Tanker fra en trønderbonde på sengekanten en sein, vakkert vårkveld:

Så er øyeblikket endelig her! Snøflekkene på åkrene forsvant for noen uker siden og nå har det tørket opp nok til at man kan utpå med traktor og plog. Bonden på Berge Gård i Selbu har byttet inn den gamle Kvernlandsplogen med en ny Kvernland ES85 Variomat med integrert pakker og på selve bursdagens sin skal den kjøres i gang under kyndig veiledning og ivrige hender fra Felleskjøpets avdeling på Stjørdal. Det skrues, vurderes, kjøres litt, vurderes igjen før det skrues enda mer. Gang på gang. Den siste finjusteringen er ofte det som skiller et godt resultat fra et frembragende resultat.

Den jevne duren fra motoren på Case IH Puma 170, lyden av nye plogskjær i kjent jord. Jorda vendes og beige halmstubber fra fjoråret viker plass for herlig, velduftende jord som velvillig snur sin beste side mot sola, forventningsfull og innbydende. Og duften! Duften av nypløyd jord om våren! Har du kjent duften av nypløyd åkerjord noen gang? En bonde vet hvordan det dufter. Det dufter håp, det dufter sol og fuglekvitter, det dufter en ny start, et nytt år, en ny avling, en ny utfordring. Du kan aldri vite hvordan resultatet blir, men du forsøker hvert år å gjøre alt som ligger i din makt for at du skal få et så godt resultat som overhode mulig. Det er litt Lotto, litt skjebne, litt klima, masse kunnskap og ikke minst – tid og omsorg for jorda, for kornet, for verdiene som ligger i det å produsere mat. Kunnskap, kultur, naturressurser, verdiskapning og beredskap, alt i ett. Alt i en eneste åker. Vi vet at vi har jorda bare til låns. Vi skal forvalte den i noen år for så å gi den videre til noen andre i en bedre tilstand enn det den var den gangen vi overtok den.

Duften av nypløyd jord – man blir så lykkelig at man rent kan gråte! Jeg tar opp en neve jord rett etter at plogen har passert og gnir jorda godt inn i hendene. Duften henger igjen i flere timer etterpå og jeg klarer ikke å la være å smile. Tenk – det ble vår i år igjen!

-Sissel-

Tekst og foto: Sissel Berge, Bergegard i Selbu