Noen av oss som har kommet bittelitt opp i åra men er ikke fullgæli gamle kjenner Gardtales i Orkland og Orkdal som røde bygdebøker skrevet av eldre herremenn i historielag en gang i starten av 1970-tallet og som foreldrene våre brukte som oppslagsverk for å holde orden på «slektskap» og hvem som kom fra hvilken gård. De gamle "herremennene" dro fra bosted til bosted – gård til gård – og samlet informasjon om bostedets eller gårdens historie og folk.

Denne lørdagen, 12. desember i 2020, kunne vi på nytt «fårrå gardtales» i Orkland. Eli Solhus fra produsentlaget «Smaken av Orkland» er en av initiativtakerne og drivkrafta bak opplegget. På de seks gårdene som deltok var det samlet lokalmatprodusenter og håndverkprodusenter fra rundt om i Orkland og Rindal. Eli Solhus var strålende fornøyd da jeg var innom henne tidlig på dagen. Da var det så fullt som det var lov at det kunne være i fjøskafeen, og folk sto i kø i gårdsutsalget. Og da jeg var innom helt på slutten av dagen med «fullstempla» rebuskort var hun like strålende fornøyd. Det er mye arbeid med å organisere et slikt arrangement, men det var verdt det, sier hun.

Solhus gård finner du ikke langt fra Fannrem på vestsida av elva Orkla. Her driver de med potetproduksjon. 2020 debuterte Eli og ektemannen Terje Rostad som kornprodusenter etter at de valgte å slutte med melkekyr. Drømmen er å drive med kafe- og møtelokaler, og en skal ikke se bort i fra at drømmen fort kan bli virkelighet. Det var i alle fall et yrende liv på gården denne lørdagen, og smittevernet var godt ivaretatt både her og på alle de andre gårdene.

Siv og Jon Kristian Molde driver Fosslykkja Biegård, og i november åpnet de en gårdsbutikk i låven hvor også lokalene for bearbeiding av honning er bygd. Siv er også en av drivkreftene i produsentlaget "Smaken av Orkland". De har som navnet sier, bier, og har bygd opp en god stamme av bifolk. I tillegg har de geiter som de driver i "samdrift" med naboen som har fjøs hvor geitene har tilhold om vinteren. Geitene driver "kulturlandskapspleie" på sommeren og gjerdes inne med No Fence-teknologi. Siv og Jon Kristian var de første jeg besøkte denne dagen, og den første som var innom. Siv hadde sagt til seg selv at kom en innom, så var hun fornøyd. Så da var de fornøyde med mitt besøk, men det kom mange flere, så de ble etter hvert strålende fornøyde med dagen:-)

På Storkvikne gård litt sør for Svorkmo driver Inger Lise og Rune Kvikne med verpehøns og ammekyr. De har investert i eget eggpakkeri og leverer egg til COOP-butikker i Orkland. De har eget gårdsutsalg. I anledning dagen åpnet de for aktiviteter på stabburet og i garasjen. Her var Orkland Bygdekvinnelag med grautsalg og barneforestilling. I stabburet var det salg av håndverksprodukter. Du har kanskje sett videosnutten med kalver som hopper hinder i innredninga og som er sett av utrolig mange på Facebook? Det var her:-)

På Mælen gård som du finner i Skjølbergslia like ovenfor Svorkmo retning Hølonda driver Eva og Kolstein Skjølberg med melkeproduksjon og produksjon av juletrær. Eva har engasjert seg kraftig i diskusjonen rundt salg av billige, importerte juletrær og juletrær fra norske produsenter. Også på dette området er det viktig å kjøpe av norske produsenter, hvis ikke taper de i konkurransen med importen. Juletrærne fra Mælen gård har juletrær i prisklassene fra 400,- til 700,- kroner. Det ligger mye stell og kjærlighet i juletrærne fra Mælen gård.

På runden gardtales så fikk du egentlig kjøpt det aller meste du syns du trenger for at det skal bli jul. Alt fra nisser, luer, vesker, kornband, gløgg, ost, kjøtt - her var det en greie: Grisekjøtt - ingen hadde grisekjøtt å selge. Så noen lokal ribbe ble det ikke. Ferden gikk videre ned til Råbygda (Gjølme hvis det gir bedre mening). Her finner en Steindalen gård og Orkladal Ysteri. Steindalen gård i lia ovenfor skolen, og ysteriet på flata nedenfor skolen.

 

Inger Karin Dyndal og "kailln" driver med storfe og sau på Steindalen gård. De har laget et gårdsutsalg i stabburet på gården. Som på de andre gårdsutsalgene har de egne produkter men også produktene til de andre lokalmatprodusentene i Orkland, med også fra andre steder i Trøndelag. Steindalen gård har kjøttprodukter fra sau og storfe. Her kan du få kjøpt de søteste små koteletter i passe porsjon for blant annet single.

På Gardtales hadde Inger Karin invitert blant annet "Jordbærtausa" Kay Landrø som produserer jordbær og videreforedler jordbær til brus, saft, gløgg, sauser og også frosset bær. Og vedsalg! Junior på gården hadde produsert ved i småsekker og var fornøyd med at i Bårdshaug Herregård hadde kjøpt et par-tre sekker av han.

Under ser du bilde fra inne i stabburet. Inger Karin har et eget produksjonskjøkken, og julekakene har hun bakt for anledningen. Produsentene i "Smaken av Orkland" er flinke til å bruke hverandres råvarer i produktene de lager slik at produktene blir så "lokalproduserte" som mulig.

Den sjette gården hvor det enda på slutten av dagen med Gardtales i Orkland - jula 2020 så var det et yrende liv. Merete Landrø er den som har hatt gårdsutsalg lengst av produsentene i "Smaken av Orkland". På gården driver de med melkekyr, og en del av melka foredles i gårdsysteriet Orkladal Ysteri. Her finner du blant annet osten Sverre Høvding, som faktisk falt i smak hos den litt osteforsiktige "reporteren". Merete har utvidet gårdsutsalget med et rom til og på bildet ser vi henne i "nyavdelinga".

Vel hjemme etter å ha besøkt alle seks gårdene i strålende fint vintervær, var hjertet fylt med julestemning og bordet fylt med matgleder og forskjellig anna småtteri... PS - jeg vant ikke gaveeska, men runden var veldig inspirerende og opplevelsen veldig god:-)