Landbrukets framtid

  • Tips en venn om denne siden

Selmer Wathne
Selmer Wathne (18) ønsker å ta over familiegården i Sandnes.

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme. Det er noe med de innholdsrike dagene, det å vite at du produserer mat i ypperste kvalitet, at dyra dine oser av trivsel og at du greier å berge nok en vellykka avling. Dette er noen av de tingene som gjør det å være bonde til det rette yrket for meg. Men hvis regjeringens ønske om et mer markedsstyrt landbruk blir et faktum, så må jeg nok legge fjøsstøvlene på hylla.

En bonde ønsker ikke å etterlate seg gården slik den var når han/hun overtok, en bonde ønsker å ha en gård i stadig utvikling. For å trekke ungdommer inn i landbruket må det legges til rette for satsing, og da ikke bare på de store gårdene. Vi har bruk for alle gårdene vi har i Norge, fra de aller minste til de aller største. En annen grunn for at det må legges til rette for mer satsing er løsdriftskravet som inntrer i 2034, med mindre vi vil ha enda færre gårder enn det vi har i dag.

Det eneste jeg ønsker er å kunne være en del av det fantastiske, spesielle og varierte landbruket vi har i Norge. Jeg vil være med på å produsere verdens beste mat for det norske folk, er det for mye å be om? 

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere