Åpen pelsdyrgård

Av Jon Gisle Vikan,
  • Tips en venn om denne siden

I helga var det åpen pelsdyrgård på 78 pelsdyrgårder i hele landet, hvorav 18 i Trøndelag. På pelsdyrgården til Bjørnar Berg på Byneset var det godt oppmøte av store og små publikum som fikk omvisning av hele familien Berg.

 

Bjørnar Berg driver med sølvrev og har ca. 550 avlstisper som årlig får mellom 3 og fire hvalper. Dyrene var rolige og friske uten tegn til stess eller mistrivsel. - Mye har skjedd i husdyravlen i de iste 10 - 20 årene - sa Bjørnar - dyrene er blitt mye roligere og tilpasset et liv i bur -

.

Bjørnar  driver pelsdyroppdrett som eneyrke og leier i tillegg hjelp i enkelte perioder av året, som under hvalping og pelsing. Han samarbeider med en annen oppdretter i nabolaget om pelsingen. Årlig sender han over 2000 skinn av god kvalitet til pelsdyrauksjonen i Finland.

- Norges Pelsdyravlslag fortjener honnør på den måten de har åpnet næringen for publikum - sier org sjef Jon Gisle Vikan i Bondelaget - De har fått vist fram ei næring som driver et godt og forsvarlig husdyrhold. Dette er en fin måte å imøtegå den kritikken pelsdyrnæringa har vært utsatt for i media -

Foto: Grethe Sagen

Danner nasjonalt Inn på tunet-samvirke

Inn på tunet-aktører over hele landet har gått sammen og dannet et nytt, nasjonalt samvirke for å styrke seg i en stadig hardere konkurranse om oppdragene.

Sundelva Foto: Morten A Bergan

Ta vare på skog langs bekker, elver og vann

Tar du vare på skog langs bekker, elver og vann hindrer du isskader og reduserer flomskader på jordene dine, og da tar du ogsåvare på villaks og ørret, sier Beate Sundgård hos Fylkesmannens miljørvernavdeling.

Asbjørn Helland

Krever politisk avklaring om rovdyr

Det må til en politisk avklaring om rovdyr som forplikter forvaltninga, mener leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag. Han kunne ha tenkt seg å fylle ledige kyllingfjøs i Namdalen med sau, men ser at det ikke går på grunn av rovdyra.

Foto: Ove Magne Ribsskog

Gjenvalg på leder og to nye i styret

Asbjørn Helland ble gjenvalgt som leder, og Audhild Slapgård fra Vuku og Lorns Olav Aunsmo fra Skogn ble valgt som nye styremedlemmer i Nord-Trøndelag Bondelag under årsmøtet torsdag.

Anita Marø og Asbjørn Helland

Nærøy årets lokallag

Nærøy Bondelag satser på samarbeid med den "blå åker", og ble kåret til Årets lokallag under årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag torsdag.

Latter ved styre og dirigentbordet årsmøte Sør-Trøndelag Bondelag 2016

Harry Potter-generasjonen vil bli bønder!

Sør-Trøndelag Bondelag avholdt sitt årsmøte 9. mars på Quality Hotel Panorama, Heimdal. 78 deltagere og en vandrende "bygdetulling" deltok - så her var både "alvor og gaman":-)

Asbjørn Helland

Tar gjenvalg som fylkesleder

Asbjørn Helland stiller til gjenvalg som leder, mens to styremedlemmer har sagt nei til gjenvalg foran årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag torsdag 10. mars.

dfdf

Satser på biodiesel og klima

Innen fem år skal halvparten av traktorene i Trøndelag gå på biodiesel. Det er målet for et prosjekt som ble startet under konferansen om klima og landbruk på Stjørdal fredag. SE VIDEO.

Våre samarbeidspartnere