Nestleder og påtroppende leder, Borgny Kjølstad Grande, omtalte Helland som en bauta i norsk landbruk, da hun holdt tale under årsmøtemiddagen.

- Flere sier at han er en bauta. Det er den fineste karakteristikken en kan få. En bauta er godt plassert i jorda, ruver over landskapet, og står rolig og trygg om det blåser. De har rett, de som sier at du er en bauta, sa Grande.

Asbjørn Helland har vært leder i Nord-Trøndelag Bondelag i fem år. Men nasjonalt er han kanskje mest kjent for sin tid som styreleder i avlsorganisasjonen Geno.

Sterk posisjon

Landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, som også har ei fortid som leder i Norges Bondelag, sa at Asbjørn Hellands innsats er en viktig årsak til at Norge har verdens beste ku, NRF-kua.

Værdal sa at Helland gjennom sitt verv i Geno, fikk en sterk posisjon i norsk landbruk, og han ble lyttet til.

- Jeg er også svært imponert over jobben du har gjort som bondelagsleder. Du er utrolig kunnskapsrik, du kjenner fylket, produksjonene, grendene og bøndene. Du kjenner samarbeidspartnerne og politikerne, og vet hvordan du skal manøvrere i det landskapet, sa Kirsten Indgjerd Værdal.

- Du har aldri gått på akkord med bøndenes interesser, fastslo hun.

Stilt opp morgen og kveld

Borgny Kjølstad Grande viste også til Hellands store påvirkningskraft, store nettverk, og faglige tyngde.

- Du har stilt opp morgen og kveld, og jeg vet at det er mange lokallag og tillitsvalgte i Nord-Trøndelag som setter pris på det, sa Grande, som overrakte et bilde av ei NRF-ku til den avtroppende fylkeslederen.

Viktig kampsak

- Det er ei tid for alt, fastslo Asbjørn Helland, som mente det var all grunn til å være stolte av organisasjonen.

Han sa at den grunnleggende kampsaken er historisk og universell, nemlig kampen for å produsere mat. Det skulle være unødvendig å ha det som kampsak, men det viser seg at kampen må føres igjen og igjen.

- Organisasjonen vår skal opptre redelig, uansett hvem som sitter på den andre sida av bordet. Vi skal føre vår kamp med hevet fane. Hele organisasjonen skal delta. Vi skal være stolte av det arbeidet Bondelaget gjør, sa Helland.