Nyheter fra Trøndelag Bondelag

Trøndere nominert til Årets Matformidler

Smørekspert Jon Fredrik Skauge ved Fannremsgården og kokk Heidi Bjerkan ved Credo er nominert til Årets Matformidler hos Embla, Den nordiske matprisen.

Et krav som bidrar til vekst og verdiskaping i distriktene i Trøndelag

Jordbrukets krav styrker muligheten for å bruke jorda over hele Trøndelag, det er en forutsetning for vekst og verdiskaping i distriktene i fylket, sier leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker.

Et krav som bidrar til å styrke vekst og verdiskaping i distriktene i Trøndelag

Grunnlagstallene for årets oppgjør viser inntektsnedgang for landbruket siste to år, på grunn av kostnadsvekst og overproduksjon i flere produksjoner. Vi leverer i dag et krav som legger til rette for å øke korn- og grøntproduksjonen, bruke gras- og beiteressursene i distriktene bedre og styrke mangfoldet i landbruket, sier fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag, Audhild Slapgård

Når man blir 66 - da gjør man som man vil:-)

Tenk det, at Sør-Trøndelag Bondelag sin organisasjonssjef i nesten 20, nå går over i pensjonistenes rekker. Ikke det at vi tror han kommer til å roe ned tempoet så veldig mye - Jon Gisle Vikan har mange planer for pensjonisttilværelsen. Når man blir 66, da gjør man som man vil:-)

Lokalmat på fylkestinget

Heit suppe, ferskt brød og nykinna smør sto på menyen da Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag serverte lunsj for fylkestinget denne torsdagen.

Felles strategisamling for Trøndelag

Når planene for Trøndelag Bondelag legges, gjøres det med et smil!

Lokalmat på fylkestinget

Heit suppe, ferskt brød og nykinna smør sto på menyen da Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag serverte lunsj for fylkestinget denne torsdagen.

Felles strategisamling for Trøndelag

Når planene for Trøndelag Bondelag legges, gjøres det med et smil!

Viktig og god beslutning i travbanesaken

Bondelaget er fornøyd med at flertallet av kommunepolitikerne i Malvik kommune ikke vil bygge travbane på matjord.

Det er ingen spøk

Typisk godvær herjer over Steinkjer by, denne 1.aprildagen, i det jeg er på vei til min første dag som kommunikasjonsrådgiver for Nord-Trøndelag Bondelag. Det er ingen spøk å starte i ny jobb!

Matfylket Trøndelag i et framtidsperspektiv

Erlend Fiskum i Nord-Trøndelag Bondelag, innledet før Ole Robert Reitan under årsmøte på Stjørdal i forrige uke. Her kan du lese det Erlend sa på talestolen.

Årets Lokallag i Sør-Trøndelag Bondelag

Blant mange gode lokallag i Sør-Trøndelag Bondelag vil fylkesstyret utnevne Oppdal Bondelag til Årets Lokallag 2018. En kjempeglad og rørt lokallagsleder i Oppdal Bondelag, mottok prisen på vegne av lokallaget under årsmøtet til Sør-Trøndelag Bondelag 21. mars.

Verdal Bondelag kåret til årets lokallag

Under årsmøtet 2019 ble Verdal Bondelag kåret til årets lokallag, blant annet fordi de er viktige meningsbærere i lokalsamfunnet, er synlige i media og har generelt høy aktivitet.

Bondevenn t-skjorter til Michelin-kokkene

På en tilstelning for de to restaurantene i Trondheim som ble tildelt en stjerne hver i Michelinguiden, fikk sjefskokkene utdelt hver sin Bondevenn t-skjorte

Årsmøte med trua på trøndersk landbruk

Årsmøtene og samlinga for bondelaga i Trøndelag var preget av god stemning, tru på framtidig landbruk i Trøndelag og et samla sterkt fylkesbondelag fra 2020. Audhild Slapgård skal lede Nord-Trøndelag Bondelag fram til bondelaga er samlet til et fylkeslag.

Historisk øyeblikk - fylkeslederne i bondelagene i Trøndelag hadde felles tale

Fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag, Borgny Kjølstad Grande, og fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker, har nettopp avholdt en felles tale på felles årsmøte i de to bondelagene som nå foregår på Scandic Hell på Stjørdal.

God stemning på Odelscamp og "Seniorcamp"

Mange deltok to generasjoner på Odelscamp og "Seniorcamp" som ble arrangert for hele Trøndelag 1. og 2. mars på Scandic Hell, Stjørdal. En kjempemulighet til å starte samtalen og tankeprosessen rundt framtida for gården som 43 deltagere grep denne helga.

Årsmøte Nord-Trøndelag Bondelag 2019

Årsmøte i Nord-Trøndelag Bondelag 2019 avholdes på Scandic Hell Hotell 20. - 21. mars, sammen med Sør-Trøndelag Bondelag.

Etterlyser en mer samordnet og helhetlig jerveforvaltning

Fylkesbondelagene i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag etterlyser i et felles brev til Klima- og miljødepartementet en mer samordnet og helhetlig jerveforvaltning.

Audhild Slapgård innstilt som leder

Audhild Slapgård fra Vuku i Verdal er innstilt av valgnemnda som ny leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Framtidsbonden i Namdalen

Fredag 8.februar inviterte Namsos Bondelag, Grong Sparebank og Midtre Namdal samkommune til konferanse om "Framtidsbonden i Namdal". Arrangementet beskrives som en suksess, med over 170 deltakere. Innledere var blant annet Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, Harald Harstad fra Nofence AS, Mariann Merz fra Sintef Agri og Bjarne Holm fra Mimiro .

Bli med på Odelscamp eller "Seniorcamp"!

Det er 1.-2. mars i år det skjer, på Scandic Hell! Bondelagene og bygdeungdomslagene i Trøndelag inviterer odelsberettigete til landbrukseiendommer i Trøndelag på Odelscamp, og "Seniorcamp" for de som snart ser for seg å overdra eller selge gården videre.

KrF sikrer viktige deler av landbrukspolitikken

Den ferske regjeringsplattformen mellom FrP, Høyre, Venstre og KrF understreker betydningen av et velfungerende importvern, jordbruksavtaleinstitutt, markedsregulering og en eiendomspolitikk som sikrer en selveiende bonde.

Framtidsbonden i Namdalen

Namsos Bondelag, Grong Sparebank og Midtre Namdal Samkommune inviterer til konferanse.

Endret bemanning på bondelagskontoret i Trondheim til våren

Per-Anders Robertsen er ansatt som ny rådgiver på bondelagskontoret i Trondheim, og er den første i bondelaget som er ansatt med hele Trøndelag som arbeidsområde. Per-Anders starter i jobben 1. april. Han får litt "overlapping" før organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag, Jon Gisle Vikan, går over i "pensjonistenes rekker" 1. mai.

Enormt oppmøte i rovviltpolitisk fakkeltog

Tidenes største markering for at et Stortingsvedtak skal gjennomføres ble gjennomført i Oslo i går kveld. Rundt 10.000 var samlet i fakkeltoget. Ordførere, bønder, jegere, skogeiere og andre møtte opp for å markere at nok er nok - nå må bestandsmålene satt av Stortinget i Rovviltforliket holdes.

Fakkeltog mot regjeringas rovdyrpolitikk

Norges Bondelag, sammen med de andre organisasjonene i Naturbruksalliansen i Norge, arrangerer Rovdyrpolitisk fakkeltog i Oslo 8. januar. Sør-Trøndelag Bondelag stiller opp sammen med de andre organisasjonene og mobiliserer til deltagelse i fakkeltoget.

Rovdyraksjon 8. januar

Norges Bondelag, sammen med de andre organisasjonene i Naturbruksalliansen i Norge, arrangerer Rovdyrpolitisk fakkeltog i Oslo 8. januar, og medlemsorganisasjonene i Nord-Trøndelag støtter denne aksjonen og deltar med representanter fra fylkesorganisasjonene.

En fredelig jul og et aktivt nytt år fra Sør-Trøndelag Bondelag

Så er tida her igjen, for å takke for året som har gått og ha gode ønsker for det nye. 2018 - Trøndelag - det har vært hektisk, mange møter, nye og gamle måter å gjøre ting på, men vi lander. Sør-Trøndelag Bondelag har hatt tett samarbeid med Nord-Trøndelag Bondelag både de tillitsvalgte og de ansatte. Vi ser at dette kan ende godt.

Kornmøter 2018

11 - 13 desember ble en serie med 3 fagmøter avholdt i regi av Trøndersk Kornutvalg. Møtene var på Mære Landbruksskole, Skatval Samfunnshus og Skjetlein Videregående skole.

MIDT-NORSK KJØTTKONFERANSE

MIDT-NORSK KJØTTKONFERANSE PÅ STJØRDAL 1. - 2. FEBRUAR 2019. PÅMELDING ER ÅPNET

Klimaverstingen er deg og meg

Oslo Unge Venstre har gått ut med en påstand om at produksjon av kjøtt og andre animalske produkter er den største klimaverstingen globalt. De går så langt i sin påstand at de vil utfase bruk av dyr i matproduksjon I Norge. Dette kan ikke få stå uimotsagt, sier styremedlem i Sør-Trøndelag Bondelag, Anna Neergaard Rathe.

Vellykket samling i Midtnorsk Landbruksråd

Midtnorsk Landbruksråd arrangerte fagkonferanse om markedet for mat på Clarion Hotell Brattøra i Trondheim. Nedenfor er programmet for konferansen med link til presentasjonene.

Fyttigrisen, for et ledermøte!

4. og 5. desember var lokallagslederne og fylkesstyrene i Sør-Trøndelag Bondelag og Nord-Trøndelag Bondelag samlet for å diskutere organisasjonsprosessen i Norges Bondelag fram mot ei mulig sammenslåing av bondelagene i Trøndelag. Ut fra alle smil og den gode stemninga, må vi tro at dette kan gå veldig bra!

Kornmøter på Mære Landbruksskole og Skatval Samfunnshus

Trøndersk Kornutvalg arrangerer kornmøte på Mære Landbruksskole tirsdag 11.desember kl 18:30- 22:00 og Skatval samfunnshus onsdag 12. desember.

