Festivalen har vært arrangert i Kolvereid i Nærøy, september hvert år siden 2014. Den gangen startet det som ”Bønder i Byen” i regi av Norges Bondelag. I 2015 ble festivalen en videreføring og utvikling av dette. Prosjektleder den gang var Turid Finne. Nærøy Bondelag, sammen med sjømatprodusenter, kommunen og lokale bønder har vært pådrivere for utviklingen og det som nå må regnes som en arrangementssuksess. Leder for årets festival var ildsjel Anita Marø, som også sitter som leder for lokallaget Nærøy Bondelag.

Positiv evaluering

- Vi er veldig fornøyd med utstillere og besøkende på vår festival, forteller Marø, som også kan avsløre at foreløpig dato er satt til 18. og 19. september, for 2020. Det er bare å glede seg!Skuelystne under lørdagens moteshow Med flere hundre besøkende på utstillingsdagen, og godt opp mot hundre deltakere på fagseminaret, er det ingen tvil om at disse sultne Namdalingene har fått det til. 

Bonden ble feiret!

Målet med festivalen er bygget på et sterkt ønske om å vise fram bredden i landbruket og muligheten for verdiskaping i den grønne næringa. Fjorårets seminar ledet blant annet til prosjektet ”Kystlandbruk” som satser på økt kompetanse og produksjon i landbruket samt økt fokus på rekruttering.

- Vi ønsker å sette pris på det bønder gjør i Ytre Namdal, og skape stolthet av det, sier Anita Marø, i det hun innleder fredagens fagseminar. Hun påpeker at Sopin spiller en nøkkelrolle som møtested for bønder som ønsker å utveksle erfaringer i distriktet.

Sopin-prisen: Deilige storfeburgere av lokalt kjøtt, tilberedt av årets Sopin-prisvinner Oda Jünge Lænn, her sammen med leder Anita Marø. Oda vant prisen for sine kokkeferdigheter. Prisen deles hvert år ut til en aktør som har stått for god formidling og innovasjon i matregionen, en tradisjon siden 2014.

Bønder i Namdalen er nysgjerrige. Nysgjerrige på framtida i Trøndelags største melkekommune (som blir Nærøysund), på rekrutteringa, på hva som gjøres på dyrevelferdsfronten, og ikke minst hvordan de selv kan bidra til å skape ei trygg framtid og et godt omdømme for bonden. 

Utstillere

Boder med mat fra hele Trøndelag kunne lokke med blant annet hjemmelaget sjokolade, årets honning, økologisk spekemat, kaffeost og andre fristelser. I tillegg hadde flere utstillere tatt med seg de nyeste modellene av landbruksmaskiner, knivverktøy og et utvalg av barneleker.

Med hjelp god hjelp fra restaurant- og matfaglinjen ved Ytre Namdal videregående skole har det blitt servert mat, og burgere med lokalprodusert kjøtt.

Takket for maten

Ledelsen i de store samvirkene i Trøndelag var invitert som innledere til det årlige seminaret første dag av festivalen, som i år takket for maten. Kari Åker leder for Sør-Trøndelag bondelag, styreleder i Nortura Trine Våg, styreleder i TINE Marit Haugen, nestleder i Felleskjøpet Agri Harald Lein og konserndirektør i SMN, Nelly Maske. Fv. Daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke Aslaug Rustad , leder i Sør-Trøndelag Bondelag Kari Åker, styreleder i Nortura Trine Vaag.Daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke Aslaug Rustad sammen med kommende ordfører i Nærøysund kommune Amund Hellesø var også tilstede som talere.

Arrangørene av festivalen, deriblant SMN Ytre Namdal, kalte innlederne selv et stjernelag i Ytringens bilag om festivalen. Flere av deltakerne på seminaret syntes det var ekstra stas at så mange av disse var kvinner.