Arbeidshester på sætra!

  • Tips en venn om denne siden

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Jens Peder Nilsen fra Foreningen arbeidshesten stilte med hester og håndlag, og mange av oss fikk prøve seg bak skjæret; elvene fra Natur VGS kjempet om plassen bak plogen med byråd for byutvikling Hanna Marcussen.

Hestene får en peptalk av byråd Hanna Marcussen.

Hestene klarte å ploge opp de små arealene vi har mellom containere og luftetårn, og fulgte buen rundt bikuba med innøvd presisjon; et lite smatt og drag i tømmene fra Jens Peder, og hestene satte musklene i seletøyet og gjorde jobben. Fantastisk fin følelse å kjenne kraften fra de to rolige dyra som dro plogen gjennom gras og kornstubb.

I dag hadde vi jo Barcode som bakgrunnsteppe, med hestene foran- et deilig eksempel på kontrastene vi dyrker på Losæter. Ordet Bybonde bærer jo i seg det mange vil oppleve som en motsetning, by/bonde, men som vi vil jobbe for å få inn i både ordbøker og folks bevissthet, og at byen og bonden i kontrast mot hverandre i samme landskap vil gjøre hverandre vakrere.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Vi håper også å vise frem gammel norsk kulturtradisjon, både i metoder vi benytter på bruket her, og gjennom de vekstene som vi etter hvert vil dyrke her. Blant frøene vi har bestilt fra Solhatt venter for eksempel erter av sorten Tidlig grønn sabel, som er godkjent som plantearven- sort av Norsk genressurssenter, og er kjent fra tidlig 1900-tall. Jeg vet at det har vært dyrket mat her på Loenga før i tiden, og jeg regner nesten med at jorda ble jobbet opp med hest. Hvis noen lesere klarer å hoste opp svarthvitt bilder eller historier om bruk av hest på jorda her, ville jeg være svært takknemlig for et lite pip. 

Andreas styrer plogen.

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere