Gjev pris

De som innstilles til Embla skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen deles ut hvert annet  år og støttes økonomisk av Nordisk Ministeråd. Det kåres en vinner i syv ulike kategorier.

Den norske juryen, ledet av mesterkokk Even Ramsvik, har gått gjennom over 100 nominasjoner for å finne de som skal representere Norge i den nordiske finalen på Island.
(utdrag fra tekst Norges Bondelag - les alt om Embla nominasjonen her)

Stolt nominatør
Sør-Trøndelag Bondelag er stolte over å ha så mange dyktige kandidater i Trøndelag, og er glade for at nominasjonen har gitt Jon Fredrik og Heidi en plass i nominasjonsgruppa.


Om Jon Fredrik Skauge sier Sør-Trøndelag Bondelag dette:

Han har satset på tradisjoner både i vedlikehold og restaurering av gårdstunet men også når det gjelder dyrehold og produkter fra dyrene.  Båsfjøs er koselig med treinnredning. Her melker han sine sju sidete trøndersk-fe melkekyr med et spannmelkingsanlegg. Han har dermed muligheten til å lage produkter som f.eks rømme fra hver enkelt ku. Dette har gjort han til en interessant leverandør hos Credo Restaurant i Trondheim som denne vinteren fikk sin første Michelin-stjerne. Restaurant-eier Heidi Bjerkan har påpekt det gode og viktige samarbeidet med sine leverandører, og bilder av Jon Fredrik Skauge sine kyr henger på veggen i restauranten. Jon Fredrik har brukt mye tid på å ta vare på og videreføre mattradisjoner fra sitt område. Han lager smør, rømme, mølsgraut, utnytter eget kjøtt til spekepølser, flatbrød. Han har servering på bestilling i egen finstue, og er opptatt av å utnytte hele råvaren. Når han kjerner smør, sørger han for å bake "saup-kake" av kjernemelka (saupen) som blir til overs. Mølsgrauten koker han på gammeldags vis i stor jerngryte på vedovn. Jon Fredrik og hans medhjelpere på gården legger mye arbeid i trivsel og riktig fôring og stell av dyrene. Han har også en bær- og grønnsakhage som han henter råvarer fra.

Om Heidi Bjerkan sier Sør-Trøndelag bondelag dette:

Heidi Bjerkan og Credo Restaurant har jobbet for å løfte fram råvarenes unike smak og sammensetning, og lar råvarene "spille førstefiolin" i sitt kjøkken. Heidi dyrker fram smaken i stedet for å kamuflere den. Hun har knyttet kontakt med lokale produsenter og bruker alt hun kan av råvarer fra dem. To av disse produsentene er Jon Fredrik Skauge på Fannremsgården og Elin og Carl Erik Østlund på Skjølberg Søndre, hvor Heidi er aktivt inn i produksjonen deres. Hun bruker historien om råvarene aktivt i sin restaurant. Heidi Bjerkan har på grunn av det tette samarbeidet med råvareprodusentene fått Michelin sin første bærekraftpris. Heidi Bjerkan er svært opptatt av bærekraft og det å lære opp nye kokker til å tenke bærekraft i bruk av råvarer og produksjon på kjøkkenet.