I tre tiår har de lokale bondelagene kjempet mot utbyggingen av Gimsøya i Trøndelag. Den 18. juni vedtok Melhus kommune at matjorda skal omdisponeres til boligutbygging, men Bondelaget har enda ikke gitt opp kampen. Ved kornåkeren i Melhus møttes flere bønder, bondelagsledere og lokale politikere for å fortsette og kjempe mot ombyggingen.

Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Bondelaget pekte på at endringene i verden de siste årene gjør at alle må tenke seg om en ekstra gang før de bygger ned god matjord. Det handler om et økt behov for å ta hensyn til matsikkerhet og beredskap. Hun påpeker at Norge har spesielt lite jord å dyrke mat på, med bare én enslig prosent av arealet som kan brukes til kornproduksjon.

- Da er det ekstra viktig at dere tar vare på den juvelen dere har her. Mat er så uendelig mye viktigere enn bolig. All dyrka mark er viktig, men kornjord som dette er ekstra viktig. Beslutninga om utbygging ble tatt i vår, men fortsatt er det bygg og ikke betong på de 130 dekarene med god jord. Det er ikke for seint å snu, sier Hjørnegård.

I et brev som kommunal- og distriktsminister Erling Sande og landbruks- og matminister Geir Pollestad sendte til kommunene i januar i år, ba de kommunene eksplisitt vurdere om tidligere godkjent arealbruk skal endres av hensyn til jordvernet. Begrunnelsen er at Stortinget har vedtatt et nytt jordvernmål, og at jordvern er viktigere enn noen gang da vi trenger god beredskap blant annet på grunn av klimaendringer og krig og konflikt i Europa.

Hjørnegård er tydelig på at Bondelaget uten tvil er opptatt av jordvern, men å beholde matjorda på Gimsøya er ikke for bondens skyld eller Bondelagets interesse. Det handler om å bedre matsikkerheten i samfunnet.

Arnt Ove Løvås, styremedlem i Trøndelag Bondelag, forteller hvor stolt han er av sine forfedre som hadde stor respekt for matjorda i kommunen.

– Denne saken viser at denne respekten er i ferd med å forsvinne. Det er vi mange som vil kjempe en hard kamp imot, fortsetter han.

Arnt Ove Løvås og Sigrid Hjørnegård.

Beslutninga om utbygging ble tatt i vår, men fortsatt er det bygg og ikke betong på de 130 dekarene med god jord. Det er ikke for seint å snu.

- Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag

De lokale bondelagene har klaget inn vedtaket til Melhus kommune og høyere forvaltningsnivå. Petter Harald Kimo, fylkesleder i Trøndelag Bondelag, forteller at det også sendes et brev til Landbruks- og matdepartementet, i tillegg til Kommunal- og distriktsdepartementet for å gjøre dem oppmerksomme på situasjonen.

Varaordfører i Melhus kommune, Fritz Arne Haugen (Sp) møtte også opp på Gimsøya. Med seg i hendene, hadde han et brød.

- Jeg har med et brød i dag som et tankekors. På dette jordet produseres det 130.000 brød hvert år. Det skal vi nå slutte med å gjøre, sier Haugen.

Fritz Arne Haugen (Sp) holder opp et brød foran kornåkeren

Leder av Melhus Bondelag, Torbjørn Vold, har forståelse for at grunneierne ønsker å selge jorda, men forteller at plikten som tillitsvalgt gjør at han må stå i denne kampen på vegne av samfunnet.

- Vi skal kjempe så lenge det er håp, men vi håper at dette er siste gangen vi samles for å få fram argumentene våre, sier Arnt Ove Løvås avsluttende.