Svaret ligger i melka

  • Tips en venn om denne siden

Melkebilen henter melk overalt i Norge.
Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

Første helgen i november går World Cheese Awards - eller VM i ost - av stabelen i Bergen. I løpet av noen hektiske timer skal 3472 oster fra 41 land bli bedømt av 253 dommere fra inn- og utland. Tenk om en av de norske osteprodusentene går helt til topps - igjen! 

Da Tingvollost sin blåmuggost Kraftkar ble kåret til verdens beste ost i 2016 ristet mange på hodet. Hvordan var det mulig at den lille familiegården i Torjulvågen i Møre og Romsdal kunne lage verdens beste ost. Svaret ligger i melka. Alle som drikker melk vet at den smaker forskjellig avhengig av hvor den kommer fra. En spansk ostekjøper oppsummerte det sånn da han ble spurt av NRK hvorfor Kraftkar smaker så godt. - Det er kvaliteten på melka, graset, kulden, snøen og de lykkelige kyrne. 

Alle som drikker melk vet at den smaker forskjellig avhengig av hvor den kommer fra.

Som bonde og på vegne av norske melkebønder kjenner jeg en stolthet over at melkebønder, enten det er fra ku eller geit, hver dag jobber for å lage kvalitetsmelk. Det spanjolen vektla er kvaliteter ved norsk det landbruket og matproduksjon som vi over mange år har jobbet frem, og som det er lett å ta for gitt. 

Det er ikke naturgitt at vi kan drive med matproduksjon i et land som er så langstrakt, karrig og værutsatt som vårt, men vi produserer mat fra Agder i sør til Finnmark i nord. Verdens nordligste melkebruk ligger nettopp i Norge, i Bekkarfjord i Finnmark. I Norge kommer melkebilen til gårder innerst i fjordene og i sentrale strøk. Dette er ingen selvfølge. Det ligger langsiktig satsing og politisk vilje bak. 

I Norge kommer melkebilen til gårder innerst i fjordene og i sentrale strøk. Dette er ingen selvfølge. Det ligger langsiktig satsing og politisk vilje bak. 

Det varierte klimaet og jordsmonnet rundt om i landet setter ulik smak på råvarene. Derfor har for eksempel grønnsaker dyrket i nord en søtere smak. Gårdene ligger der jorda ligger, og vi har gårder av ulik størrelse over hele landet, ofte drevet og eid av familier gjennom generasjoner. Matproduksjon er tilpassa vekstforhold, topografien og jorda på hvert sted. Sånn må det være når kun tre prosent av landarealet kan brukes til å produsere mat. 

Rekordmange norske oster er påmeldt til Oste-VM, kanskje vil en av disse 175 ostene gå helt til topps i Bergen. Osten vi spiser smaker av melka som er brukt. Jeg heier på alle de norske osteprodusentene som bruker råvarer i verdensklasse.

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere