Bondelaget på plass på Agrisjå

Av Ove Magne Ribsskog,
  • Tips en venn om denne siden

Bondelagets leder Lars Petter Bartnes møter landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til duell på Agrisjå i Stjørdal. Bondelaget stiller i år med egen stand på messa.

Sylvi Listhaug og Lars Petter Bartnes møttes første gang på årmøtet i Norges Bondelag i juni, der Bartnes ble valgt som ny leder.

Statsråd Sylvi Listhaug står for den ofisielle åpninga av Agrisjå 2014 fredag klokka 12, og like etterpå møter hun Lars Petter Bartnes til duell - under ledelse av Øystein Syrstad.

De to toppene har møttes bare en gang til debatt etter at Bartnes ble valgt som ny leder i Norges Bondelag i juni, og det var 13. august under Arendalsuka. Med i debatten var også Marit Arnstad (Sp) og Ole Robert Reitan i Rema 1000.

Debatten kan du se her:

Det ventes storinnrykk til landbruksmessa, som i 2011 hadde 34.000 besøkende. Oppslutninga fra utstillere er meget stor, og programmet er også spekket med faglige foredrag.

Bondelaget stiller med egen stand i fagteltet. Der kan du møte tillitsvalgte og ansatte.

- Vi håper folk stikker innom for å slå av en prat, enten for å diskutere landbrukspolitikk eller andre ting. Og er det noen som har lyst til å bli medlem, er de selvsagt hjertelig velkommen, sier organisasjonssjef Marit Haugen i Nord-Trøndelag Bondelag.

Blant dem som skal stå på stand, er advokat Erlend Stabell Daling i Norges Bondelag - ekspert på grunneierrettigheter. Hvis noen ønsker gode råd, kan de slå av en prat med ham.

Daling stiller også på et kafemøte om grunneierrettigheter i fagteltet på husdyrområdet lørdag klokka 15. Samme dag klokka 13 holder Marit Haugen et innlegg om tidligpensjon i samme telt.

Hvis det er noen spesielt du ønsker å treffe på Bondelagets stand, kan du merke deg tidene her:

Fredag 09.00-13.00Trine Hasvang VaagMarit Haugen
Fredag 13.00-16.00Kristin KjølenErlend Stabell Daling
Jon Gisle Vikan
Fredag 16.00-20.00Trond HodneKaja Heltorp
   
Lørdag 10.00-14.00Kristin IanssenErlend Stabell Daling
Lørdag 14.00-18.00Borgny Kjølstad Grande 
Lørdag 14.00-18.00 Kaja Heltorp
   
Søndag 10.00-13.00Sigmund JohansenBrita Buan
Søndag 13.00-17.30Johan Kristian DalingKaja Heltorp

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere