Åpen Gård-banneret henges opp på låveveggen til Fannremsgården i godt selskap med platten for Årets Byggeskikkpris 2016 i Orkdal.

Verten på Fannremsgården, Jon Fredrik Skauge, hadde pyntet med nek rundt om på gården for å vise symbolet til Norges Bondelag. Her ser vi inn mot hagestua hans og godstolen er klar til å ta imot besøk.Flagget vaier i vinden og tunet er klart:-)Når det regner på presten så drypper det på klokkeren... men denne gangen skein sola for klokkarn. "Æ e skitnærvøs" skreiv Jon Fredrik Skauge i sms fredag kveld, og tenkte da på plaskregnet og stormen ute. Søndag opprant med solskinn. "Ja, nåkkå må æ ha att for å ha verre klokkar i 20 år!" sa Jon Fredrik da:-) Her ringer han inn til Åpen Gård på Fannremsgården søndag 28. august.

Det var bokstavlig talt duket for Åpen Gård. Orkdal Bondelag og Landbrukslaget Nord ville vise mangfoldet i norsk landbruk og valgte Fannremsgården med gårdsbutikken Reinhekla som arena for Åpen Gård denne gangen. Og verten Jon Fredrik Skauge hadde pyntet med nek, blomster og duker i hver en krik og krå. Han driver med korn, bær, lin og melk og kjøtt fra sidet trønderfe. Kjøttet går til restaurant Credo i Trondheim som er en god samarbeidspart. Mye av mølsgrauten, smøret og rømmen går også dit men han driver også med servering selv. Stabburet er fullt av spekepølse. Jon Fredrik driver også med bunadssøm og foredrag, og fra gårdsbutikken Reinhekla selges bruksting og tekstiler. Så det er et mangfoldig gårdsmiljø rundt 900 besøkende fikk oppleve denne søndagen. Men gården var "utvidet" med aktiviteter og servering. De tre 4H-klubbene i Orkdal, Hoston 4H, Svorkmo 4H og Fjellvåken 4H, hadde salg av kaffe, is og kaker. Orkland Bygdekvinnelag sørget for skjebladkake og kaffe. Bondelagene sto for grillmaten, Credo sto for sodd, stilige snitter, vafler og andre godsaker. Gårdens smørtårn tronet på bordene.

Bygdeungdomslaget Samhald sørget for at barna fikk hoppe i halmen. Allskog, Norgesfôr, Felleskjøpet og Orkel hadde stands. TINE-ambassadørene hadde smaksprøver og Produksjonslaget i TINE hadde kalvemønstring.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, hadde offisiell åpning av Åpen Gård. Han var tydelig stolt av landbruket i kommunen, og veldig glad for at bondelagene hadde valgt å vise fram en gård som Fannremsgården denne gangen. Han ba publikum se nøye på bygningene, for arbeidet med oppussing og restaurering her ga gården Orkdal kommunes Byggeskikkpris 2016.Her er Marianne Meløy "temt" og i godt selskap med vert og ordfører. Hun sørget for at latteren runget i tunet med sitt elleville, morsomme og alvorlige kåseri om bygda, misunnelse i landbruket, sammenligning av kommunevalg og sauesanking og bondekvinnelaget som nu har skifta navn tel bygdekvinnelaget sine fortreffeligheta. Hun lanserte et forslag til et nytt oppryddingsprogram på TV, ja for nu va det på tide å tenke heilt nytt i landbruket. Så der plasserte ho hainn Trygve Hegnar som programleder...Ponnyriding alltid like populært og lang kø med spente unger som ville prøve. Produsentlaget i TINE si kalvemønstring er alltid sjarmerende og morsomt å se på. Denne gangen ble kalvemønstringa lagt i gårdsplassen til Helsetunet i Orkdal så de gamle fikk mulighet til å se og oppleve dette. Sigrid Moum fra stiftelsen Livsglede for eldre var tiltstede og uttrykte for alle at dette må vi gjøre mer. Hele tiden burde de gamle ha mulighet til å se og ta på dyr når de bor på sykehjemmet eller aldersboligen, sa hunSimen Ranøien fra Hoston regnes som "veteran" i kalvemønstringa. Han har mønstret kalv mange ganger og trener mye med kalvene. Her går han med oksekalven Vegard.Sløyfer og premier deles ut av konferansier fra Geno og TINE, Inger Lise Ingdal. Inger Lise Ingdal, Geno-kontakt og konferansier under Produsentlaget i TINE si kalvemønstring syns det er like stor stas hver gang barn mønstrer kalv. Dette er en populær aktivitet og Inger Lise fortalte i det vide og brede om juregenskaper hos okser og hvorfor en ser etter det hos okser som ikke skal ha melkejur, og kalvens mor og far og egenskaper hos denne. Veldig lærerik stund om avl hos storfe:-) Pensjonert bonde fra Svorkmo, Oddbjørn Tallerås, skritter opp bredden på skurtreska som entreprenør Ola Eikli lånte ut til utstilling på Åpen Gård. Oddbjørn konkluderte med 9,5 meter...Trivelig stund i "ekstratunet" på enga.Spannmelkingsutstyr henger til tørk på fjøsveggen i Fannremsgården.Og folk hadde fulgt oppfordringa om å sykle til gards:-)

Tusen takk til vert Jon Fredrik Skauge, Orkdal Bondelag, Landbrukslaget Nord og alle samarbeidspartnerne for en flott Åpen Gård!