Bringer urbant landbruk bonden nærmere forbrukeren?
Sammen med Statsforvalteren i Trøndelag, Bybonden i Trondheim og Trøndelag og Voll Gård arrangerte Trøndelag Bondelag Nasjonal Nettverkssamling for urbant landbruk 9. og 10. september. Litt over 40 deltagere fra hele landet var med på samlinga.
Årets nasjonale nettverkssamling for urbant landbruk hadde fått oppdrag om å spesielt se nærmere på arbeid med skolehager og opplegg for skole-landbruk. Integrering, næringsutvikling og jordvern var også viktige tema. Og for Trøndelag var det viktig å vise gode koblinger mellom landbruk og urban dyrking. Bybonden i Trondheim og Trøndelag ble behørig presentert.
Trondheim kommune sin satsing på urban dyrking og urbant landbruk
Hanne Aaserud fra klima- og miljøenheten i Trondheim kommune ga et innblikk i den politiske bestillinga som ble gjort i kommunen for noen år siden på satsing på urban dyrking. Parsell-hager og det å finne arealer for interesserte dyrkere var starten på noe som har vokst seg stort, og som det er økende interesse for. Politikerne satset og satte av en million kroner på økonomiplanen årlig. Dette er en viktig million som har bidratt til og bidrar til små og store dyrkingsprosjekter i skoler, barnehager, velforeninger og andre organisasjoner. Kompetansesenter for urban dyrking er en av de større satsingene denne "millionen" brukes til.
Grønn Barneby - en viktig bidragsyter for skolene i Trondheim
Å få på plass et "grønt flagg" på skolen eller barnehagen er stor stas. Det betyr at skolen eller barnehagen har satset på å få på plass en internasjonal miljøsertifisering der bærekraft, klima, miljø og folkehelse er viktige innsatsområder. Gjennom Grønn Barneby tilbys lærere i mat og helse kurs i dyrking og foredling av mat. Tidligere hentet Grønn Barneby denne kompetansen på Tingvoll, mens i 2016 ble Voll Gård leverandør av kursene til lærerne. Grønn Barneby samler lærerne i nettverk for utveksling av erfaringer og videre kompetanse. Undervisningsopplegg er tilgjengelige for skolene gjennom Grønn Barneby.
Fargerike dyrkingskarmer i nyetablert skolehage hos Huseby Ungdomsskole som deltagerne fikk historien bak på den nasjonale nettverkssamlinga for urbant landbruk. Et oppdragsbrev fra Grønn Barneby og Lektor2-programmet var viktig for å komme i gang med skolehagen her, fortalte de engasjerte lærerne Anna Selmer-Olsen og Malene Richter Lien.
Melk, skolesamarbeid og Inn på tunet på Høstadsand Gård
Sissel Langørgen driver Høstadsand Gård sammen med "meieribestyrer Arnfinn" som hun bor i lag med, de tre barna er delaktige på hvert sitt vis og kårfolket er til uvurderlig hjelp. Gården har 16 kyr og det er det antall kyr som passer denne gården på Rye på Byneset. Mye av melka selges fra gården, som drikkemelk og yoghurt. Noe leveres på REKO-ring og bestillinger over 50 liter leveres på privatadresser i byen. Den lille iskremprodusenten GOLA tar all melk fra Høstadsand. TINE henter det som blir igjen, og det er en god avtale for lokalmatprodusenten. Høstadsand gård er med i produsentnettverket Trondheims Matperler.
Sammen med tre andre gårder i området har Høstadsand et samarbeid med skolen på Rye der de fire gårdene har et opplegg med gårdsbesøk til ulike trinn og årstider med aktiviteter. På Høstadsand settes poteter, høstes poteter og elevene adopterer en kalv. Kjøtt fra kalven leveres skolen for bruk i faget mat og helse.
Naturbruksskolene er en flott arena for samarbeid om urbant landbruk
Den første dagen ble avslutta på Skjetlein videregående skole og vi fikk høre mer om skoleanlegget, Bybonde-prosjektet som er lagt til Grønt Kompetansesenter Mære-Skjetlein og skolens dyrkingsaktiviteter. Her anlegges på nytt en grønnsakåker etter markedshageprinsippet, det er anlagt en grønnsakshage i karmer tilpasset palleutstyr og det er anlagt en beredskapshage. Det er et gartneri her, som det er håp om oppgraderes. Det er en gammel og en ny eplehage på gården. Potetåkeren vil bli høstet under "potetfestivalen" senere i september der elever på landbruk knyttes sammen med elever som går kokkefag på Strinda videregående skole.
Lokalmatprodusent Ole Johan Granøien fra Gammelgården Lysklæt sto for kveldens middag som ble servert i gartneriet på Skjetlein. Kortreist festivalmat, fikk vi høre.
Trønderske bønder bør begynne å dyrke bondebønner!
Stephen Barstow var klar i sin tale: Trønderske bønder bør begynne å dyrke bondebønner i stedet for korn til dyr! Bondebønder egner seg godt i vegetarsk kosthold og erstatter kikertert som egentlig ikke lar seg dyrke her. I Være Venners Felleshage finner vi en verdenshage, medlemmer kan leie pallekarmer og/eller parseller. Sølvi Kvam fra Presthus Frivilligsentral er initiativtaker til felleshagen, og Stephen er en ildsjel og kunnskapsrik mann å ha med på laget.
Stephen ivrer også for skogshager og slår et slag for dyrking av valnøtter. I verdenshagen finner vi flere sorter av flerårige grønnsaker, noe som er viktig av beredskapshensyn. Hagen hans hjemme i Malvik er en av Schubelers hager. Schubeler var en professor i botanikk som ivret etter utprøving av nye sorter på 1800-tallet, og prestegårdshager var en del av hans nettverk. Grunneier er Øystein Siim som hele veien har vært positiv til tiltaket.
Reppe Søndre - Involverende bynært landbruk
Marie og Lars Olav Stavnes på Reppe Søndre har hatt en rivende utvikling på gården siden de tok over etter mor Ingrid Nielsen i 2017. På låven har de 80 minilager-boder som gir en forutsigbar inntekt i bunnen av drifta. De har også selskapslokalet Smia til utleie og det brukes mye. Dype Røtter er et prosjekt i integreringsprogrammet for innvandrere som innebærer grønnsakdyrking/markedshage og kafedrift. Et andelslandbruk er i drift på gården og det fungerer godt og en egen gartner er ansatt i deltidsstilling. Lars Olav dyrker ulike typer korn og drifter ei mølle på gården. Mjølet selges i gårdsutsalget og på REKO-ring. Marie dyrker blomster og samarbeider med en blomsterdekoratør. På gården er det også anlagt skolehage og to skoler i nærområdet deltar i det opplegget.
Voll Gård - Kompetansesenter for urban dyrking
Voll Gård ligger på Moholt i Trondheim, omkranset av studentboliger og bebyggelse rundt enga. Voll Gård profilerer seg som "hele byens bondegård" og har en samarbeidsavtale med Trondheim kommune som omfatter pedagogiske opplegg for skolebarn, barnehager og arena for bo- og aktivitetstilbud i kommunen. Til Voll Gård er det knyttet tre frivilligsentraler: Strinda frivilligsentral, Jekken frivilligsentral og Presthus frivilligsentral. På gården er det etablert et kompetansesenter for urban dyrking hvor det er ansatt en gartner. Demonstrasjonshage for bl.a markedshage er anlagt og driftes.
Bybonden i Trondheim og Trøndelag - et godt verktøy og arena for kobling av bonde og forbruker
Bybonde-prosjektet er godt i gang med prosjektleder Ingrid Berg Selfjord på Grønt Kompetansesenter Mære-Skjetlein i spissen. Koblinger mellom urbant landbruk og distriktslandbruk, forbruker og bonde, kunnskapsutveksling og nettverk, arbeid med skole-landbruk er noe av det Bybonde-prosjektet vil jobbe med. Eierne av Bybonden i Trondheim og Trøndelag er Trondheim kommune, Statsforvalteren, Voll Gård, Oi! Trøndersk mat og drikke as, Grønt Kompetansesenter Mære - Skjetlein og Trøndelag Bondelag. Arbeid med jordvern og kunnskap til befolkningen om matjorda og matproduksjon er bondelagets inngang i prosjektet og samhandlingsarenaen.
Programmet for samlinga var lagt opp med busstur rundt til de ulike stedene vi besøkte. Seksjonsleder på landbruksavdelinga hos Statsforvalteren , Anstein Lyngstad, ledet oss gjennom programmet. Margrethe Halsan som jobber med areal på landbruksavdelinga til Statsforvalteren ble med bussen og guidet oss gjennom statusen for ulike åkre på strekket fra Reppe søndre, via Overvik og til Voll Gård.
Vi takker for besøket, og gleder oss til neste års samling - hele tre arragører har meldt seg, så vi venter i spenning på om ferden går til Oslo, Nordland eller Kongsberg/Drammen.