Stortinget vedtok tirsdag kveld den nye jordbruksmeldinga, ei melding som sier klart nei til det meste av regjeringas foreslåtte landbrukspolitikk. Det nye hovedmålet med norsk landbrukspolitikk er å øke norsk matproduksjon med utgangspunkt i norske ressurser.

Årets krav har ei økonomisk ramme på 1450 millioner, der 1150 millioner skal finansieres av budsjettmidler og 150 millioner kr ved økte priser på mat. Det utgjør ei mulig inntektsøkning på 31.700 kroner per årsverk i gjennomsnitt pr aktive bonde.

Grunnlagstallene for årets jordbruksoppgjør viser blant annet at de minste melkebruka har over 100.000 kr lavere inntekt per årsverk enn de største. Inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper er også stort, og må reduseres.

- Regjeringa har i flere år forsøkt å dreie landbrukspolitikken i en annen retning enn det flertallet på Stortinget ønsker. For å få til økt matproduksjon og verdiskaping må det lønne seg å bruke alle norske jordbruksarealer til matproduksjon. Det målet når vi først ved å løfte særlig de små og mellomstore bruka i årets jordbruksoppgjør, sier Kari Åker  - Skal vi føre landbruket framover, må det være det attraktivt for nye generasjoner bønder å satse på næringa. Jorda er grunnlaget i all matproduksjon, og vi ser allerede ei utvikling der betydelige arealer går ut av drift i store områder. Denne utviklinga må snus -

- Dette kravet er i tråd med Stortingets vedtatte politikk. Stortinget inntektsmål for landbruket er å redusere inntektsgapet til andre grupper. Den jobben må starte i årets jordbruksoppgjør, avslutter Kari Åker - og jeg forutsetter at regjeringa følger opp Stortingets vilje i årets jordbruksforhandlinger.