Kunnskap om og innsikt i - råvarene

  • Tips en venn om denne siden

Vi ønsket å spre kunnskap og innsikt i hvor råvarene til den gode maten, vi finner på restaurantene, kommer fra. Vi tok derfor kokkene med ut på tur - til bøndene.

Det var dagen da Instagram ble fylt opp av kalvebilder.., foto: Kari Marte Sjøvik

Vi var 8 kokker fra Oslo som reiste fra Operaen i buss sammen med meg fra Norges Bondelag og Jenny Isenborg Sultan fra fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo og Akershus. Det var god stemning og jeg synes at dette var en bra måte å vise sammenhengen mellom produksjon og råvare. Dette ga mersmak både for bønder og kokker.

Vi ville vise kokkene variasjonen i økologisk drift og dro først til ØkoRygge. I Løsdriftsfjøset der var det nesten ikke mulig å få noen av kokken ut igjen – og det ble mange kubilder delt på Instagram. Bøndene Jens Edvard Kase og Stig Gammelsrød tegnet og fortalte om hvordan ei ku jobber og gir melk og hvordan denne drifta og gulrotproduksjonen henger sammen på en måte som var forståelig for alle.

Etter Rygge bar det til Eiketoppen og Stina Mehus. Der startet vi med en fantastisk lunsj laget av kokken Kenneth Melsom Johansen, årets lam fra Stina servert grillet med emmerkorn og grønnkål. Stina klarte på en fin måte å forklare alle en enkel måte hvordan hønseproduksjonen er nødvendig for bringebærproduksjonen og at alt henger sammen for å få til en god økologisk drift. Sauene til Stina var heldigvis ikke langt unna så kokkene fikk hilse på sauene som samla seg i flokk mot den fremmede ”saueflokken”.

Jens Edvard Kase forteller om kvaliteten på økologiske gulrøtter, foto: Kari Marte Sjøvik.Nærkontakt av tredje grad, foto: Kari Marte Sjøvik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En saueflokk møter en annen saueflokk, foto: Kari Marte Sjøvik

 

 

Spavadelingen i fjøset ga assosiasjoner, foto: Kari Marte Sjøvik.Skal du ta en tur over til væren, sier du? Foto: Kari Marte Sjøvik

Stina Mehus forklarer hvordan alt henger sammen fra jord til bord, foto: Kari Marte Sjøvik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Kommentarer

  • Christian Tikkanen

    Takk Kari og alle som medvirket til at reisen genom matens opprinnelse blev genomført de var helt fantastisk og jeg tror alle var mer en førnøjde med dagen. Og ett speciellt takk till den Nydelige middagen Rene smaker & edle droper på Mathallen i Oslo, vi koste oss virkeli. Ett stort takk till dere alle. Hilsen Christian Tikkanen

Legg til kommentar

Felter merket med fet skrift må fylles ut

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere