Nå er vi i gang med prosjektet fra bås til løsdrift
Melkeproduksjon er viktig i Trøndelag, og Trøndelag Bondelag har engasjert Ingrid Hårstad og Tove H. Jystad v/ Grønt Kompetansesenter Skjetlein Mære til å lede prosjektet fra bås til løsdrift.
Hårstad og Jystad kjenner landbruket og melkeproduksjonen i Trøndelag godt. De har også lang erfaring med å lede prosjekter. Ved å engasjere Grønt kompetansesenter Skjetlein Mære vil vi beholde kompetansen utover prosjektperioden.
Trøndelag Bondelag har sammen med Innovasjon Norge Trøndelag, Trøndelag Fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag startet opp prosjektet fra «fra bås til løsdrift». Prosjektet er finansiert av Trøndelag Fylkeskommune og Innovasjon Norge.
Camilla Strøm Johansen fra fylkesstyret i Trøndelag Bondelag sier at det er solgt mange kvoter i Trøndelag. -Noen har kjøpt dem, og det betyr at noen vil satse. Strøm Johansen sier videre at vi må få ungdommene til å bygge gode fjøs og skape lønnsomme prosjekt som passer ressursgrunnlaget og driftsformen på gården. Vi må sørge for kunnskapsbygging, kunnskapsdeling og rekruttering. Det er noen av forventingen hun har til dette prosjektet.
Det er 500-600 båsfjøs i Trøndelag. Det bekymrer oss når vi vet at løsdriftskravet trer i kraft i 2034. Det investeres for lite og det går for tregt. Melkeproduksjonen er bærebjelken i det Trønderske landbruket. Mange områder i Trøndelag er egna til grovforproduksjon, og det er derfor naturlige forutsetninger for å produsere melk. Det er et politisk mål å øke selvforsyningen fra 40% til 50%, videre er landbruk over hele Trøndelag viktig i beredskapssammenheng.
Prosjektet skal konkret arbeide mot rådgivere som skal veilede gårdbrukere. Et av tiltakene er å utvikle kurstilbud retta mot rådgivere, sånn at de bedre kan møte behovene gårdbrukere i omstillingsfasen står i. Mobilisering er et sentralt tiltak som må gjøres i samarbeid med bla den kommunale landbruksforvaltningen. Det skal søkes samarbeid med prosjekt og fagmiljø som allerede jobber med muligheter og utfordringer knyttet til omstillingen. Det er mange faktorer som påvirker om gårdbrukere vil investere i melkeproduksjon. Prosjektet kan ikke løse alt, men med et bredt partnerskap på laget har vi mulighet til å komme mange steg videre.
Trøndelag Bondelag sin kontaktperson i prosjektet er :
Camilla Strøm Johansen, styremedlem Trøndelag Bondelag tlf 97651875
Bildet fra partnerskapets oppstartsmøte med prosjektledelsen: Johan Helge Sandberg ( Innovasjon Norge) Ailin Wigelius ( Innovasjon Norge) Jon Olav Veie ( Trøndelag Fylkeskommune), Kari Frøseth ( Trøndelag Bondelag) og Pål -Krister Langlid ( Trøndelag Bondelag) .