Bruk av lokale kretsløp #1: Ola-Chaffen

  • Tips en venn om denne siden

Hvorfor kaste matavfallet når vi heller kan bruke det for å få mat på bordet igjen? En av de tingene som jeg vil jobbe med på Losæter er å ta i bruk lokale kretsløp for å vise hvordan det vi vanligvis tenker på som avfall kan tas i bruk på nytt.

Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Ola på Kaffebrenneriet i Grønnlandsleiret hadde samme tanke, og kontaktet oss for å spørre om vi kunne bruke deres avfall på sætra. Klart vi kan! Vi dro til Ola og co, som brenner sin egen kaffe midt i cafeen. Når de brenner bønnene, slipper et slags skall/ hinne fra bønnene- dette kaller kaffefolket chaff. En kjapp googling fortalte meg at dette er nitrogenholdige saker, som egner seg bra for kompostering. Hvis man klarer å beholde de lette flakene på bakken, egner det seg også supert som jorddekke. For å se hvordan dette kan fungere, spredte jeg chaff utover og blandet det med jord i topplaget. Så får vi se om det ligger stille, eller sprer seg over sætra (det lukter deilig kaffe, så either way blir bra;-). I tillegg tenker vi at vi vil bruke det til å lage bokashi komposteringsstrø- mer om det når vi skal lage det.

Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Vi fikk med oss første sekk, og kommer til å hente Ola-chaffen noen ganger i uka fremover. Vårt første lokale kretsløp er satt i bevegelse, og vil berike jorda ute på sætra og ta vekk et avfallsproblem fra logistikkretsløpet. Lokalt. Lurt. Lett.

P.S! Har du kaffegrut hjemme er det ingen grunn til å la den gå i søpla! Gjengen bak virksomheten Gruten AS har mange gode tips til hvordan kaffegruten kan tas i bruk heller enn å havne i søpla. Den egner seg blant annet til kompostering, men også mye annet arti.

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere