Forbereder seg på ett Trøndelag
Nord- og Sør-Trøndelag blir ett fylke fra 2018. Det må også Bondelaget forholde seg til.
Steinkjer er valgt som hovedsete for administrasjonen, men fylkesordføreren skal ha kontor i Trondheim.
Fylkesmannen vil også få hovedsete i Steinkjer, men vil ha kontor i både Steinkjer og Trondheim.
Bondelaget stiller seg litt avventende til å endre dagens inndeling med ett fylkeslag i Nord-Trøndelag og ett i Sør-Trøndelag, men de må framover forholde seg til en fylkeskommune og ett fylkesmannsembete.
Bondelaget har 10.000 medlemmer i nye Trøndelag fylke.
Styrene i de to fylkeslagene (bildet over) holdt felles styremøte på Ersgard i Stjørdal mandag, der tema var fylkessammenslåing og konsekvensene for Bondelagets arbeid.
- Hovedhensikten med møtet er å finne ut hvordan vi kan opptre i fellesskap overfor et samlet Trøndelag, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.
Ingen pådriver
Styret i Norges Bondelag har vedtatt at Bondelaget ikke skal være en pådriver for sentraliseringspolitikk.
- Styret vil følge prosessen og stiller seg litt avventende. For oss er det viktig å ha en organisasjon som er hensiktmessig for vårt næringspolitiske arbeid, sa organisasjonssjef Astrid Solberg i Norges Bondelag, som var en av innlederne på det felles styremøtet.
Dagens lover i Norges Bondelag er tilpasset dagens fylkesstruktur. Blir det endringer flere steder i landet, må lovene gjennomgås på nytt.
- Det som skjer i Trøndelag vil kunne få konsekvenser for organisasjonen til Bondelaget, og for hva vi gjør hvis flere fylker slår seg sammen, sa Solberg.
Mye felles politikk
Prosjektleder og påtroppende fylkesrådmann i nye Trøndelag fylkeskommune, Odd Inge Mjøen, orienterte om prosessen rundt sammenslåinga.
Selve sammenslåinga skjer fra 1. januar 2018, men ei fellesnemnd er allerede i arbeid. Det nye fylkestinget konstitueres i oktober 2017. En ny fylkesplan for Trøndelag skal utarbeides fram mot sammenslåinga, og den skal gjelde for 2018-2030.
Med andre ord jobber politikerne allerede med å skape en felles politikk for Trøndelag.
- Vi er opptatt av utviklinga i primærnæringene, sa Mjøen, som selv har vært bonde med melkproduksjon.
Assisterende fylkesmann Gerd Janne Kristoffersen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag innledet rundt prosessen med kommunereformen og sammenslåinga av fylkesmannsembetene. Fylkesmannen og ledelsen skal ha fast oppmøtested Steinkjer, men kontorer i Trondheim blir opprettholdt som i dag.
Skal passe på jordvernet
Kristoffersen gikk gjennom de ulike avdelinger og oppgaver Fylkesmannen er ansvarlig for, før hun forsikret: - Vi skal passe på jordvernet!
De to styrene og administrasjonene i Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag kjørte deretter en prosess der målet var å se på hvordan de kan arbeide videre framover.
Lagene vil samarbeide i saker der det er naturlig inn mot den nye fylkeskommunen og Fylkesmannen. Hvorvidt det er aktuelt på sikt å slå seg sammen, skal vurderes nøye og lokallagene skal involveres.
- Vi må finne hensiktsmessige løsninger i Trøndleag, og det er dere som må finne ut hva dere ønsker, sa Astrid Solberg.