Budsjettstøtte til landbruket i forhold til BNP i Norge: 0,55% EU: 0,60%
Likevel mener OECD at for mye av inntekten til bøndene kommer fra statlige overføringer.
Denne uken kom Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) med en rapport som viser at norske bønder får 63 prosent av lønnen i offentlig støtte, og ligger dermed på verdenstoppen.
Norge, Sveits, Japan, Sør-Korea og Island trekkes frem som verstinger. Hos de fire første mottar bønder over halvparten av inntekten sin fra staten i snitt.
Felles for disse landene er at de ligger på verdenstoppen på det generelle lønnsnivået og har også svært høy BNP per innbygger.
I fredagens Aftenposten trekker Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum frem nettopp dette.
- Norge er et dyrt land, for alle næringer. For landbruket er også de geografiske forholdene vanskelige. Men vi har en målsetting om å produsere mer mat hjemme, og da må vi bruke offentlige overføringer som et av virkemidlene, sier Slagsvold Vedum til Aftenposten.
Tallene ser nemlig helt annerledes ut om man tar utgangspunkt i de ulike landenes bruttonasjonalprodukt (BNP).
- Med verdien av det norske tollvernet (8,5 milliarder) blir andelen av BNP som går til støtte 0,91 prosent i Norge, mot 0,68 prosent i EU, sier direktør i AgriAnalyse Christian Anton Smedshaug.
- Tallene blir enda lavere dersom tollvernet tas ut og bare verdien av direkte støtte over budsjettet beregnes. Da får vi 0.55 prosent i Norge, mot 0.60 prosent i EU. I forhold til verdiskapningen i landet, er jordbruket er en mindre post på budsjettet i Norge enn i EU, sier Smedshaug til Aftenposten.
- Overføringene utgjør uansett en liten andel av statsbudsjettet, bare rundt 1,3 prosent. Og den norske forbrukeren bruker ikke mer enn rundt 11 prosent av inntekten sin på mat. Det er i Europas nedre sjikt, sier Nils T. Bjørke.