I fjor ble det dyrket ettårig grønngjødsel på jorda her, og den har lagt seg som et tykt jorddekke over sætra. Det kan se dødt og vissent ut på overflaten, men under et slikt dekke holder jordlivet hus og har de beste forhold de kan ønske seg. I en håndfull jord er det millioner av mikroorganismer som på sitt vis bidrar til en levende jord; fra kjente og kjære jordprodusenter som meitemarken, til små organismer som vi enda ikke vet mye om. Sammen bryter de ned organisk materiale og gjør næringen tilgjengelig for plantene som skal vokse der. Gjennom deres jobb får vi også en jord med god struktur, som slipper luft til og holder på vann.

Natur vgs. på Losæter

Når vi tok årets første raketak og kjente på jorda under, var den fin og porøs: mikroorganismene hadde gjort jobben for oss, og klargjort jorda for såing. Vi kunne bare trekke en såfure med fingeren, og så tidlige sorter som ruccola, spinat og plukksalat. Til slutt trakk vi grønngjødseldyna over igjen; mikroorganismene må få sitt, for at vi skal få vårt.

Utrolig deilig å være i gang! Nå spirer det på sætra! 

Natur vgs. på Losæter