Fakta om Askeladdprisen
* Askeladdprisen deles ut til ungdom som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.
* Norges Bondelag og Landkreditt deler ut prisen på 50 000 kroner på årsmøtet i Norges Bondelag.
* Prisen ble delt ut første gang i 1995, og har blitt en veletablert pris for gründerungdom på bygda.
* Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt.

For 25. året på rad, deler Norges Bondelag og Landkreditt stolte ut Askeladdprisen. Denne prisen deles ut til unge voksne som har, eller er i ferd med, å etablere næringsvirksomhet på bygda.

Årets vinner er en ekte Askeladd som har turt å satse når alt annet la an til å bli stengt ned.

- Tusen takk, det er kjempestas å bli lagt merke til, også utenfor bygda. Det er ingen tvil om at dette er noe folk vil ha. Denne anerkjennelsen kommer godt med i det videre arbeidet.

Med lokale, norske råvarer

Martin har siden oppstarten av 2018 drevet utsalg av ferske brød og bakevarer fra Gardsbakeriet Hæmstelt i Rindal. Han startet i en halvstilling, men ble etter hvert nødt til å si opp sin faste jobb som kokk ved Luftkrigsskolen i Trondheim, og flytta tilbake til heimbygda, for å drive bakeriet på fulltid.

- Markedet var stort for steinovnsbakte brød og boller i bygda, legger han til

Han bruker norsk, økologisk, steinmalt mel fra Holli Mølle, egg fra nabokommunen, og melk fra gården han selv kommer fra.

- Hæmstelt er etter mi mening et passende navn for bedriften, for det er jo nettopp hjemmelaga det er.

Stort potensiale

Martin flyttet inn på nabogården for et års tid siden. Der fantes et av Rindals største stabbur, men det var nesten falleferdig. Med støtte fra kommunen gjennom SMIL-midler, fikk han mulighet til å starte opp restaureringen av dette. Tanken er at stabburet på sikt skal brukes som utsalgssted, en liten gårdsbutikk og kafe.

Å flytte utsalget fra hjemgården til gården hvor han nå bor, er første steg i utvidelsen av virksomheten.

Gardsbakeriet Hæmstelts Brødbil

Når koronaen kom til landet, ble det en stopp i flere av planene. Dette løyste han fiffig med å starte med hjemlevering av nybakte varer til kundene i Rindal. Dette bidrog til at han klarte å holde omsetningen oppe.

Årets vinner har vist at han har klart å snu en svært vanskelig situasjon for sin bedrift, til noe positivt. I en tid hvor alt stengte ned og hverken hytteturister eller andre kunder kunne komme til han, snudde han seg rundt og leverte varer til kundene Dette er imponerende, utdyper leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Juryens begrunnelse

Årets vinner har vist stort pågangsmot, endringsvilje og ikke minst evne til å se muligheter når de dukker opp. Juryen liker spesielt godt at vinneren har tatt i bruk norske råvarer og foredlet disse på en fristende og nyttig måte. Spesielt er det bruken av norsk korn som trekkes fram som hederlig.

Vinneren har i tillegg vist at han samarbeider godt med lokale produsenter, og at han klarer å levere et produkt som er etterspurt i markedet.

- Vinneren av årets pris har gått inn i ei næring som er sterkt preget av store industriaktører, samtidig er brød og bakervarer er noe nordmenn flest er svært opptatt av. Vi bruker disse produktene hver dag og Hæmstelt har vist at det er et marked for lokalproduserte bakervarer, legger styreleder i Landkreditt, Hans Edvard Torp til.

Juryen som tildeler Askeladdprisen har bestått av Hans Edvard Torp og Anders Sigstad fra Landkreditt Bank, Lars Petter Bartnes fra Norges Bondelag og Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og styreleder i Landkreditt Bank, Hans Edvard Torp deler ut Askeladdprisen.

Video med årets vinner ser du her