Åpen pelsdyrgård

Av Jon Gisle Vikan,
  • Tips en venn om denne siden

I helga var det åpen pelsdyrgård på 78 pelsdyrgårder i hele landet, hvorav 18 i Trøndelag. På pelsdyrgården til Bjørnar Berg på Byneset var det godt oppmøte av store og små publikum som fikk omvisning av hele familien Berg.

 

Bjørnar Berg driver med sølvrev og har ca. 550 avlstisper som årlig får mellom 3 og fire hvalper. Dyrene var rolige og friske uten tegn til stess eller mistrivsel. - Mye har skjedd i husdyravlen i de iste 10 - 20 årene - sa Bjørnar - dyrene er blitt mye roligere og tilpasset et liv i bur -

.

Bjørnar  driver pelsdyroppdrett som eneyrke og leier i tillegg hjelp i enkelte perioder av året, som under hvalping og pelsing. Han samarbeider med en annen oppdretter i nabolaget om pelsingen. Årlig sender han over 2000 skinn av god kvalitet til pelsdyrauksjonen i Finland.

- Norges Pelsdyravlslag fortjener honnør på den måten de har åpnet næringen for publikum - sier org sjef Jon Gisle Vikan i Bondelaget - De har fått vist fram ei næring som driver et godt og forsvarlig husdyrhold. Dette er en fin måte å imøtegå den kritikken pelsdyrnæringa har vært utsatt for i media -

dfdf

Satser på biodiesel og klima

Innen fem år skal halvparten av traktorene i Trøndelag gå på biodiesel. Det er målet for et prosjekt som ble startet under konferansen om klima og landbruk på Stjørdal fredag. SE VIDEO.

Kompetanseløftet avslutta - hva ble igjen?

Kompetanseløftet avslutta formelt ved årsskiftet. Det er laga en oversikt over videreføringsaktivtetene, og hvem som tar oppdraget videre. Sluttrapporten er i sluttfasen og vil slippes etter hvert. Vi kan likevel annonsere at suksessen med mentor og erfaringsgrupper videreføres

Lars Petter

Lederen i Norges Bondelag kommer til Oppdal

Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes kommer til Oppdal tirsdag 16. februar. Lederen er invitert av Oppdal Bondelag til å snakke om landbrukspolitikk og distriktspolitikk

Helland og Dale

Dale vil kutte yoghurt-avgift

Bortfallet av Jarlsberg-eksporten ble tema da fylkesleder Asbjørn Helland møtte landbruks- og matminister Jon Georg Dale under statsrådens besøk på Mære landbruksskole mandag.

Dale og Bjørkli

Lunsj med landbruksministeren

I dag er landbruksministeren på besøk i Sør-Trøndelag. Og dagens lunsj ble naturligvis lagt til Mathallen. En god stemning rundt bordet som bugnet av lokalprodusert mat stort sett fra Trøndelag. Hele spekteret med fisk, kjøtt, ost, grønnsaker og frukt/bær-drikke var representert. Og med i måltidet fulgte viktige og gode ord.

Kreative Trøndelag

Praksis i næringa for naturbrukselever

Et nytt tiltak for å øke rekrutteringen til grønne utdanninger er nå i gang. Elever fra naturbruksskolene i Trøndelag får tilbud om praksis i 3-6 dager hos ulike næringsaktører i landbruket. Elevene får en smakebit på hva de kan jobbe med etter endt utdanning, og næringsaktørene får kontakt med potensielle framtidige arbeidstakere. Tiltaket er finansiert av Nord- og Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Asbjørn Helland

- For dårlig utredet til å si ja

Fylkestingene kan ikke vedta å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag nå. Saken er altfor dårlig utredet, mener fylkesstyret i Nord-Trøndelag Bondelag.

Våre samarbeidspartnere