Torsdag 1. august er det avspark for en av årets store begivenheter i Trondheim og Trøndelag, Trøndersk Matfestival. Festivalen er en av landets største mønstring av lokal mat og drikke, og har mange besøkende fra inn og utland. Selve festivalen åpnes høytidelig med prosesjon med folkevalgte fra Ravnkloa til Trondheim Torg. Lokalmaten og den trønderske bonden hylles disse dagene. Det smakes og luktes i hele Trondheim sentrum.  

Det har vært mye feiring de siste årene. I 2022 ble regionen kåret til European Region of Gastronomy, og i 2023 var Trondheim og Trøndelag vertskap for den anerkjente kokkekonkurransen Bocouse d`or.  Dette er arrangement som får stor applaus og oppmerksomhet. Bonden og de fantastiske råvarene feires. Det er fortjent – Trøndelag har matprodusenter, restauranter og et samarbeidsorientert partnerskap i verdensklasse. Det er ingen tvil om det!

Trøndersk Matmanifest er høytidelig signert av kommuner og organisasjoner.  Gjennom de åtte tydelige løfter i manifestet skal vi jobbe sammen for å øke både kunnskapen om, og bruken av trøndersk mat og drikke. Matmanifestet forplikter de som skriver under.  Et av løftene er å trygge matvaresikkerheten

Totalberedskapskommisjonen la 5. juni 2023 fram NOU 2023: 17 Nå er det alvor – Rustet for en usikker framtid, og peker på viktigheten av økt selvforsyning for å være forberedt på ulike kriser. Et av tiltakene er å videreføre en restriktiv jordvernpraksis for å sikre nødvendige arealer til matproduksjon.

Riksrevisjonen la i oktober 2023 fram rapporten Matsikkerhet og beredskap på landbruksområdet. Rapporten peker på at vi ikke er godt nok forberedt i dag, og at myndighetene ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerheten. Videre skriver Riksrevisjonen at

det er kritikkverdig at arealressursene i jordbruket ikke forvaltes på en fullt ut bærekraftig måte, blant annet ved at betydelige jordbruksarealer av god kvalitet omdisponeres og bygges ned.

Trøndelag Bondelag har skrevet under matmanifestet, og har forpliktet seg til å levere på løftene. Som en næringsorganisasjon som representerer 25% av matproduksjonen i Norge og 8600 medlemmer, har vi et betydelig ansvar her.

17. juli sendte Trøndelag Bondelag klage på Melhus kommunes vedtak om detaljregulering av Gimsøya til boligformål.   På Gimsøya i Melhus er130 daa av fylkes og landets mest verdifulle matjord vedtatt omdisponert. Dette er ikke enestående, det bygges ned mye matjord i Trønderske kommuner.  Dette til tross for at man har forpliktet seg i matmanifestet og hyller lokalmaten under åpningen av Trøndersk matfestival.

Trøndelag Bondelag oppfordrer politikere og andre beslutningstakere til å ta jordvern på alvor. Hvis vi ikke tar vare på matjorda så vil ikke Trøndelag være Norges matregion nr 1 i framtida!  Så når åpningen, prosesjonen og festen er over, håper vi at beslutningstakere på alle nivå lar alvoret sige innover seg.  Vi har ikke en kvadratmeter av den verdifulle matjorda å avstå!

Framtidige generasjoner er ikke i posisjon til å stille motkrav i spørsmålet om omdisponering av vår begrensa dyrkajordressurs. Dette ansvaret må vi ta i fellesskap i et evighetsperspektiv.

Kos dere på matfestivalen- men husk å tenk på matprodusenten og matjorda når hverdagen kommer også!

Arnt Ove Løvås, styremedlem Trøndelag Bondelag

Gunnar Alstad, Styremedlem Trøndelag Bondelag

Innlegget kom på i Adresseavisa

På åpningsdagen til Trøndersk Matfestival var det pressekonferanse på Gimsøya i Melhus, der blant annet Nationen skrev om jordvernkampen

Bildet er tatt av Tor Sandø, Avisa Gaula/Nationen. Vi hadde besøk av generalsekretær i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård, som deltok på pressekonferansen på Gimsøya.

Gimsøya Foto Tor Sandø Nationen