En bysæter vokser frem- første raketak!

  • Tips en venn om denne siden

Elevene fra Natur VGS har tatt årets første spadetak på Losæter! Det vil si, vi valgte å ikke spa, men bare rake og så direkte.

I fjor ble det dyrket ettårig grønngjødsel på jorda her, og den har lagt seg som et tykt jorddekke over sætra. Det kan se dødt og vissent ut på overflaten, men under et slikt dekke holder jordlivet hus og har de beste forhold de kan ønske seg. I en håndfull jord er det millioner av mikroorganismer som på sitt vis bidrar til en levende jord; fra kjente og kjære jordprodusenter som meitemarken, til små organismer som vi enda ikke vet mye om. Sammen bryter de ned organisk materiale og gjør næringen tilgjengelig for plantene som skal vokse der. Gjennom deres jobb får vi også en jord med god struktur, som slipper luft til og holder på vann.

Natur vgs. på Losæter

Når vi tok årets første raketak og kjente på jorda under, var den fin og porøs: mikroorganismene hadde gjort jobben for oss, og klargjort jorda for såing. Vi kunne bare trekke en såfure med fingeren, og så tidlige sorter som ruccola, spinat og plukksalat. Til slutt trakk vi grønngjødseldyna over igjen; mikroorganismene må få sitt, for at vi skal få vårt.

Utrolig deilig å være i gang! Nå spirer det på sætra! 

Natur vgs. på Losæter

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere