker å satse på gården. Årets privinner har laget et spennede konsept, og har lykkes svært godt med dette, sier styreleder i Landkreditt, Knut Nordmo

Med 12 spennende søknader innsendt av kreative mennesker som ser lyst på livet på bygda, har juryen hatt en vanskelig oppgave.

- Bygdene i vårt landstrakte land holdes levende av folk som ser mulighetene, som tør å satse, og som har initiativ og tro på egne konsepter. I år som andre år har det kommet inn sterke søknader fra ungdom som tør å satse på næringer basert på det lokale ressursgrunnlaget i deres bygder. Nok en gang viser det seg at det er i bygdenes unike ressurser at nøkkelen til suksess ligger, sier Bjørke.

Les alt om årsmøtet

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Meld deg på Øko2020!

Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

Er kjøtt bærekraftig

Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
januar

Kornkonferansen 2020

Oslo Kongressenter
Tirsdag
21
januar

Øko 2020

X Meeting Point,Hellerudsletta
Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

Våre samarbeidspartnere