Jordbæråker hos Eivind Selbekk på Linesøya.

Forsyner Fosen med jordbær

Første stopp var hos Eivind Selbekk. Han har nesten 40 mål med jordbær på Linesøya i Åfjord, og forsyner hele Fosen med jordbær. Salget foregår ved å stå i sentrum av Åfjord, Rissa og på arrangement de inviteres til. På gården kan det bli opp mot 45 tonn med jordbær i en sesong. Plukkere kommer fra Polen og er innlosjert i hus som ligger like ved gården. Ja, de fineste damene prøver jeg å få innlosjert på loftet i våningshuset, humrer Selbekk, men det er ikke jeg som bestemmer det... Det er også ca 15 mål med poteter som selges direkte fra gården og et par å tjue melkekyr. Selbekk driver gården sammen med kona og sønnen.

Vafler og sølvtine

Organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag Jon Gisle Vikan og styremedlem Frank Røym trivdes godt under besøket hos Svanhild og Håvar Bugge på Linesøya.

Neste stopp var i tunet hos Håvar og Svanhild Bugge. Her fikk vi en innføring i gårdens utvikling siden Håvars oldefar kjøpte gården og fram til i dag. Her har de 25 melkekyr og fôrer opp kalvene. En del jord leier de rundt omkring på øya. Det var full oppdekking i hagen, og praten gikk livlig. Lokallagsleder i Åfjord Bondelag, Sigbjørn Gilde, minnet vertskapet på da Håvar for et par år siden hadde styremøte og nettopp hadde mottatt TINEs sølvtine. - Vi fikk aldri sett den, sier Gilde, kanskje du har pusset den slik at vi kan få se den nå? TINES sølvtine mottar melkebonden etter 15 års sammenhengde leveranse av elitemelk. Bare Kristine Ek Brattset i fylkesstyret er i besittelse av en slik, og fylkesleder Lars Morten Rosmo fikk overtalt ekteparet til å hente den fram. Fylkeslederen kastet lengselsfulle blikk mot sølvtina, etter å ha blitt fortalt en humoristisk historie om mekaniseringa på gården. "For her befinner seg en melkerobot, mekanisk fôrutlegger og mekanisk møkkskraping, av merket polakk" kunne en lattermild Håvar Bugge fortelle forsamlingen.Håvar og Svanhild Bugge mottok TINEs sølvtine i 2013, og lot seg tilslutt overtale om å vise den fram:-)

Magisk saueøyeblikk

Norsk villsau i vakkert kystmiljø hos Rudolf Bugge på Linesøya.

Ferden gikk videre til Rudolf Bugge som er pensjonert lærer og nå driver med "hobbyen sin" for fullt. Han har villsau. Lærer har han vært i Trondheim, så han har pendlet mellom Linesøya og Trondheim i helgene mens mora hadde tilsyn med sauene. Han fôrer med rundball i tillegg til beitet. Sauene går ute hele året. Så fantastisk rene sauer som bare lukter godt lanolin når du har klødd dem en god stund bak øret, sjarmerte fylkesstyret i senk. Og de er i godt hold, og produktiviteten har vært stor dette året. Tvillinger og trillinger kom til verden. Kraftfôrbøtta til Rudolf var trylletrikset. Da kom de i stor fart og samlet flokk nedover til oss. Fylkesstyret fikk også se saueskinnene som er produsert fra sauene her, og det var enighet om at Bugge bare må ta i litt mer på prisen for så flotte skinn som produseres på beitene ved kysten her er verdt mye.Rudolf Bugge var raus med kraftfôr da fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag var på besøk.

Helt ny som bonde

I tunet hos Anne Merete Hansen Lines.

Siste stopp på "tun-runden" til fylkesstyret til Sør-Trøndelag Bondelag var hos Anne Merete Hansen Lines som tok over gården 1. juli i sommer. Anne Merete styrer over en melkekvote på 270 tonn og har nærmere 30 melkekyr. Oksene fôres opp til de er mellom 3-4 måneder. Plassen i fjøset trengs til kvigene. Som så mange andre ønsker Anne Merete seg både flere hender og flere timer i døgnet. Hun er opptatt av å gjøre det godt i fjøset, både på avdrått og avl. Begge foreldrene er aktivt med i drifta. I tillegg til gården, driver de med overnatting for fisketurister på sommeren og jegere utover høsten. Også her er det nok å gjøre og mange kommer tilbake. Så de har fullt belegg. Jorda tas også hånd om, og noe høstes av entreprenører. 370 dekar gir nok fôr til buskapen.

Fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag, fra venstre: Frank Røym, Kari Åker, Lars Morten Rosmo, Julie Gunnerød, Kristine Ek Brattset og Sissel Berge er veldig fornøyde, imponerte og takknemlige for den flotte runden de fikk på Linesøya.

Kommunikasjon, nettverk og styremøte

På programmet ut over gårdsbesøk sto arbeid med kommunikasjon sammen med gestaltterapeut og coach Anne Marit Myrmo, arbeid med nettverk og gjennomføring av styremøte. Fylkesstyre og ansatte i Sør-Trøndelag Bondelag tilbragte dagene 23. og 24. august på Stokkøya Sjøsenter.

Middag på Stokkøya Sjøsenter. Her fikk vi servert råbiff til forrett (det ble en utfordring for noen:-)), kveite til hovedrett, kittost og blåmuggost til mellomrett og creme brulet med is til dessert. Råbiff ble en litt for stor utfordring for administrasjonen i Sør-Trøndelag Bondelag:-)Fantastisk ved stranda på Stokkøya Sjøsenter.