Slik berger du halm

Mange kornbønder er relativt uvante med å ta vare på halmen, derfor kommer disse rådene som er laget i samråd med NLR Trøndelag
Slik bør du ta vare på halmen for å sikre god kvalitet på den:
- Når du tresker bør du stubbe litt høyt slik at strengen bli liggende luftig. Unngå å ta med fuktig legdehalm.
- Etter tresking må du la halmen ligge minst ett døgn (til neste dag)
- Halmen bør blir snudd med høyvender og raket sammen i strenger før pressing.
- Tresker du korn med 20 % vann må du regne med at halmen er noe fuktigere, kanskje nærmere 30 %. Dersom det er mye grønt i halmen er selvsagt fuktigheten mye høyere og krav til tørking på bakken større.
- Halm fra åker med floghavre kan berges og pakkes inn i plast dersom den ammoniakkbehandles på stedet.
- Halm som har ca. 20 % vanninnhold og under dette er lagringsstabil når den pakkes inn i plast. Det anbefales minimum 6 lag med plast.
- Berger du halm med 30 % vanninnhold eller over dette må den tilsettes konserveringsmiddel i form at flytende Urea (N18). Alternativt må den ammoniakkbehandles innen 3 – 4 dager
- Halm med over 50 % innhold av vann kan ikke berges eller pakkes inn.
- Halm som skal ammoniakkbehandles må ikke stables høyden. Legg halmen i to rekker langs vei der det er adkomst fra begge sider av rekken. En rekke kan legges oppå de to rekkene dersom det er nødvendig med hensyn til plassen
- Bestill ammoniakkbehandling i god tid. Det kan ta noen uker før det er din tur.
Pris: Det er ikke noen særlig næringsmessig ulempe på jorda å fjerne halmen ett år. Du sparer også drivstoff på treskeren ved å koble ut halmkutteren og det blir enklere å få til fin plognad til høsten/våren. Kornbønder oppfordres med dette til å bidra til en dugnad for å skaffe for så rimelig som mulig til tørkerammede bønder lenger sør i landet.