Bondelaget på Oi! Matseminar
Bondelaget var til stede på Oi! Matseminar i Trondheim 31. juli - dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen braker løs. Seminaret løftet viktige temaer for Trøndelag som matregion.
Årets samtaler var innom et bredt spekter av spennende emner som blant annet dyrevelferd, matskatter og beredskap. Trøndelag Bondelag har vært med på å arrangere matseminaret, og på programmet sto flere fra Bondelaget.
Innledningsvis stilte fylkesleder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo, til samtale med de andre samarbeidspartnerne av Matseminaret. Kimo var innom bondens inntekt og en bærekraftig økonomi i sitt budskap til publikum. «Det er enda håp, jeg tror vi er på rett vei, men du verden det er lang vei igjen», sier Kimo. Da han fikk spørsmål om landbruk som beredskap, var Kimo klar i talen sin: «Mat er beredskap, det må vi aldri glemme». Han påpekte til slutt at mat og landbruket er minst like viktig som ammunisjon til forsvarets våpen.
Også til stede under matseminaret var Hanne Staverløkk, nestleder i Trøndelag Bondelag. Hun representerte dyrevelferdsprosjektet DyrePrat da hun holdt et kort, men innholdsrikt foredrag om dyrevelferd i det norske landbruket. Dyrevelferd har alltid vært viktig for norske husdyrbønder, og Staverløkk mener at det er et samfunnsansvar på lik linje med matproduksjon og beredskap. Hun ga også skryt til dyrevelferden i norsk landbruk. «Norge er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder dyrevelferd», forteller hun. Hun viste til noen viktige trekk i dyrevelferdsarbeidet i Norge, blant annet at antibiotika kun brukes ved nødvendig behandling, at utdanning og forskningsarbeid innen landbruk bidrar til mer fagkunnskapom husdyrene, og at vi har dyrevelferdsprogrammer, m.m.
Jørn Magne Vaag, bonde og styreleder i Agritech Cluster, kom på scenen for å snakke om egne merkevarer (EMV). Han snakket blant annet om en sæterrømme som kun blir solgt til de som besøker sæteren hans, og kjøtt levert til Nortura som ender opp som EMV hos Meny. Han påpekte viktigheten med en balanse mellom EMV og andre varer i butikk. Vaag mener at det har stor betydning for å sikre at det blir innovasjon i matproduksjonen, noe EMV vanligvis ikke står for.
I en debatt om selvforsyning og beredskap, kom generalsekretær i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård, på banen. Hun hadde noen hovedpunkter for hvordan øke beredskap med norsk landbruk:
- For å sikre områder til matproduksjon, er jordvern avgjørende.
- Det må rekrutteres flere bønder. For å øke rekrutteringen mener hun at det er essensielt at inntektene må opp og at velferdsordningene for bonden må bli bedre.
- Den norske forbrukeren må spise mindre import og mer norsk. Butikkene må importere mindre varer, og dette kan gjøres ved hjelp av blant annet tollvern, mer bevisste forbrukere og økte offentlige innkjøp.
Hjørnegård fikk spørsmål om vi har nok bønder i Norge, og om bøndene klarer å produsere så mye mat som trengs. Til dette svarer hun positivt: «Når det gjelder grønt for eksempel, står norske bønder klare til å produsere mer, men forbrukerne må ville kjøpe det, kjedene må ville selge det, og der har vi mange eksempler på at det går gærne veien. Det står ikke på bøndene». Hun påpekte også at det må være attraktivt å være bonde, og det må være attraktivt å satse i hele landet slik at vi utnytter de ressursene vi har i Norge.
Hjørnegård viste tydelig engasjement for Trøndelag sitt fokus på matproduksjon og salg av lokalmat. Hun sier Trøndelag er et glitrende eksempel på hvordan bevisstheten rundt lokalmat kan økes.
1. august braker det løs når Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen forvandler Trondheim by til en kulinarisk folkefest. Fra 1. – 3. august samles nærmere 170 utstillere seg i sentrum for å dele deilig lokalmat og -drikke, og unike matopplevelser med besøkende. Trøndelag Bondelag stiller tradisjonen tro med kornmaling for barna i sin bod. Melet får barna med hjem, sammen med «Kornboka mi» og andre hefter fra Den Grønne Skolen.
Er du i Trøndelag, anbefaler vi å ta turen innom matfestivalen!