Fra komle til kloster!

  • Tips en venn om denne siden

Unge sørtrønderske bønder studerer Rogalands landbruk. "Her er landbruket profesjonalisert og kapitalistisk. En bonde fra Rogaland ville spurt hva tjener du på dette, men det gjør ikke dere", sa assisterende landbruksdirektør Geir Skadberg til de 20 lydhøre unge bøndene.

Første stopp var på Kulturbruket 44/4. Dette drives av to generasjoner, der det forholdsvis unge kårfolket Inger Lise og Magnus Bru, har bygget om kufjøset til en konferanselåve med flotte hotellrom i det gamle kufjøset, stue i den ene siloen og klatrehall i den andre. Mens ungfolket bygger opp en sauebesetning og noe ammekyr. Siden det var torsdag, den store komledagen, så fikk vi servert det i den store, flotte festsalen på låven.

Her fikk vi også en orientering om landbruket i Rogaland ved assisterende landbruksdirektør Geir Skadberg. Her er stor produksjon på lite areal. 4000 bønder. Dette er ikke et kornfylke men husdyr og grønnsaker. 95% av jordbruksarealet i fylket er gras. Ønske om bedre utnyttelse av grasarealene. Det vil si intensivering.  Rogaland er store på melkeproduksjon og sau. Landbruket er stort, men sårbart. Sårbart fordi kraftfôr til husdyrproduksjonen legger beslag på nesten 1 million dekar andre steder i landet. Skadberg er opptatt av å motivere til melkeproduksjon i distriktene av fylket. Slik det er nå, renner melka til Jæren som ligger på kysten. Investeringsvirkemidler er prioritert til distriktene - det skal være mulig for de mindre melkeproduksjonsbrukene å kunne investere i melkerobot. Teknologien er viktig, den gir fleksibilitet.

Hovedutfordringen på Jæren er miljø. Her er stor næringsavrenning. RMP-midler er viktig for å få bøndenen miljøvennlige. Veksthusnæringa bruker energi fra Nordsjøen. Naturgassrør er gravd ned og gir varme og CO2 til drivhusene. Det er 10 år siden de begynte med det, og har medført at tomat kan produseres året rundt. Men energiregnskapet er ikke godt, så nå vil flere se på alternativer. Skadbergs råd til de unge bøndene var at en må ha ambisjon i magen når en går i gang. Start gjerne en bedrift sammen. Sammen er en sterkere.

Videre gikk ferden til Klostergården ved Ulstein Kloster. Bonden her; Anders Schanche Rettedal, er 11. generasjon på gården, som har vært i familiens eie siden 1700. Gården har tidligere vært en av Harald Hårfagres kongsgårder. På øya er det 1400 dekar grasarelaer der ca 300 dekar er fulldyrka eng. Her er 600 vinterfora sauer og det leveres 1300 slaktegris i året. Gården er den eneste i landet som som er helt verna etter kulturminneloven. Klostergården har opparbeidet et eget merke, "Klosterlam" som det stilles spesielle kvalitetskrav til. Sauekontroll, slaktevekt og havsalt beite er noen av kriteriene. Eneste rovdyr her er måken som kan pirke på jurene hvis sauen har trilla rundt. Og av og til havørn, men den er åtseleter.SMIL-midler er aktivt og mye brukt i området. Det er mange kilometer med steingjerder som skal holdes i hevd, også på Klostergården.Ulstein Kloster ble bygd på 1100-tallet. 25000 turister besøker klosteret hvert år.

Kornmaling på stand

Innholdsrik landbrukshelg med Ung Bonde og Agrisjå

To viktige landbruksarrangement har preget Trøndelag i helgen; Ung Bonde på Lerkendal og Agrisjå på Stjørdal. Her har mange funnet veien til informative og sosiale arenaer til inspirasjon og motivasjon.

Esel og Leif Anders Vold ST Bondelag

Jess! Midt i blinken for oss damene!

Da vi var på tur med unge bønder til Jæren, skal vi ikke legge skjule på at det var en stor overvekt av kara på turen. Heldigvis var det med to damer også blant deltagerne, som tålmodig har sett på tekniske innretninger i fjøs og store maskiner. Men da vi kom til Hagatoppen Gård var det damene som ble fylt av inspirasjon og engasjement og hadde mange spørsmål! På Hagatoppet Gård er Inn på tunet hovednæring.

Forvogn hos Bjarte Nærland Sør-Trøndelag Bondelag

Det kan bli for mye møkk!

Unge bønder fra Sør-Trøndelag fikk oppleve mye de tre dagene vi besøkte Rogaland og Jæren. Norsk Landbruksrådgivning Rogaland tok oss med til Nærland samdrift. Etterpå besøkte vi svineprodusentene Roar og Anne Karin Grødeland. Og drakk rabarbrasaft i Køhlner-paviljongen.

Hanne og Arild Helland Holstein fra Rogaland Sør-Trøndelag Bondelag

Spesial made for Hanne!

Arild (28) og Hanne (26) har drevet Helland Holstein på Varhaug i Rogaland i seks år. Og her er det ungt pågangsmot! Vi bruker det vi har og prøver å gjøre det beste ut av det, sa de til de unge bøndene som var på besøk fra Sør-Trøndelag. Og vi lot oss imponere.

Dette skjer i Sør-Trøndelag Bondelag

Torsdag
02
August

Styredag for fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag 02.08.2018

Trondheim i forbindelse med Matfestivalen
Søndag
26
August

Åpen Gård i Rissa

Reins Kloster, Hans Henrik Hornemann
Tirsdag
28
August

Styremøte i Sør-Trøndelag Bondelag 28.08.2018

Bondelagets Servicekontor, Trondheim

Våre samarbeidspartnere