Er tollvern til hinder for internasjonal handel, eller en nødvendighet for egen matproduksjon her i landet? Regjeringa har som mål å øke norsk selvforsyning. Norges Bondelag deler dette målet, og det blir enda mer aktuelt med de usikre tidene som er internasjonalt. For å kunne produsere mer av maten vi spiser, er det en forutsetning at tollvernet fungerer, og at forbruker foretrekker norske varer i butikken.  

Tollvernet er utvannet, og det er i spill i forhandlingene om neste års statsbudsjett. I statsbudsjettet foreslår regjeringen en overgang fra kronetoll til prosenttoll for hel issalat, kålrot, rødbeter og knollselleri. Norges Bondelag hadde håpet regjeringen benyttet muligheten også for flere produkter. Særlig produkter med stort volum som har betydning for vår selvforsyning og matberedskap. – Dagens importvern er svekket, men regjeringen gjør ikke noe med det. De følger ikke opp Stortingets klare føring som ville gitt norske produkter nødvendige fortrinn foran importerte varer. Dette er jeg veldig skuffet over, sa bondelagsleder Bjørn Gimming da statsbudsjettet ble presentert 6. oktober. 

Vi håper du har anledning til å starte dagen sammen med oss og kunnskapsrike folk for å lære mer om tollvernets verdi, samt en god importfri frokost.  

Meld deg på her.

Program, 21. november:

07.45       Frokostservering starter

08.15       Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, ønsker velkommen

08.20       Jørn Rolfsen, direktør Landbruksdirektoratet: Om tollvern og prosent/vs kronetoll

08.30       Ken Are Østlid, direktør Hoff. Eksempel på verdien av prosenttoll

08.40       Anne Berit Aker Hansen, leder NNN: Sikre arbeidsplasser i industrien gjennom styrket toll og bedre fungerende verdikjede

08.55       Kaffepause

09.00       Gartnerhallen: Norske grønsaker trenger sterkt tollvern

09.10       Willfred Nordlund (SP) Tollvern og regjeringens tollgrep

09.15       Reber Roald (SV): Derfor var det viktig for SV å få kompromiss om prosenttoll i jordbruksoppgjøret

09.20       Bjørn Gimming avslutter