Spesial made for Hanne!

  • Tips en venn om denne siden

Arild (28) og Hanne (26) har drevet Helland Holstein på Varhaug i Rogaland i seks år. Og her er det ungt pågangsmot! Vi bruker det vi har og prøver å gjøre det beste ut av det, sa de til de unge bøndene som var på besøk fra Sør-Trøndelag. Og vi lot oss imponere.

Hanne påvirket allerede som 12-åring faren sin til å få inn Holstein i buskapen. Nå har de ren Holstein-besetning med 50 melkekyr. De kunne redusere besetningen fra nesten 70 til 50 melkekyr på grunn av den høye ytelsen til kyrne.

Hanne har ansvar for dyrene og kan mye om det gjennom sin utdannelse innen naturbruk med spesialisering på kyr. Arild har ansvar for fôret. Drifta har de delt inn i sinkuavdeling med kalvingsområde, småkalvavdeling, mellomstore kalver og melkekuavdeling. Kvigene og oksene er på andre gårder.

De har måttet ha stort fokus på kalvehelse da de hadde store problemer med diaré. Opplegget med utehytter fungerer godt. Kalvene får tidlig fire liter råmelk og navlene smøres med jodsprit. Kalvene har også på dekken slik at de vokser i stedet for å måtte produsere varme. Dekkenet tilsvarer 2 liter melk om dagen!

Arild blander en egen kalvemix basert på byggrøpp, soya, melasse og mineraler. Kalvene får tidlig vann, kraftfôr og kalvemix i tillegg til melk fra melketaxi. Renhold av utstyr er kjempeviktig. Kalvene holdes i hyttene så lenge som mulig, da har de kontroll på fôr og vekst. De har det godt i hyttene, sier Arild.

Arild og Hanne valgte å bygge en egen sinkuavdeling for å ha best kontroll på fôring, hold og kalving. De importerer bygg- og hvetehalm fra Danmark. I fôrblandingen til sinkyrne inngår mye halm, og sinkyrne her klarer ta opp inntil 9 kg halm. Det normale er rundt 5 kg.

Melkekyrne melkes av robot. Det gamle båsfjøset er ombygd. Vi er ikke fornøyd, men prøver å gjøre det beste ut av det, sier de. Ytelsen på kyrne ligger på 10.600 kg melk, snittet er 36-40 kg pr ku. Vi strever etter å få mer fett og protein i melka. Vi bruker en del halm i fôret. Også melkekyrne har sin egen fôrmix som Arild blander i tillegg til kraftfôr. Utgangspunktet for blandingen er en premix med byggrøpp, soya, salt og mineraler. I tillegg rundballer og halm i ønsket blanding. Det er viktig at det er en rest igjen på fôrbrettet ved neste måltid, da ser vi om kyrne har spist alt eller sortert ut noe, sier Arild. Restene får sinkyrne, mens melkekyrne får nytt, ferskt fôr.

Vi som har vært på studietur til Tyskland før jul, fikk et inntrykk av et Tyskland i miniatyr da vi besøkte Helland Holstein. Senere på kvelden var vi invitert på fagkveld om kalvehelse hos Jæren Young Cowboys. Da kom det fram at det er leveranse til TINE som gjelder, koste hva det koste vil. Arild er godt kjent med logistikken av melk innenfor TINE-systemet, både som tidligere lastebilsjåfør og nå som vasker av TINE-bilene.

Det hører også med til historien at det unge paret snart har fire barn! Vi ønsker familien lykke til videre og takker for at vi fikk komme på besøk.

Kornmaling på stand

Innholdsrik landbrukshelg med Ung Bonde og Agrisjå

To viktige landbruksarrangement har preget Trøndelag i helgen; Ung Bonde på Lerkendal og Agrisjå på Stjørdal. Her har mange funnet veien til informative og sosiale arenaer til inspirasjon og motivasjon.

Esel og Leif Anders Vold ST Bondelag

Jess! Midt i blinken for oss damene!

Da vi var på tur med unge bønder til Jæren, skal vi ikke legge skjule på at det var en stor overvekt av kara på turen. Heldigvis var det med to damer også blant deltagerne, som tålmodig har sett på tekniske innretninger i fjøs og store maskiner. Men da vi kom til Hagatoppen Gård var det damene som ble fylt av inspirasjon og engasjement og hadde mange spørsmål! På Hagatoppet Gård er Inn på tunet hovednæring.

Forvogn hos Bjarte Nærland Sør-Trøndelag Bondelag

Det kan bli for mye møkk!

Unge bønder fra Sør-Trøndelag fikk oppleve mye de tre dagene vi besøkte Rogaland og Jæren. Norsk Landbruksrådgivning Rogaland tok oss med til Nærland samdrift. Etterpå besøkte vi svineprodusentene Roar og Anne Karin Grødeland. Og drakk rabarbrasaft i Køhlner-paviljongen.

Unge bønder fra Sør-Trøndelag ser utover Klostergården

Fra komle til kloster!

Unge sørtrønderske bønder studerer Rogalands landbruk. "Her er landbruket profesjonalisert og kapitalistisk. En bonde fra Rogaland ville spurt hva tjener du på dette, men det gjør ikke dere", sa assisterende landbruksdirektør Geir Skadberg til de 20 lydhøre unge bøndene.

Dette skjer i Sør-Trøndelag Bondelag

Torsdag
02
August

Styredag for fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag 02.08.2018

Trondheim i forbindelse med Matfestivalen
Søndag
26
August

Åpen Gård i Rissa

Reins Kloster, Hans Henrik Hornemann
Tirsdag
28
August

Styremøte i Sør-Trøndelag Bondelag 28.08.2018

Bondelagets Servicekontor, Trondheim

Våre samarbeidspartnere