Frustrert?

  • Tips en venn om denne siden

Ja, da er vi flere. Det har vært snakk om blåmandag et par mandager på rad nå, og det har det virkelig vært.

Andre nestleder Brita Skallerud, foto: Per Ole Ranberg. Saken er at vi ikke kan la disse blåmandagene bli hengene over oss for lenge.Vi bønder har jo en jobb å gjøre, hver dag, hele tiden. Egentlig er det fint at vi etter slike dager for eksempel kan mjølke eller gjøre andre praktiske ting. Jobbe av oss litt frustrasjon. Så syns jeg det også må være lov å komme med uttalelser på sinne, oppgitthet, frustrasjon og noen ubekvemsord en sånn dag. Det er ikke ofte vi får erklæringer som gir det samla norske landbruk så mange utfordringer på en gang. Det var kanskje ikke uventa, men det er først nå det faktisk kommer fra en regjering, svart på hvitt. Når livet skal bli så mye enklere for folk flest, så skal det vel bli det for oss bønder også. Selv om vi ikke syns odelslov, konsesjonsgrenser, kvoteordninger, markedsregulering eller avtaleinstitutt er til hinder for oss, så blir det sikkert enkelt når det er borte.

Kjære kollegaer, nå har vi bare en ting å gjøre, det er å brette opp armene atter en gang. Vi skal videre. Vi produserer verdens viktigste vare, nemlig mat. Hvis vi står samla, er vi sterke. Vi må ta vare på hverandre, bry oss og ha trua. Det er ikke lett, at vi hele tida skal kjempe for vår eksistens, det burde storsamfunnet gjøre. Norge har ingen flertallsregjering, så nøkkelen ligger hos Venstre og KrF i mange landbrukspolitiske spørsmål. I både samarbeidsavtalen og regjeringserklæringa står det mye om kunnskap. Jeg forventer at avgjørelser som skal besluttes framover er tuftet på kunnskap. Spør oss som har skoa på, så skal vi gi gode og langsiktige råd, til politikere og folk flest.

0 Kommentarer

Det er ingen kommentarer

Legg til kommentar

Felter merket med fet skrift må fylles ut

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere