Tusen takk til Sør-Trøndelag Fylkeskommune som bidrar økonomisk til Kvinner Kan! Denne unike muligheten til å gjøre landbruk på kvinnevis der kroppen og hodet får energipåfyll etter at en har brukt hele følelsesregisteret, og samtidig fått kunnskap med mening!

Nina Vangen Ranøien fra Hoston var første dame ut. Hun ble den som tok over heimgården da broren brått døde. Siden de tre andre søsknene allerede var etablerte i gårder eller firma, ble det førskolelæreren Nina og hennes elektriker Rune som tok over gården. Det var det første store valget. Med stort pågangsmot arbeidet de på gården. Ett lykketroll ble til tre lykketroll, det går jo an å få barn selv om en er bonde. Og nå hadde de større tomleplass å tilby barna enn i en leilighet i byen. Nina måtte finne plassen i bygda og i landbruket. Hun har fire år i fylkesstyret i Sør-Trøndelag bak seg. Måltenking er stimulerende: ”Det du gjør, gjør du fullt og helt og ikke stykkevis og delt”. Flere valg sto for tur: Utvikling av bruket. De hadde fortsatt valg, og fluktmuligheter. Nina sier hun er glad de brukte ti år på å bestemme seg og ikke fem. De våget satse på sitt eget prosjekt, og bygget ei ny kuavdeling med melkerobot. En ny hverdag og en ny bratt læringskurve. Og en ny mestringsstige – hvorfor er jeg ikke lykkelig nå når jeg har fått det flotte fjøset vi drømte om? I toppen av den stigen ser en hvor heldig en er, verdiene en har, dyrekjøpt livserfaring, ja, men akk så viktig og hvor skal en ta motivasjonen fra? Venner er kjempeviktig! Både de en har hatt lenge og de nye en møter underveis. Nå står jeg på trygg grunn igjen, og da klarer jeg å tenke videre!

Marna Ramsøy er leder i Norges Bygdekvinnelag. Hun kommer fra Ongdalen utenfor Steinkjer. Mannen hennes, Oddvar, traff hun tidlig. Sammen har de seks barn, og to fosterbarn. Kvinner Kan ble for henne første test på om hjernen fortsatt fungerer. Hun ble for noen uker siden påkjørt og brakk foten. For den sosiale damen som Marna er og alle møter og turer hun skulle på, ble det som å trekke ut strømkontakten og gå på reservebatteriene. Og da de var tomme, ble det tungt. Men vi lover – Marnas hjerne fungerer veldig bra! Hun ga oss et innblikk i hva som har preget livet hennes og hvordan voksne påvirker/preger barn. Ta medansvar for barna i ditt liv! Dine valg har en konsekvens, men ikke bruk tid og energi på det som ikke er viktig. Hvem vil du bli? Du har et valg – du kan velge den du vil bli. Har du et livsmål? Skriv det ned! Marna sier at ”Du velger det livet som er best for de du har satt til verden”. Ved viktige livsvalg er det viktig å tenke på Mål, Moral, Midler og Mot.

Men hvor i verden startet Humørbonden Geir Styve da? Jo, det hele startet med en hestelortsprettert… Fra å tjene noen kroner på å vise den frem og la folk prøve og tilslutt selge den, tjener han nå enda mer penger bare på å snakke om den og vise bilder av den.

Etter lunsj var det på tide å trimme lattermusklene litte ordentlig. Christine Koht skulle sørge for at damene fant ”den indre Kohten”. Husk at livet er en ferskvare! Ta din plass! Christine ga damene en innføring i sine tre måter å klemme på og innføring i teknikker for å ta mer plass. Hun viste oss en enkel teknikk for hva man kan gjøre når det koker for mye i hodet… Hun var innom livets opp og nedturer. Lykkeforskning er hun opptatt av. Og det å gjøre noe godt for andre. Si noe hyggelig! Vi fikk en ”grunnpakke i ros”.

Humørbonden Geir Styves verdisett står nedskrevet på en bauta i tunet hans hjemme på Hjelmåsen: ”The Daily Chekclist: Did I live? Did I love? Did I matter?”

Tilslutt ga han damene et innblikk i sitt kraftpunkt (powerpoint). Hvor er ditt kraftpunkt i livet?

Så var det hele plutselig over. Og du sitter der matt av inntrykk som må fordøyes og følelser som er tøyd i alle ender. På nytt har vi hatt dette energipåfyllet som Kvinner Kan gir damer med tilknytning til eller følelser for landbruk, mat og bygdeliv. Tusen takk til de tre herlige damene som bidro, hanen Geir og alle som kom:-)

Her kan du se Geir Styves reportasje om planene med bygdedyrreservatet.

Anneli Gomo fra Rissa ble hilst velkommen inn av Christine Koht. Mange fikk en stor eller liten klem eller kyss i starten av Christines show. Og flrere fikk også uventa oppmuntring og ros fra Christine:-)"Når hodet ditt holder på å koke over, for eksempel når Sylvi Listhaug ikke skjønner hvordan dette landet vårt er geografisk skapt, da tar du bare en messingbolle på hodet, sånn, og boiiiiiing, så koker det litt mindre!"Damepynt ... og årets gaver er levert av Landlig Velvære ved Sissel Berge i Selbu. Stilige poser som bl.a inneholdt fjøssåpe, sæterjentas lørdagssåpe og honninghåndkrem...