Nyheter fra Trøndelag Bondelag

Tiltak mot ringorm i Trøndelag

Ringorm er påvist i flere besetninger i Trøndelag og næringa har iverksatt egne tiltak for å begrense spredning av smitte. Her på Bondelaget sin nettside finner du både oppdatert informasjon om tiltak og mer generell informasjon.

Refusjon etter ringormvaksinering

I jordbruksavtalen 2024 forhandlet faglaga fram midler til refusjon etter ringormvaksinering for produsenter som har hatt ringorm i sin storfebesetning. Nå er ordningen klar!

Ledermøte i Trøndelag Bondelag 2024

Onsdag 27. november deltok hele 56 lokallagsledere fra Trøndelag Bondelag på ledermøtet. Det var stort engasjement blant de fremmøtte lokallagslederne, med gode diskusjoner og spørsmål fra salen.

Petter Harald Kimo tar ikke gjenvalg som leder i Trøndelag Bondelag

Det er en tid for alt, og nå må jeg prioritere gården og familien i tiden som kommer. Kimo ble valgt som leder i Trøndelag Bondelag på årsmøtet i 2022, og har hatt vervet i 3 år!

Invitasjon til Kornmøter i Midt Norge 2024

Kornutvalget i Midt Norge inviterer til kornmøter 10. -12. desember

Flere funn av fugleinfluensa

Sykdommen er funnet hos villfugler i Troms og hobbyhøns i Trøndelag. Mattilsynet oppfordrer til godt smittevern og å melde ifra ved mistanke om fugleinfluensa.

Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag

Det er påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Mattilsynet har innført tiltak for å hindre smittespredning. Fugleinfluensa sirkulerer også blant ville fugler i store deler av landet. Nå er smittevern ekstra viktig.

Fremtidstro blant unge fjellbønder

Nestleder i Trøndelag Bondelag, Hanne Staverløkk har deltatt på konferanse med unge optimistiske og fremtidsrettede fjellbønder.

Fjøset er fullt av fantastiske toppidrettsutøvere som gjør sitt beste hver dag for å produsere melk

TINE har foreslått et forholdstall på 1,17 for kumelk i 2025. Dette er for å svare ut den økende etterspørselen etter melk neste år. Trøndelag Bondelag mener vi skal levere Trøndelag sin andel av de 1510 millioner literne melk TINE sier vi trenger, men hva må til for å få det til, spør styremedlem i Trøndelag Bondelag, Camilla Strøm-Johansen.

Valgnemnda er i gang

Valgnemnda i Trøndelag Bondelag gjennomførte første møte denne uka, og er klar for innsats inn mot årsmøte i mars 2025.

Bonden jobber med dyrevelferd hver dag

Bonden er den viktigste enkeltfaktoren for dyrenes velferd. Norske bønder og husdyrnæring jobber kunnskapsbasert og målrettet for god dyrevelferd i alle produksjoner.

Bringer urbant landbruk bonden nærmere forbrukeren?

Sammen med Statsforvalteren i Trøndelag, Bybonden i Trondheim og Trøndelag og Voll Gård arrangerte Trøndelag Bondelag Nasjonal Nettverkssamling for urbant landbruk 9. og 10. september. Litt over 40 deltagere fra hele landet var med på samlinga.

RingITrø anbefaler klipp og lusebehandling

Klipp og lusebehandling av storfe ved innsett – et viktig tiltak i overvåkningen av ringormsituasjonen.

Justering av rød sone

Næringas arbeidsgruppe for ringorm, RingiTRØ foretar justering av rød sone gjeldende fra 6. september 2024.

Nå er vi i gang med prosjektet fra bås til løsdrift

Melkeproduksjon er viktig i Trøndelag, og Trøndelag Bondelag har engasjert Ingrid Hårstad og Tove H. Jystad v/ Grønt Kompetansesenter Skjetlein Mære til å lede prosjektet fra bås til løsdrift.

Hjorten forsyner seg av kuas matfat for vinteren

Styremedlem i Trøndelag Bondelag, Kjell Erik Berntsen, tok turen til Heim da Svanhild Bakke fra Norsk Landbruksrådgivning tok grasprøver fra prøvefelt i hjortebeiteprosjektet.

Melkeproduksjon er bærebjelken i norsk landbruk- hvem er den trønderske melkeprodusenten i 2034?

Styremedlem i Trøndelag Bondelag, Camilla Strøm Johansen, bidro i fylkesstyrets arbeid mediearbeid i sommer med et innlegg om trøndersk melkeproduksjon inn i framtida.

Hva med matjorda og matprodusentene når festen er over?

Gjennom sommeren har fylkesstyret i Trøndelag Bondelag satt søkelys på ulike tema gjennom leserinnlegg og redaksjonelt arbeid. Styremedlemmene Gunnar Alstad og Arnt Ove Løvås har sammen satt søkelys på jordvern. Innlegget kom på trykk i Adresseavisa i forbindelse med åpning av årets Trøndersk Matfestival.

