Thomas Valø en av tre finalister til årets Bondelagskokk

Av Ailin Wigelius,
  • Tips en venn om denne siden

Juryen har funnet sine toppkandidater til årets Bondelagskokk. Blant de tre er kjøkkensjef Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten, bonde og eier.

Dette er Bondelagskokken
Felles for alle Bondelagskokkene siden oppstarten i 2003 har vært å fremme bruken av norske råvarer,
-mattradisjoner og produsenter.
Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner.
-Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes, Norges Bondelag.

På Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten driver Thomas som kjøkkensjef, bonde og eier.  Han har bakgrunn fra blant andre Grand Hotel Steinkjer, Bryggen Restaurant Trondheim og soussjef ved Primo, Ajo og Luna på Solsiden i Trondheim. I 2011 flyttet han til Buøy Gård, konas barndomshjem, og startet med unike matopplevelser.

Den avsidesliggende gården havnet i den eksklusive White Gudie, som er en oversikt over nordens beste restauranter. På gården produserer de eget kjøtt av sidet trønderfe, utgangersau og grønnsaker.

-Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse. Jeg brenner for yrket både som kokk og bonde. Jeg vil gjerne være et forbilde og vise at det går an å lykkes som liten. Gjestene blir stadig mer opptatt av hvor maten kommer fra, og når de kommer til oss kobler vi maten, råvarene og historien, forteller Valø.

Vinneren offentliggjøres under prisutdelingen på finalekvelden i Det Norske Måltid i Stavanger fredag 11.januar 2019. Der vil de tre finalistene også få mulighet til å vise seg fram for både kokkekollegaer og alle deltakere.

- Det er imponerende å se at så mange fagfolk ønsker å satse på norske ressurser og anser norske produkter å ha en såpass høy kvalitet at de vil etablere en fremtid og et livsverk rundt det. Alle de tre nominerte ønsker å fortelle en historie gjennom maten de serverer til både gjester og ansatte, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik.

I tillegg har juryen bestått av kjøkkensjef Mette Beate Evensen ved Røst Teaterbistro i Trondheim og juryleder Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Matproduksjon trenger arbeidskraft

- Meld inn ledig arbeidskraft! Tilgjengelig arbeidskraft er avgjørende for hva vi har å spise i sommer og neste år. Alle kan ikke alt, men noen oppgaver kan alle gjøre.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Oppdater kjernejournalen din

Vi oppfordrer alle til å undersøke sin egen beredskapsplan, slik at du er forberedt om du skulle bli sjuk eller har behov for ekstra hjelp.

Hjemmekontor for ansatte

De siste dagene har smittebildet av Koronaviruset endret seg dramatisk som gjør at det iverksettes tiltak for de ansatte i Bondelaget.

(Privat bild)

Utfordringer ved søknad om produksjonstilskudd

Alle søknader om tilskudd i landbruket foregår elektronisk, uten at det finnes tilfredsstillende varsling hvis søknad ikke er sendt. Hvis søknaden ikke blir ekspedert får det store konsekvenser for brukeren.

Dette skjer i Trøndelag Bondelag

Onsdag
01
april

Innføringskurs biofyring

Verdal

Våre samarbeidspartnere