Nyheter fra Trøndelag Bondelag

Muligheter på økonomi krevende på politikk

Landbruket har i sitt krav prioritert å sikre de mindre og mellomstore brukene et inntektsgrunnlag slik at vi kan produsere mat over hele landet. Staten har i sitt tilbud valgt å prioritere de store brukene - sier fylkesleder Lars Morten Rosmo som en reaksjon på tilbudet som statsråd Dale kom med i dag i årets jordbruksforhandlinger

Regjeringa på kollisjonskurs med folk flest

Staten tilbyr et jordbruksoppgjør på 90 millioner kroner, og vil kutte budsjettoverføringene med 70 millioner kroner. – Helt uforståelig, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Behov for sporskifte

- Jeg er ingen Moses som kommer ned fra fjellet, sa Reidar Almås til en fullstappet sal på Mære Landbruksskole sist fredag. Hele 70 personer møtte opp da Nord-Trøndelag Bondelag og Mære Landbruksskole inviterte til landbrukspolitisk møte.

Krever brudd med Listhaug-retningen

Jordbruket ønsker et brudd med Listhaug-linja, og ei større satsing på små og mellomstore bruk. – Det er helt nødvendig skal vi nå Stortingets mål om økt matproduksjon, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Mer mat på norske ressurser

- Kravet i årets jordbruksforhandlinger følger opp ønsket fra norske forbrukere om å produsere mer sunn og trygg mat fra norsk natur - sier fylkesleder Lars Morten Rosmo i en kommentar til kravet i årets jordbruksforhandlinger.

Vellykket kampanjedag før jordbruksforhandlingene

Tirsdag 19. april hadde fylkesstyret og ansatte i Sør-Trøndelag Bondelag mye å henge fingrene i. Vi hadde invitert fylkesutvalget i Sør-Trøndelag Fylkeskommune til lunsj og barnehager og bypolitikere på potetsetting og gulrotsåing. Og det ble folksomt, ja!

Landbrukspolitisk omstart, eller mer av det gamle?

Det blir landbrukspolitisk møte på Mære Landbruksskole fredag 22. april med Reidar Almås, Jostein Vik og Erlend Stabell Daling.

- Å tulle med landbruket påvirker valg

I forbindelse med sitt besøk i Nord-Trøndelag benyttet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum anledningen til å besøke Nord-Trøndelag Bondelag sitt styre som hadde møte på Husfrua gårdshotell på Inderøy.

Du må ta bilda av politikere og dyr!

Ordfører i Rissa kommune, Ove Vollan, var ivrig etter å vise at politikerne i kommunen var på tur for å lære mer om landbruket i Rissa. Og bilder av politikere og dyr gjør seg helt sikkert like bra som bilder av barn og dyr...

Egeninteresse= egeninnsats=endringsvilje og suksess

Dette er oppsummeringa av Kompetanseløft Trøndersk landbruk, etter tre års arbeid med kompetansefokus i næringa

Lise er verdens nordligste melkebonde

Lise Kaldahl Skreddernes, opprinnelig fra Fjær i Namsos, er verdens nordligste melkebonde i Bækkarfjord i Finnmark. Hun fronter Bondelagets kampanje "Norge trenger bonden".

- Matjord er næringsareal

Trøndelags beste matjord er under press i Verdal. Lars Petter Bartnes oppfordrer lokalpolitikerne til å ta ansvar. - Matjord er næringsareal, fastslo bondelagslederen under en debatt mandag.

Bartnes til jordvernmøte i Verdal

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes skal mandag delta på en politikerdag med tema jordvern i Verdal, og møte ordfører Bjørn Iversen (Ap) og andre politikere til debatt.

Sommertur for ansatte i bondelaget

Nå legges grunnlaget for årets jordbruksforhandlinger på Norges Bondelags Representantskap i Oslo. Hvert år når jordbruksforhandlingene og eventuelle aksjoner er over, bruker de ansatte en dag på sommertur for ”debriefing”, sosialt samvær og planlegging av resten av året.

Møt årets unge bonde - Jacobsen på Berg - på Byneset 11. april

"Bynært landbruk - nærhet til markedet gir muligheter" er tema for fagkvelden på Byneset mandag 11. april. Blant innlederne er blant andre Mats Hegg Jacobsen som ble kåret til Årets unge bonde 2015. Møtet er åpent for alle interesserte.

Nasjonal konferanse om urbant og bynært landbruk

12. april er det klart for den første nasjonale konferansen om urbant og bynært landbruk. Konferansen arrangeres hos NTNU Moholt i Trondheim, og arrangør er Nettverk for urbant og bynært landbruk i Sør-Trøndelag. Konferansen er åpen for alle interesserte. Påmeldingsfrist 6. april

Danner nasjonalt Inn på tunet-samvirke

Inn på tunet-aktører over hele landet har gått sammen og dannet et nytt, nasjonalt samvirke for å styrke seg i en stadig hardere konkurranse om oppdragene.

