Positiv utvikling av inntektene i norsk jordbruk

Budsjettnemnda for jordbruket la i dag fram grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger. Inntektsgapet mellom bønder og andre grupper ser ut til å bli tettet i 2025.
Budsjettnemnda for jordbruket har lagt fram grunnlagsmaterialet for årets jordbruksforhandlinger, og tallene viser en betydelig forbedring i inntektene i norsk jordbruk. Etter flere år med kostnadsvekst og økonomisk usikkerhet blant mange bønder, går mye nå i riktig retning. Dette er et resultat av målrettet politisk satsing, redusert kostnadsvekst og økt etterspørsel i markedet.
Prognosene for 2025 viser at gjennomsnittsinntekten i jordbruket er forventet å bli 691 600 kroner per familieårsverk, noe som er så vidt høyere enn sammenligningsgruppas forventede lønn på 688 400 kroner. Dette indikerer at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper ser ut til å bli tettet i løpet av 2025.
De gode resultatene for melkeprodusentene er et eksempel på at både politisk prioritering og økt etterspørsel av melk i markedet, virker positivt på inntekten. Inntektene fra et økt melkemarked har trukket opp inntektene mer enn forventet.
Til tross for de positive nyhetene, er det fortsatt utfordringer for bønder i Trøndelag som driver med grovforproduksjon, ammeku og sau. Trøndelag Bondelag har uttrykt bekymring for at disse bøndene ikke opplever samme inntektsvekst, og de har derfor et spesielt fokus på dette i sitt innspill til jordbruksforhandlingene. Vi ser også at melkeproduksjonen i sone 4 fortsatt ligger lavt sammenlignet med melkeproduksjonen i andre regioner av landet.
"Vi må løfte de som ligger lavest," sier Jørn Magne Vaag, leder i Trøndelag Bondelag. "Hvis regjeringen mener alvor med landbruk over hele landet og økt selvforsyning, må også de bøndene som ligger lavest på inntektsmålingene få ta del i inntektsveksten."
Les mer på Norges Bondelags hjemmesider: Tid for å løfte hele landbruket - Norges Bondelag
Les også om grunnlagsmaterialet for jordbruksforhandlingene hos NIBIO: Grunnlagstala for jordbruksoppgjeret 2025 - Nibio