Trondheimskokk i i bondelagskokk-finalen!

Juryen som skal finne årets bondelagskokk har funnet sine toppkandidater. Og blant de tre toppkandidatene finner en Fredric Klev fra Trondheim. Nå er vi spente på om han når helt til topps!

Thomas Valø en av tre finalister til årets Bondelagskokk

Juryen har funnet sine toppkandidater til årets Bondelagskokk. Blant de tre er kjøkkensjef Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten, bonde og eier.

Bondelaget applauderer Arbeiderpartiets landbruksuke!

NNN(Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund) og Trøndelag Arbeiderparti kjører denne uka gjennom Trøndelag på landbruksturné. Politikk blir best med fakta, derfor jobber de nå sammen for å få kunnskap direkte fra næringa. Med oppstart på Røros mandagsmorgen endte kvelden på Bårdshaug Herregård med Sør-Trøndelag Bondelag og Orkland Arbeiderparti

Rovdyrforvaltningen setter beitenæringen i fare

Sommerens herjinger av bjørn har utløst mye engasjement både i næringen og de politiske miljøer. Rovdyrspørsmål er nå tema både i departementer og i Stortinget, sist ved høring i Næringskomiteen hvor det var stor representasjon fra Nord-Trøndelag mellom de som fremmet høringsinnspill.

Hårfin effektivitet i bondelaget!

En engasjert gjeng fra lokallagsstyrer i Sør-Trøndelag Bondelag tok i dag turen til Trondheim og organisasjonskurset i Norges Bondelag. Organisasjonssjef Astrid Solberg lot forsamlingen få et innblikk i det "indre livet" i bondelaget under jordbruksforhandlingene.

Trønderske oster dro hjem medaljer i Oste-VM

Trønderske oster fra vårt område dro hjem medaljer fra Oste VM som ble arrangert i Bergen. Hitra Gårdsmat, Orkladal Ysteri og Grindal Ysteri dro hjem medaljer og vi vil gratulere med den sterke innsatsen og gode resultatene i årets Oste VM. Også TINE SA sine oster dro hjem medaljer,.

Øvelse Trident Juncture 2018 - DV dag på Byneset

Den 30 oktober arrangerer militærøvelsen Trident Juncture 2018 (TRJE18) en stor demonstrasjonsdag på Rye på Byneset. Dagen før, den 29 oktober er det generalprøve på det som skal skje den 30 oktober og tilsvarende aktiviteter.

Åpen Gård feiret 30 år i år, og er blitt en suksess i våre områder

Tenk at bondelaget startet med Åpen Gård i 1988, og nå har vi holdt på med dette i 30 år! Aldri har det vært viktigere å ha åpne gårder og vise folk flest hvor maten kommer fra og hvordan dyrene har det, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag Kari Åker. I år har vi hatt fem Åpen Gård-arrangement i bondelagets regi blant våre lokallag.

Økouka 2018

Økouka Trøndelag 2018 er høstens mulighet til å bli med på ulike arrangement som setter økologisk mat i fokus, for inspirasjon og matnyttig læring. Det søkes også etter kandidater til Årets Økobonde 2018 i Trøndelag, med nominasjonsfrist 7.oktober 2018.

HUNT èn helse er rullet i gang

Nord-Trøndelag Bondelag støtter prosjektet fullt ut, og oppfordrer alle - medlemmer, dyreeiere og bønder - til å delta for at vi skal finne ut mer om samspillet mellom dyrs og menneskers helse.

Informasjonsmøter om militærøvelsen Trident Juncture 2018

Det arrangeres en serie på sju informasjonsmøter om den store militærøvelsen Trindent Juncture fra 29 august til 6 september.

FÅ BEST MULIG KVALITET PÅ HALMEN SOM BERGES

I år blir det berget uvanlig mye halm i Trøndelag. Det er viktig at halmbergingen har som mål å lage et best mulig fôr til drøvtyggere, og vi vet at høsten kan by på utfordringer værmessig. Likeså kan det bli noe kapasitetsutfordring både på pressing og behandling av halmen.

ROVDYRSITUASJON UTE AV KONTROLL

Året beitesesong har vært et mareritt for beitebrukerne i Trøndelag. Signaler fra myndighetene er så lang at de prioriterer rovdyrene foran beitedyr, og hindrer uttak av skadegjørere i beiteprioriterte områder. Nord-Trøndelag Bondelag frykter at dette kan medføre at flere slutter med sau.

Åpen Gård 2018

Nå er det høysesong for Åpen Gård, og i helga finner du arrangement i Lierne og Meråker, og flere kommer utover sensommeren.

FÅ BEST MULIG KVALITET PÅ HALMEN SOM BERGES

I år blir det berget uvanlig mye halm i Trøndelag. Det er viktig at halmbergingen har som mål å lage et best mulig fôr til drøvtyggere, og vi vet at høsten kan by på utfordringer værmessig. Likeså kan det bli noe kapasitetsutfordring både på pressing og behandling av halmen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere