Duften av nypløyd jord

  • Tips en venn om denne siden

Det dufter håp, det dufter sol og fuglekvitter, det dufter en ny start, et nytt år, en ny avling, en ny utfordring.

Tanker fra en trønderbonde på sengekanten en sein, vakkert vårkveld:

Så er øyeblikket endelig her! Snøflekkene på åkrene forsvant for noen uker siden og nå har det tørket opp nok til at man kan utpå med traktor og plog. Bonden på Berge Gård i Selbu har byttet inn den gamle Kvernlandsplogen med en ny Kvernland ES85 Variomat med integrert pakker og på selve bursdagen sin skal den kjøres i gang under kyndig veiledning og ivrige hender fra Felleskjøpets avdeling på Stjørdal. Det skrues, vurderes, kjøres litt, vurderes igjen før det skrues enda mer. Gang på gang. Den siste finjusteringen er ofte det som skiller et godt resultat fra et fremragende resultat.

Den jevne duren fra motoren på Case IH Puma 170, lyden av nye plogskjær i kjent jord. Jorda vendes og beige halmstubber fra fjoråret viker plass for herlig, velduftende jord som velvillig snur sin beste side mot sola, forventningsfull og innbydende. Og duften! Duften av nypløyd jord om våren! Har du kjent duften av nypløyd åkerjord noen gang? En bonde vet hvordan det dufter. Det dufter håp, det dufter sol og fuglekvitter, det dufter en ny start, et nytt år, en ny avling, en ny utfordring. Du kan aldri vite hvordan resultatet blir, men du forsøker hvert år å gjøre alt som ligger i din makt for at du skal få et så godt resultat som overhode mulig. Det er litt Lotto, litt skjebne, litt klima, masse kunnskap og ikke minst – tid og omsorg for jorda, for kornet, for verdiene som ligger i det å produsere mat. Kunnskap, kultur, naturressurser, verdiskapning og beredskap, alt i ett. Alt i en eneste åker. Vi vet at vi har jorda bare til låns. Vi skal forvalte den i noen år for så å gi den videre til noen andre i en bedre tilstand enn det den var den gangen vi overtok den.

Duften av nypløyd jord – man blir så lykkelig at man rent kan gråte! Jeg tar opp en neve jord rett etter at plogen har passert og gnir jorda godt inn i hendene. Duften henger igjen i flere timer etterpå og jeg klarer ikke å la være å smile. Tenk – det ble vår i år igjen!

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kompost #1: Møkk

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Chaff fra Kaffebrenneriet på Losæter

Bruk av lokale kretsløp #1: Ola-Chaffen

Hvorfor kaste matavfallet når vi heller kan bruke det for å få mat på bordet igjen? En av de tingene som jeg vil jobbe med på Losæter er å ta i bruk lokale kretsløp for å vise hvordan det vi vanligvis tenker på som avfall kan tas i bruk på nytt.

Smaken av asfalt

Hvor attraktiv vil kjøttfri mandag bli hvis menyen må bestå av timotei og rødkløver?

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere