Kompost #1: Møkk

  • Tips en venn om denne siden

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kort fortalt er kompost en form for organisk materiale som er omdannet til næringsrik jord. Denne omdannelsen skjer ved at millioner av små mikroorganismer spiser det organiske materialet, og bæsjer det ut igjen. Denne avføringen kan det være mulig for plantene å ta opp som næring. Det som ikke kan tas opp av plantene enda, blir spist av andre organismer. Sånn fortsetter det til materialet er brutt ned tilstrekkelig til at plantene kan ta det opp.

Der hvor kunstgjødsel kan tas opp direkte av plantene, må altså den organiske materien gjennom magen på et yrende liv i jorda- sånn får vi også en levende matjord. I et lass med møkk får vi også titusener av meitemark, som skal bo på sætra og fortsette å gjøre jorda fruktbar. De blir blant våre viktigste arbeidere her; velkommen til sæters!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Møkka får vi fra Bogstad gård, som driver med kyr på økologisk vis; bedre innvielsesgave til Losæter kunne vi ikke fått;) Bogstad gård ligger fantastisk vakkert til, og holder åpen besøkgård til faste tider (www.bogstad.no): de av dere som vil følge kretsløpet helt tilbake til der det kommer ut av kua, kan ta en tur til Bogstad og hilse påJ

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere