Årets kampanje i forbindelse med jordbruksforhandlingene er retta mot skoler og barnehager. Klæbu Bondelag gjennomførte denne uka en runde hos barnehagene i kommunen og ble så inspirerte at de dro inn sykehjemmet også! Først startet de hos ordfører i Klæbu kommune, Kirsti Tømmervoll.

Alle barnehagene i Klæbu fikk muligheten til å delta. Mange barn vokser opp uten å vite at poteter er underjordiske, at epler vokser på trær og at pølsen de spiser har vært litt av en levende gris.De blir fremmedgjort for maten de spiser og mangler viktig kunnskap; Vi lever av naturen, vi er en del av en næringskjede, sier leder i Klæbu Bondelag Laila Aanstad.

Derfor var ønsket vårt å få komme ut til de aller yngste, for å vise litt av norsk landbruk. Gi de mulighet til å være med på hele prosessen. Fra å ordne et såbedd, sette poteten, og følge den fram til at de tilslutt kan høste ett ferdig produkt. Ett spiselig produkt.

God respons, der sju av åtte barnehager meldte seg på. Og utifra unger som hang over gjerdet da vi kom kjørende med to traktorer,fullastet med jord , kumøkk og settepotet,så var det ingenting å utsette på interressen og iveren. Potetkassene vart altfor små...... så mange barnehender som ville hjelpe til. Alt ble behørig studert; potetene, kubæsjen( selv om det luktet veldig vondt) og meitemark som hadde blitt med i jorda.

Jonettaplassen barnehage med settepoteter og en bøtte med kubæsj:-)

Betel barnehage. Klargjøring av såbedd.

Konklusjon av dagen ute i bygdas barnehager og ordfører var enstemmig positiv. Vi ble møtt med interresse og engasjemang både hos liten og stor, og ett ønske om oppfølging videre fram til høsting. Så planen videre er at vi kommer innom når det er tid for å hyppe og når poteten skal høstes.

Som ett resultat av vellykket potetaksjon, har vi utvidet den til Klæbu Sykehjem også.

Livsglade eldre

Klæbu Bondelag sørget torsdag 26. mai for at demensavdelinga ved Klæbu sykehjem fikk satt potet og kålplanter. Sykehjemmet jobber for å bli Livsglede for eldre-sykehjem og da var det helt på sin plass for bondelaget og bidra med en liten kjøkkenhage i pallekarmer til de eldre som de kan se spirer og gror og kan stelle med gjennom sommeren.

 

 

 

 

 

Jan Egil Tillereggen, Laila Aanstad og Lars Forseth

Tekst og foto barnhagene: Laila Aanstad

Foto ved sykehjemmet: Klæbu Sykehjem