Ta vare på skog langs bekker, elver og vann

Tar du vare på skog langs bekker, elver og vann hindrer du isskader og reduserer flomskader på jordene dine, og da tar du ogsåvare på villaks og ørret, sier Beate Sundgård hos Fylkesmannens miljørvernavdeling.

Møte om ny tilskuddsordning for gåseskader

På grunn av endringer i ordningen for gåsetilskudd inviteres bønder til et åpent møte på Mære landbruksskole onsdag for å få en orientering om endringene.

Krever politisk avklaring om rovdyr

Det må til en politisk avklaring om rovdyr som forplikter forvaltninga, mener leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag. Han kunne ha tenkt seg å fylle ledige kyllingfjøs i Namdalen med sau, men ser at det ikke går på grunn av rovdyra.

Gjenvalg på leder og to nye i styret

Asbjørn Helland ble gjenvalgt som leder, og Audhild Slapgård fra Vuku og Lorns Olav Aunsmo fra Skogn ble valgt som nye styremedlemmer i Nord-Trøndelag Bondelag under årsmøtet torsdag.

Nærøy årets lokallag

Nærøy Bondelag satser på samarbeid med den "blå åker", og ble kåret til Årets lokallag under årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag torsdag.

Møt medlemmer i årets årsmøtevideo

Nord-Trøndelag Bondelag følger opp tradisjonen med en årsmøtevideo - i tillegg til den skriftlige årsmeldinga. Se videoen her!

Harry Potter-generasjonen vil bli bønder!

Sør-Trøndelag Bondelag avholdt sitt årsmøte 9. mars på Quality Hotel Panorama, Heimdal. 78 deltagere og en vandrende "bygdetulling" deltok - så her var både "alvor og gaman":-)

Se fylkesårsmøtet direkte

Årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag blir sendt direkte her fra kl. 10.00 torsdag.

Tar gjenvalg som fylkesleder

Asbjørn Helland stiller til gjenvalg som leder, mens to styremedlemmer har sagt nei til gjenvalg foran årsmøtet i Nord-Trøndelag Bondelag torsdag 10. mars.

Informasjon om militærøvelsen Cold Response

Nord-Trøndelag Bondelag har dialog med forsvaret om øvelsen Cold Response. Her er informasjon som vi har fått fra miljøvernavdelingen for øvelsen.

Satser på biodiesel og klima

Innen fem år skal halvparten av traktorene i Trøndelag gå på biodiesel. Det er målet for et prosjekt som ble startet under konferansen om klima og landbruk på Stjørdal fredag. SE VIDEO.

Satser på biodiesel og klima

Innen fem år skal halvparten av traktorene i Trøndelag gå på biodiesel. Det er målet for et prosjekt som ble startet under konferansen om klima og landbruk på Stjørdal fredag. SE VIDEO.

Kompetanse og engasjement - landbruket i Trøndelag er kompetansesugne

Etter tre år med fokus på kompetanse i landbruket har Kompetanseløft Trøndersk landbruk gjort opp regnskap for perioden. Næringsutøvernes direkte deltagelse i prosjektet har vært enorm, og over 1600 bønder har direkte vært involvert i prosjektet!

Klima- og landbruksmøte uten Göran Persson

Göran Persson har meldt avbud til det åpne møtet om landbruk og klima fredag 19. februar. Men møtet går som planlagt, og Ole Hedstein kommer som ny innleder.

NLR Trøndelag SA er etablert

Tirsdag 16. februar slo NLR Sør-Trøndelag, NLR Namdal og NLR Oppdal seg sammen og etablerte NLR Trøndelag SA.

Kompetanseløftet avslutta - hva ble igjen?

Kompetanseløftet avslutta formelt ved årsskiftet. Det er laga en oversikt over videreføringsaktivtetene, og hvem som tar oppdraget videre. Sluttrapporten er i sluttfasen og vil slippes etter hvert. Vi kan likevel annonsere at suksessen med mentor og erfaringsgrupper videreføres

Mentor og erfaringsgruppetilskuddet videreføres!

Nå er det klart for nye runder med søknader for mentor og erfaringsgrupper. Merk at søknad skal sendes til ny adresse!

Lederen i Norges Bondelag kommer til Oppdal

Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes kommer til Oppdal tirsdag 16. februar. Lederen er invitert av Oppdal Bondelag til å snakke om landbrukspolitikk og distriktspolitikk

Dale vil kutte yoghurt-avgift

Bortfallet av Jarlsberg-eksporten ble tema da fylkesleder Asbjørn Helland møtte landbruks- og matminister Jon Georg Dale under statsrådens besøk på Mære landbruksskole mandag.

