Den femtende Trøndersk Matfestival i Trondheim er snart over. Ny utstillerrekord og helt sikkert ny publikumsrekord. Aldri har teltet til Barnas Matfestival vært lengre, og store og små har strømmet til. Ungene har fått prøvd seg på ulik matlaging. Sykle egen smoothi med 4H er stadig like populært, kjevling og steking av potetkak hos bygdekvinnelaget er like populært og jammen er ikke bondelagets aktivitet med maling av korn til mel populært. Det går aldri av moten, håper vi,  og vi har stadig nye små som får en aha-opplevelse av hvordan mel blir til.

Dette er en av de viktigste jobbene bondelaget gjør gjennom året, sier organisasjonssjef Ailin Wigelius. Det er så viktig at barn får se og oppleve hvor maten kommer fra. Slik kunnskap er kjempeviktig. Tusen takk til alle lokallagene som stiller opp med folk slik at vi får gjort denne jobben på en god måte, sier en fornøyd organisasjonssjef.

Flere som også er veldig fornøyde er mannskapene hos Oi! Trøndersk Mat og Drikke as som er arrangøren bak Trøndersk Matfestival. Kommunikasjonsansvarlig hos Oi!, Kristine Rise, kan fortelle om at i år er det 180 lokalmatprodusenter med og det er 20 flere enn i fjor. Nye områder som nå har organisert seg i felles telt og er med er bl.a Orkland og Midtre-Gauldal.

Lite visste nok den lille gutten at det var landbruksminister Olaug Bollestad han slo av en prat med da han sto og bakte potetkak (lompe) hos Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag. Den sporty ministeren fikk vist at hun kan å bruke kjevlet, og fikk som ungene steke og spise egen potetkak med smør og sukker.

Det var stas for oss alle at landbruksministeren tok seg tid til å innom Barnas Matfestival også da hun besøkte matfestivalen:-)

 

Erling Bromseth og familien stilte opp fra Malvik Bondelag og hadde mange gode prater med liten og stor under kornmalinga. Kornet vi har med er bygg, noe av det det produseres mest av i Trøndelag. Smaken på vassgrauten vi koker av det nymala byggmjølet overrasker mange - den er rett og slett kjempegod om vi skal skryte litt sjøl. Grauten som har mettet mange gjennom århundrer.

Stemninga er god og folkehavet stort når en rusler rundt på matfestivalen. Vi stakk innom standen til en av "nykomlingene" - Smaken av Orkland. Her er også et mangfold av matvarer og smaker. Sommerhonning fra Fosslykkja Biegård ble det investert i, og Ane Haugen Wexelsen (bildet over) kommuniserte med kunder og potensielle kunder med et stort smil.

På "Fosen", altså i Fosen-teltet, fant vi enda flere blide lokalmatselgere. Humstad Gård fra Åfjord selger kjøttprodukter.

Inger Oldervik fra Frosta driver med agurk i drivhus og grønnsaker på friland. Inger sitter i styret til Nord-Trøndelag Bondelag og var vår representant på ordførerlunsjen til Trondheimsordfører Rita Ottervik første matfestival-dagen. Ettersom vi gikk runden litt sent på dagen fredag, så kunne Inger melde at det begynte å bli glissent i kassene. Salget har som vanlig gått strålende. Det går ikke an å dra hjem fra Trøndersk Matfestival uten å ha fylt opp en pose fra Frosta. For undertegnede så er det en fast tradisjon og et høydepunkt å kunne gjøre akkurat det. Kom igjen i mårra, sier Inger, da kommer det en lastebil med påfyll fra Frosta!

På tur hjem traff vi enda en kjempefornøyd dame. Selveste sjefen for Matfestivalen! Louise Storrø, 12 år, steppet inn da vi fikk frafall fra et lokalt bondelag. Her får hun ros fra Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke as. Aslaug setter stor pris på den jobben som gjøres av frivillige som år etter år stiller opp for matfestivalen. Den jobben som gjøres på matfestivalen for å vise fram matproduksjon og hvor maten kommer fra er uvurdelig, sier Aslaug, som også er veldig fornøyd med dagens "Listetoppfrokost" som ble arrangert av Midt-Norsk Landbruksråd i samarbeid med Fylkesmannen.

"Kem sa du at ho du at ho dama va" spør Louise når vi rusler bort til bussholdeplassen. "Aslaug - sjefen for Matfestivalen! Ho er veldig flink!" "Ho dama var skikkelig snill", sa en fornøyd Louise.