Mandag 24.oktober hadde vi med oss regjeringens landbrukspolitiske talspersoner, Per Olav Tyldum fra Senterpartiet og Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet, på rundtur i Innherred.

Først på dagen starter vi som invitert på TINE Meieriet Verdal hvor vi får høre om anlegget, fremtidsplaner, utfordringsbilde, verdiskaping lokalt, regionalt og nasjonalt, og konkurransesituasjonen internasjonalt.

Velkommen til TINE Meiriet Verdal- sammen skaper vi et levende Norge!

 

Melkepulver på tur ut til 48 destinasjoner rundt om i verden, høykvalitetsprodukt ment for blant annet sjokolade.

Fra venstre: Per Vidar Kjølmoen fra Ap, Per Olav Tyldum fra Sp, Peder Ingvaldsen, politisk rådgiver, Tomas Iver Hallem, fylkesvaraordfører i Trøndelag.

Etter besøket på TINE Meieriet Verdal, gikk turen videre til Liv Guri og Kjell Ivar Kvello, som begge jobber på gården og i utgangspunktet ønsker å bygge om fra bås til løsdrift. Driftsplanene går imidlertid ikke opp og nå gjør de en siste vurdering for ombygging/nybygg før et eventuelt valg tas for nedleggelse.

Kjell Ivar og Liv Guri Kvello om deres personlige historie og valget de står i hvorvidt de skal satse eller ikke.

 

Turen gikk videre til Otte Munkeby på Levanger som driver smågrisproduksjon og kjøttfeproduksjon. Her fikk vi en tur innom smågrisfjøset og lære om både produksjonen og utfordringsbildet. Svinenæringa har et stort behov for å oppgradering av fjøsene, men prioriteres ikke for investeringsvirkemidlene.

Fornøyd smågris til Otte Munkeby.

Etter hvert måtte vi ha mat og da ble det skikkelig husmannskost basert på lokale råvarer ved Munkeby Herberge. Saltkjøtt og rotgraut med byggrynskrem til dessert!

 

På kvelden hadde vi invitert til Landbrukspolitisk medlemsmøte på Scandic Hell, med godt oppmøte og engasjement!

Jonny Melting, Berg Økonomi AS og Gunnar Aunsmo, NLR Trøndelag, la fram kunnskapsgrunnlag som viste virkeligheten for den Trønderske melkebonden, mens 60 hadde tatt turen for å både stille spørsmål og utfordre våre landbrukspolitiske talspersoner.