Lunsj med landbruksministeren

I dag er landbruksministeren på besøk i Sør-Trøndelag. Og dagens lunsj ble naturligvis lagt til Mathallen. En god stemning rundt bordet som bugnet av lokalprodusert mat stort sett fra Trøndelag. Hele spekteret med fisk, kjøtt, ost, grønnsaker og frukt/bær-drikke var representert. Og med i måltidet fulgte viktige og gode ord.

Praksis i næringa for naturbrukselever

Et nytt tiltak for å øke rekrutteringen til grønne utdanninger er nå i gang. Elever fra naturbruksskolene i Trøndelag får tilbud om praksis i 3-6 dager hos ulike næringsaktører i landbruket. Elevene får en smakebit på hva de kan jobbe med etter endt utdanning, og næringsaktørene får kontakt med potensielle framtidige arbeidstakere. Tiltaket er finansiert av Nord- og Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Inviterer til seminar om landbruksøkonomi

Trøndersk jordbruk i utvikling - henger vi med? Det er tema for landbruksøkonomidagen i Midt-Norge 15. mars.

- For dårlig utredet til å si ja

Fylkestingene kan ikke vedta å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag nå. Saken er altfor dårlig utredet, mener fylkesstyret i Nord-Trøndelag Bondelag.

Styret besøkte Tine Verdal

Styret i Nord-Trøndelag Bondelag la mandagens styremøte til Tines meieri på Verdal. Der fikk styret både orientering og omvisning.

Bartnes: Dramatisk situasjon for kylling

For første gang får husdyrprodusenter tilbud om å bli kjøpt ut av en produksjon. Det skjer innen kylling, og det er meget spesielle grep som tas, mener bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Gambling med framtida

Konsesjonsgrensa på slaktekylling ble doblet fra 140000 til 280000, tross sterke advarsler om at det ville medføre sentralisering av slaktekyllingproduksjonen. Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug forsvarte vedtaket og argumenterte med at da ville flere bønder få muligheten til å bli heltidsbønder. Vi ser at det er det motsatte som skjer.

Framtid i landbruket!

Flere år på rad har Meldal Bondelag i samarbeid med TINE, Nortura, Felleskjøpet Agri og NLR Sør-Trøndelag arrangert den populære landbruksdagen "Framtid i landbruket". Meldal samfunnshus var onsdag 13. januar smekkfullt av bønder og andre landbruksinteresserte, og en blidspent og meget fornøyd leder i Meldal Bondelag, Ola Bjørkøy, lovet forsamlingen at det blir landbruksdag neste år også.

Følg Mat og landbruk direkte

Både kronprins Håkon og den nye landbruksministeren kommer til konferansen Mat og landbruk, som starter tirsdag kl. 12.40. Du kan følge konferansen direkte.

Ny mistanke om LA-MRSA

Det er mistanke om LA-MRSA i en svinebesetning i Nord-Trøndelag. Det tas også prøver fra seks kontaktbesetninger.

Revolusjon eller revisjon

Forenklingsutvalget la mandag fram sin rapport, uten å komme med en klar anbefaling om forenkling av virkemidlene. I stedet lanseres to alternativer: Revolusjon eller revisjon.

God jul og godt nyttår fra Sør-Trøndelag Bondelag

Så er den her straks igjen – jula. Den siste uka har vi ryddet etter og prøvd å avslutte et svært travelt år. Vi går ut av året med nesten akkurat like mange medlemmer som vi hadde i fjor. En stor innsats for landbruket i Sør-Trøndelag gjøres av fylkesstyret og lokallagene i bondelaget, hos fylkeskommunen, hos Fylkesmannen, i faglagene, forsøksringene, landbrukskontorene, næringsmiddelbedriftene. Sør-Trøndelag Bondelag ønsker takke for godt samarbeid i året som har gått.

Godt oppmøte på årets kornmøter

Trøndersk Kornutvalg arrangerte kornmøter i forrige uke i Overhalla, Verdal og Trondheim kommuner. Til sammen ca. 120 kornbønder fikk en oppdatering om verdiprøving av bygg og havre i 2015, samt en innføring i god agronomisk praksis for å få stabile og høyere kornavlinger. Jon Olav Forbord fra Nord-Trøndelag Landbruksrådgiving var hovedforedragsholder.

Braa Havredyrkerlag er trøndersk mester i havredyrking

Det var godt oppmøte på kornmøte på Skjetlein den 10. desember da Braa Havredyrkerlag ble kåret til Trøndersk Mester i havredyrking 2015. Laget oppnådde en avling på 621 kg pr dekar og et dekningsbidrag på 932 kr pr dekar.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere