Rennebu har juksa! Hevder ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern. De har satt 8 poteter og ikke 6 slik som reglene er! Men når vi ser på dette bildet tidlig i sommer, så mener vi at det bare er 6 potetris som stikker opp. Så klagen er avvist!

Smått er godt! Sier ordfører i Agdenes, Oddvar Indergaard. Han hadde et helt brett med settepotet til lysgroing og fikk selv velge ut de 6 beste. Her valgte de også å bruke kun lokal jord. Det vil si spadd opp jord i kassen fra ei ekre ikke langt fra rådhuset. Smått er godt – det er best med mange små kommuner og lokalt produsert mat, sier han. Men litt lokal husdyrgjødsel i kassen hadde kanskje gjort seg?

 

Poteten min er stjålet! Kunne ordfører i Selbu, Inga Balstad, melde i sommer. Så hun etterlyste den i mange media, og sannelig kom den til rette. Så dermed var alle 6 potetene i Ingas lille potetåker med i konkurransen.

Ordfører i Selbu viser stolt fram noen av sine poteter. Foto: Selbyggen.

Foreløpig resultatliste...

4. Oddvard Indergaard, Agdenes, avling 2,5 kg og i alt 77 poteter.

3. Inga Balstad, Selbu, avling 6, 440 kg og i alt ca 100 poteter.

2. Vibeke Stjern, Åfjord, avling 7 kg minus korgvekta og i alt 148 poteter.

1. Ola T Lånke, Rennebu, avling 11,1 kg og i alt 171 poteter.

Og der kom sannelig resultatlista fra Oppdal også, de fikk ca en halv times utsatt frist på levering av resultatet.

På Oppdal har de hatt sin egen vri på konkurransen, og der har alle ordførerkandidatene hatt hver sin potetkasse og sørget for stell gjennom sommeren. Her har de kåret en lokal vinner som ble Gerd Mette Drabløs, ordførerkandidat fra Venstre. Hun vant med en avling mandelpotet på 5,4 kg.

Alle melder om fine poteter uten skader og utøy.

Så, kommer vi til det store: Kreativitet, engasjement og kontakt med det lokale bondelaget har vært viktig i denne konkurransen. Skoleelever har sunget potetsanger på i Rennebu, Agdenes-ordføreren laget potet og grønnsakssuppe som han serverte de folkevalgte og rådmannen, media har vært engasjert, og varaordførere har vært avløsere, de gamle på eldresenter har spurt på sort, barnehager har fått egne kasser.  Vi er kjempeimponert over engasjementet!

Men vi må kåre EN vinner. Ordfører i Agdenes sin limerick gikk dessverre i stå og andre ting dukket opp. Men denne vennskaplige SMS-vekslingen mellom ordfører og bondelagsleder syns vi virkelig tar kaka:

Ordfører:
Ja det skjer my rart no ferr tida,
Poteten ha kommi på oversida.
Ha i sommar hyppa og hatt på meir jord.
Men det spørs om det ha vorri ferr my sol.
Når ska vi ta opp og lægg ut for salg?
Sekkert lurt å gjerra før valg.

Bondelagsleder:
Poteten kom fort det vil æ no sei.
Men vi dryg det litt, du må itj gå lei.
Før helga vi skoill få lagt fram ei plan.
Om kolles vi går fram, når vi tar opp deinn da'n.
Før valget dæm meint det i by'n skoill gå bra.
Og rekk vi d itj, tar han Jon dæm opp da? (Jon er Jon Husdal, varaordfører og listetopp for Sp, red adm)

Ordfører:
Bondelagsledern e itj på partilest i år,
Te glede og lettels fer folk og får.
Valg tå ordførar det e nå'n itj ferstår.
Potet, gras og gård hainn kainn,
Der e'n deinn ailler beste mainn.
Sånne e det vi trøng i dette lainn!

Så ordfører i Åfjord kommune, Vibeke Stjern, går av med seieren! Potetkonkurransen har hun gått inn for og konkurranseinstinktet har vært stort.  Hun har hyppet poteten med kakespade og skje. Og sørget for at andre har passet potetene når hun har vært bortreist. Hun har sørget for å holde bondelaget oppdatert, holdt jevnlig kontakt, og søkt hjelp når det har vært nødvendig.

Torsdag 3 september var det duket for potetopptaking utenfor Åfjord Rådhus.
Bondelaget ved bondelagsleder Sigbjørn Gilde stilte med kasse, 6 settepoteter av prima Åfjordskvalitet, mens ordføreren skulle stelle pent med de små knollene gjennom både regn, sol, storm og ferieavvikling, hele tiden med en fare for at politiske motstandere kunne finne glede i å sabotere dyrkingen.

Imidlertid ser det ut som at det politiske klimaet i Åfjord gir god potetgrøde, for kassen med poteter var både velstelt og bugnende. En sprudlende ordfører i selskap med en minst like ivrig bondelagsleder plukket poteter i fleng, og resultatet ble 7 kg flotte poteter, jevnt fordelt på store og små. Med stort og smått talte vi 148 poteter, som ble gitt til Åfjord kirke til helgas høsttakkefest.

Og  vi håper hun forsetter med engasjementet for lokalprodusert mat, og ønsker henne og alle de andre ordførerkandidater og politiske partier lykke til med valget! Gi din stemme til de politikerne som tar vare på matjorda!

Når det gjelder påstandene om Rennebus juks... etter å ha scrollet oss gjennom utallige innlegg på Rennebu Bondelag sin Facebook-side for å finne tilbake til potetsangen, så viser det seg at Vibeke Stjern har rett! Rennebu har satt 8 poteter:-D