Jordvernaksjon på Gimsøya

Sigrid Hjørnegård var tydelig da hun sto foran kornåkeren i Melhus sammen med de lokale bondelagene: jordvern er en beredskapssak . – Boliger kan man bygge andre steder, sier hun.

Bondelaget på Oi! Matseminar

Bondelaget var til stede på Oi! Matseminar i Trondheim 31. juli - dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen braker løs. Seminaret løftet viktige temaer for Trøndelag som matregion.

Bondelaget har sendt klage på vedtak om Gimsøya på Melhus

Framtidige generasjoner er ikke i posisjon til å stille motkrav i spørsmålet om omdisponering av vår begrensa dyrkajordressurs. Dette ansvaret må vi ta i fellesskap i et evighetsperspektiv.

Skal vi investere i matproduksjon?

Nestleder i Trøndelag Bondelag, Hanne Staverløkk, påpeker behovet for investeringer i trøndersk landbruk og hvor viktig det er for storsamfunnet å investere i beredskapen matproduksjon for et land er.

Ferie, også for bonden?

Styremedlemmene i Trøndelag Bondelag har tatt utfordringa med å holde oss med lesestoff gjennom sommeren. Styremedlem Torstein Næss er i vinden med et leserinnlegg om at det er viktig å ta fri - også for bonden.

Sommer på bondelagskontorene i Trøndelag - sommerlesestoff:-)

Ferieavvikling pågår - men det er folk tilstede hele sommeren her på bondelagskontorene i Trøndelag.

Mål om landbruk i hele Trøndelag trenger et oppgradert sonesystem

Styremedlemmene i Trøndelag Bondelag holder koken oppe gjennom sommeren med leserinnlegg. Først ute er fylkesleder Petter Harald Kimo med et aktuelt leserinnlegg om behovet for et mer finmaskert og treffsikkert tilskuddssystem,

Landbrukets HMS-pris gikk til Mære og Skjetlein

Fylkesstyret i Trøndelag Bondelag nominerte tre kandidater til den nyoppretta HMS-prisen i landbruket, og sannelig slo det ikke til at en av nominasjonene slo til! Mære landbruksskole og Skjetlein videregående skole mottok prisen på årsmøtet i Norges Bondelag.

Landbruksplast er en råvare som må behandles som en ressurs!

Trøndelag Bondelag gjennomførte digitalt møte om landbruksplast 10. juni. Mange aktører, medlemmer og andre deltok og vi fikk informasjon fra Norges Bondelag, Statsforvalteren i Trøndelag, ReMidt, Innherred Renovasjon, Plastretur as, Norsirk og Felleskjøpet Agri.

Orkland byr på landbruksutstilling, fagforedrag og fest!

Agdenes Bondelag, Orkdal Bondelag, Landbrukslaget Nord og Meldal Bondelag inviterer til landbruksutstilling, fagforedrag, bygdefest, bondepub og Åpen Gård-tun på Varig Orkla Arena 31. mai - 1. juni. Dette er samarbeid med mange aktører.

Alt i alt er dette en god avtale for Trønderbonden!

Avtalen gir oss et betydelig løft for trønderske melkeprodusentene sier Petter Harald Kimo, leder i Trøndelag Bondelag. Dagens inngåelse av jordbruksavtale er et steg i riktig retning.

Trøndelag Bondelag har nominert tre kandidater til HMS-pris for landbruket

Askeladd-prisen er i år erstattet med en HMS-pris for landbruket som Landkreditt og Norges Bondelag står bak. Prisen deles ut på årsmøtet i Norges Bondelag. Hvem som helst kan nominere til prisen. Styret i Trøndelag Bondelag har valgt å nominere tre kandidater.

Nå må staten levere – hvis ikke gir den trønderske bonden opp!

Den økonomiske situasjonen de trønderske bøndene står i nå, er rett og slett en katastrofe for allerede vedtatt politiske mål om økt selvforsyning, matsikkerhet og totalberedskap.

Skuffende at ikke staten ser hva som må til for å få økt sjølforsyning- tilbudet hjelper ikke den trønderske bonden

Statens tilbud bidrar ikke til å tette inntektsgapet til andre grupper raskt nok, sier fylkesleder i Trøndelag Bondelag Petter Harald Kimo. - Mange bønder har det tøft økonomisk og det går på motivasjonen løs til å drive matproduksjon. Det er nødvendig med en betraktelig satsing på melk og grovfôr i Trøndelag skal vi klare å holde motivasjonen oppe til å bidra med økt matproduksjon og økt sjølforsyning fra bønder i fylket vårt.

Årets krav gir framtidstro- men vi trenger en tyngre satsing på trøndersk melk, ammeku og sau

Jordbrukets krav ble lagt fram i dag, og det var et samlet jordbruk som leverte kravet. - Kravet fra jordbruket gir fortsatt store geografiske forskjeller i inntekt, sier fylkesleder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo

Informasjonsmøte ringorm

Over 100 personer møtte opp da Verdal kommune, Animalia, TINE produsentlag og Trøndelag Bondelag inviterte til informasjonsmøte om ringorm på Verdal i forrige uke.

