Brekk fikk brekkjern

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk fikk en brekkjern da han gjestet årsmøtet i Bondelaget.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk fikk brekkjern. Foto: Guro Bjørnstad

- Denne er et supplement til verktøykassa til landbruks- og matministeren. Denne gaven skal være til hjelp i de mange kampene han skal ta framover. Dette brekkjernet skal han bruke for å gå inn i sprekkene i argumentasjonen til de som mener at det ikke er nødvendig å øke norsk matproduksjon. Vi har troen på at du kan bruke den godt, sa ordstyrer Odd Christian Stenerud til landbruks- og matministeren.

Brekkjernet ble overlevert Brekk etter statsrådens innlegg på årsmøtet i Bondelaget onsdag ettermiddag.

Statsråden understreket at han er lei seg for at det ikke ble enighet i årets jordbruksforhandlinger. Samtidig roste han bøndenes engasjement og budskap i aksjonene.

- Dere har vist både oss politikere og forbrukerne betydningen av norsk matproduksjon på en tydelig måte. Bøndene fortjener bedre betalt, og vi sikter mot det samme målet.

Store mål i matmeldinga

- I en verden som sulter skal vi sette oss store mål om økt matproduksjon, og den nye landbruks- og matmeldinga var grunnlaget for jordbruksoppgjøret. Forventningene var høye både i Senterpartiet og i landbruksfamilien, men innest inne har hvertfall vi politikere vært klar over at det tar tid å realisere målene som er skrevet i et tiårsperspektiv. Dere er misfornøyde med hvor fort vi går fram, ikke retninga vi går i. Det er en ærlig sak å være uenig i. Torsdag denne uken skal Stortinget behandle årets oppgjør. I morgen blir vedtaket gjort, sa Brekk.

I sitt innlegg på årsmøtet var statsråden også opptatt av å se framover.

- Jeg håper vi kan diskutere veien framover nå. Situasjonen er alvorlig, og krever at regjeringen, Bondelaget og Senterpartiet må velge strategier for å nå målet om bedre betaling til norske bønder og økt norsk matproduksjon.

Les hele talen på lmd.dep.no

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere