Frode Bergo Larsen (t.v) med Jørn Hafslund og Bodhild Fjelltveit under en konferanseUnneland er en landbruksbygd som ligger 25 minutters kjøring fra Bergen sentrum. Når ringveg øst kommer, vil kjøretiden reduseres til under 10 minutter. Nærhet til byen gir både muligheter i form av marked, og ulemper ved at området er attraktivt for utbygging. Unneland består av sammenhengende, intakt jordbruksareal, noe som er unikt i Bergen.

-Trusselen mot Unneland som landbruksbygd kommer opp med jevne mellomrom, sier Frode Bergo Larsen, leder for Liv og Lyst-prosjektet på Unneland. Deler av arealet er foreslått til ny godsterminal i Bergen, med et arealbehov på mellom 400 og 700 daa. Det er også tegnet inn en toglinje som vil dele bygden i to. -Dette vil være begynnelsen på slutten for Unneland som landbruksbygd, sier Bergo Larsen.Gammel utmark er tatt i bruk igjen

For å unngå omdisponering av dyrka mark, er det viktig for pådriverne i prosjektet at jorden er i drift. Bergo Larsen forklarer at om en eller flere av disse aktive bøndene gir opp, tar det ikke lang tid før arealene forfaller. Det gjør det lettere å omregulere til andre formål, og landbruksarealene er tapt. Dette har skjedd mange steder i Bergen, der behov for tomter er stort.

Det er som regel ikke vanskelig for Bergensbøndene å få seg annet, bedre betalt arbeid. Dette gjør at mange velger å legge ned driften når lønnsomheten blir for lav og truslene om nedbygging for store. På Unneland er det fremdeles flinke bønder som holder jorden i hevd. De har også et aktivt Grendalag som har satt i gang flere tiltak for å forsterke bygdens identitet. De har vært med i Liv og Lyst-prosjektet siden 2011, og har laget en egen visjon for Unneland (Visjon Unneland 2020).

Eksempel på tiltak:

  • Utvikling av et litt slitent Unneland sentrum med «nytt» Kultur og Aktivitetshus.
  • Tilrettelegging for ulike møteplasser for alle. - Det er lett å misforstå naboen når en aldri snakker sammen.
  • Engfornying
  • Gamle utmarksbeiter er tatt i bruk igjen, og nye gjerder er satt opp.
  • Stier er ryddet, og det er satt opp benker
  • Gamle låver er restaurert og fylt med ny og alternativ aktivitet
  • Skogrydding

Grendalaget har også etablert en årlig familiefestival, ”Låveleik”, med kjente artister.  Over 30 frivillige er i sving under festivalen, som går for fulle hus.

Grendalaget tenker stort. -I dag kjører alle forbi Unneland på vei til Gullfjellet, sier Frode Bergo Larsen, -men i fremtiden ønsker vi at de stopper for å spise middag eller kjøpe våre produkter.

-Vi søker også Landskapsparkstatus, en samarbeidsmodell for bygdeutvikling og bærekraftig bruk av områder med viktige natur- og kulturverdier. Får vi dette til vil det bli vanskelig og kanskje umulig å bygge godsterminal på Unneland!

Stier er ryddet, benker er satt opp og låver er restaurert

Familiefestivalen ”Låveleik”

Unneland