Bondefrokost på Eidsvolls plass

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Onsdag byr Bondelaget og bondelagskokken på frokost. Vi vil vise stortingspolitikerne hvorfor Norge trenger bonden.

Bondefrokost foran Stortinget 2014

Velkommen til bondefrokost på Eidsvolls plass i morgen 8. april kl 9 – 10.

Norges Bondelag har invitert Stortingspolitikerne på frokost, og vil vise hvorfor Norge trenger bonden. Politikerne vil bli utfordret til å finne ut hvilken bonde de egentlig er gjennom å ta bondetesten. Nysgjerrig på hvilken bonde du er? Ta bondetesten på bondevenn.no.

Fra sitt ståsted forteller appellantene hvorfor Norge trenger bonden:

  • Anita Krohn Traaseth, adm. dir i Innovasjon Norge.
  • Alfred Bjørlo, ordfører for Venstre i Eid kommune i Sogn og Fjordane.           
  • Egil Olsvik, styreleder i nye NHO Mat og Drikke.
  • Bodhild Fjelltveit, sauebonde i Bergen.
  • Bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Det er bondelagskokk Karla Siverts som serverer frokosten, og studentkoret Lærken fra NMBU på Ås underholder.

Det er nå få uker til årets jordbruksforhandlinger er i gang, og Lars Petter Bartnes forbereder sitt første jordbruksoppgjør som leder av Norges Bondelag. – Vi jobber for å få til en jordbruksavtale som gjør at bøndene kan produsere mer mat på en klimavennlig måte, sier Bartnes.

- Det handler om hvilket landbruk vi vil ha, og hvordan maten skal produseres for å gi forbrukerne trygge og rene råvarer slik de etterspør, sier Bartnes.

Synlige over hele landet

Bøndene vil være synlige i bybildet over hele Norge i morgen. Du kan møte bønder på togstasjoner og fergekaier. I Sør-Trøndelag vil ordførerne få prøve å dyrke maten selv - som potetbønder. I Sarpsborg rydder bøndene byen før fotballkamp mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga. Sarpsborg Bondelag lager også moro for barnehagebarn med høyhopping og dyr.

Nå lanserer Norges Bondelag kampanjen Norge trenger bonden. Vi vil vise særpreget ved det norske landbruket, og hva samfunnet får tilbake av fellesgoder. Et mangfoldig landbruk bygget på små og mellomstore gårdsbruk over hele landet, som produserer trygge og kortreiste råvarene av høy kvalitet.

Se mer på bondevenn.no Der møter du fem bondefamilier som representerer noe av det mangfoldet av bønder som Norge trenger.  

Kontakt: Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, tlf 90084576.
Lise Boeck Jakobsen, kommunikasjonssjef, tlf 97599866.

 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere