Årets Askeladd er Traktorpikene

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Spreke arbeidsklær for kvinner gjør Traktorpikene AS, ved daglig leder Thrine Bye Heggum, til vinner av årets askeladdpris for unge gründere på bygda.

Askeladdprisen ble delt ut på Norges Bondelags årsmøte onsdag kveld. Prisen deles ut til unge gründere på bygda, av Norges Bondelag og Landkreditt Bank, og er på 30 000 kroner.

Thrine Bye Heggum og søsteren Ine Bye Rossetnes savnet arbeidsklær de kunne jobbe og bevege seg i og samtidig ta seg bra ut. De utviklet like gjerne klærne selv, og Traktorpikene AS var et faktum.

- Vi er imponert over hvordan Thrine Bye Heggum og Traktorpikene har fylt et behov i markedet med fargerike arbeidsklær for kvinner, sier Lars Petter Bartnes, leder i juryen for Askeladdprisen og leder i Norges Bondelag.

- Når Thrine flytter til hjembygda Grong og skaper sin egen arbeidsplass, er hun et godt forbilde for andre på bygda, sier Bartnes.

- Årets askeladdvinner har ikke bare skapt sin egen arbeidsplass. Konseptet med feminine arbeidsklær laget for å tåle et røft arbeidsmiljø, har vist seg å være en suksess. Traktorpikene bidrar til at alle kvinner med sin arbeidsplass i landbruket kan stille velkledd både i fjøset og på traktoren, sier Knut A. Nordmo, styreformann i Landkreditt.

- Det er ærefullt og inspirerende å vinne Askeladdprisen. Det betyr mye å bli lagt merke til av Bondelaget og Landkreditt Bank, sier Thrine Bye Heggum.

Viktig for kvinnene i næringa

Arbeidet med det som i dag er Traktorpikene AS startet for tre år siden. Thrine og Ine fra Grong i Nord-Trøndelag har utvikla produktet med hjelp fra Innovasjon Norge. Høsten 2015 lanserte de den første kolleksjonen med arbeidsklær, og opplever stor entusiasme for klærne.

- Det hele begynte med at søstera mi og jeg, som begge bor og arbeider på gård, var lei av å traske rundt i altfor store og bomsete termodresser om vinteren. Vi savna mer feminine arbeidsklær, og sånn ble idéen om Traktorpikene sådd, sier Thrine Bye Heggum.

- Det handler ikke bare om å selge klær. Det handler også om å ta vare på de lange og stolte tradisjonene som kvinner har i landbruket. Vi ønsker å gjøre noe viktig for kvinnene i næringa, sier Thrine Bye Heggum.

Juryen som tildeler Askeladdprisen har bestått av Knut A Nordmo og Anders Sigstad fra Landkreditt Bank, Lars Petter Bartnes og Frøydis Haugen fra Norges Bondelag og Gunn Jorunn Sørum fra Norges Bygdeungdomslag.

Fakta om Askeladdprisen

  • Askeladdprisen deles ut til ungdom som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.
  • Norges Bondelag og Landkreditt deler ut prisen på 30 000 kroner på årsmøtet i Norges Bondelag.
  • Prisen ble delt ut første gang i 1995, og har blitt en veletablert pris for gründerungdom på bygda.
  • Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt. Se oversikt over alle prisvinnerne.

Kontaktinfo:
Lars Petter Bartnes, tlf 90084576
Knut A Nordmo, tlf 970 97 254
Thrine Bye Heggum, tlf 906 67 173
Kari Marte Sjøvik, rådgiver i Norges Bondelag: 414 60 387

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Meld deg på Øko2020!

Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

Er kjøtt bærekraftig

Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
januar

Kornkonferansen 2020

Oslo Kongressenter
Tirsdag
21
januar

Øko 2020

X Meeting Point,Hellerudsletta
Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo

Våre samarbeidspartnere