Norske bønder behandlet som kasteballer i et politisk spill!

Vi hadde håpet og forventet at Stortinget skulle slutte seg til en offensiv opptrappingsplan for norske bønder som skulle bidra til at vi når målet om økt selvforsyning. I stedet har vi vært vitne til at en viktig sak har endt i kaos og politisk spill i stedet for å gi offensivitet for norsk matproduksjon sier Petter Harald Kimo, leder i Trøndelag Bondelag

Viktig snuoperasjon som vi har tro på at våre politikere klarer!

Torsdag 18. april behandles den viktigste stortingsmeldinga for norsk landbruk på 50 år, og vi har tro på at våre politikere bidrar til nødvendige forbedringer i Stortingsmelding 11om økt sjølforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket.

Skuffende av næringskomiteen i ny melding om norsk selvforsyning og bondens inntekt

Næringskomiteens innstilling til hvordan norsk selvforsyning og bondens inntekt kan økes, er ikke det tydelige signalet som bøndene trenger. Dette er den viktigste Stortingsmeldinga på nesten 50 år, sier leder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo, og jeg er skuffet over innstillinga fra næringskomiteen. Hvis dette er resultatet etter Stortingsbehandlinga neste uke, får vi ikke verdiskaping og rekruttering til det trønderske landbruket i framtiden. 

Ringorm og lus

Lus kan gi hårløse flekker som ikke alltid lar seg skille fra symptomer ved ringorm. Både besetninger som har fått påvist ringorm og besetninger uten ringorm bør behandle mot lus for å unngå unødvendig usikkerhet pga. hårløse partier.

Justering av rød sone

Næringas arbeidsgruppe på ringorm, foretar en justering av rød sone og lettelse i tiltak for livdyromsetning ut av gul sone fra 15. april.

DyrePrat: ARENA samler gode krefter innen dyrevelferd

DyrePrat har som mål å løfte interessen for, styrke innsatsen mot og spre kunnskap om vitenskapelig basert dyrevelferd. Å samles for faglig påfyll og konstruktiv dialog er en viktig del av prosjektet.

Fra jord til soldatens bord-intensjonsavtale om mer norsk mat

Mandag 11. mars signerte Ørlandet Flystasjon, Trøndelag Bondelag, Trøndelag fylkeskommune, Ørlandet kommune og Statsforvalteren en intensjonsavtale. - Et viktig grep for å styrke vår beredskap, sier Oberst Martin Tesli.

Bønder springer fort nok

Nå må Stortinget uten opphold behandle Stortingsmelding 11, og sikre en bred politisk stadfesting av selvforsyningsplan, opptrappingsplan og nytt tallgrunnlag før årets jordbruksforhandlinger.

Bruk av felles utstyr til innhøsting og gjødselspredning i rød og gul sone

Gjødsel fra smitta besetninger kan utgjøre en risiko for smittespredning og her beskrives anbefalinger. Utstyr til innhøsting av fôr og jordarbeiding anses ikke å utgjøre en reell smittefare som trenger spesielle tiltak.

Bruk av egne beiter og fellesbeiter i rød og gul ringormsone

Det er viktig å minimere smittefare i rød og gul sone samtidig som vi finner praktiske løsninger for båndlagte besetninger i Trøndelag.

Positivt at det endelig kommer ei Stortingsmelding om økt selvforsyning – men dette er for defensivt!

I dag la landbruksminister Geir Pollestad og næringsminister Jan Christian Vestre fram Stortingsmelding om strategi for økt selvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket.

Årsmøte i Trøndelag Bondelag 13. og 14. mars 2024

Årsmøtet i Trøndelag Bondelag 2024 gjennomføres 13. og 14. mars på Scandic Hell, Stjørdal. Her finner du årsmøtepapirene og program.

Valgnemda foreslår lederbytte

Camilla Strøm Johansen fra Nærøysund foreslås som ny leder i Trøndelag Bondelag.

Råd angående håndtering av husdyrgjødsel ved påvist ringorm

Smitterisiko i forbindelse med ringorm vil være avhengig av grad av smitteutskilling – dvs. symptomer hos dyra og varighet av utskilling/kontakt. Et hovedprinsipp er at kun vaksinerte dyr skal gå på beite samme og neste beitesesong der dyra med smitte har gått. Tilsvarende gjelder for fôr fra første avling fra områder gjødslet med smittet husdyrgjødsel.

Ekstremværet "Ingunn"

Det er fra i ettermiddag (onsdag 31.01.24) meldt om sterk vind i Trøndelag. Langs kysten er farevarselet på rødt nivå.

Ringorm i Trøndelag – reviderte soner og tiltak

Bedre oversikt gir grunnlag for å redusere omfanget av rød og gul sone og lette tiltakene for livdyromsetning i sonene.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere