Nyheter fra Trøndelag Bondelag

Vi må profesjonalisere vår kommunikasjon

Innspillsmøte foran jordbruksforhandlingene 2020, med fag- og samvirkeorganisasjonene i Trøndelag gjennomført, med sterke fornemmelser om to ting: økte målpriser og styrket samvirke.

Fordi matproduksjon er framtida

Historien om lønnsforhandlingene som lot seg styre av været.

Pyroeffekter på Skjetlein vgs!!

Etter vinterferien braker det løs med et forskningsprosjekt hvor fem elever, Sintef, NTNU, laboratorium i Tyskland og en hjemmesnekra biokull-reaktor er involvert. Skjetleins forskerelever skal være med å redde verden – litt.

Vi er sammen for dyra

Husdyraktører i Midt-Norge jobber fortsatt tett med Mattilsynet, region Midt, i nettverket Sammen for dyra.

Møte for svinenæringa i Trøndelag

Trøndergris til riktig pris- Hvordan kommer næringa seg dit på samla vis?

Vi vil ha innspill

Utkast til nytt næringspolitisk program for perioden 2020-2024 er lagt ut på høring, vi vil ha innspill fra lokallagene.

Lars Petter Bartnes tar ikke gjenvalg i Norges Bondelag

Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes har meddelt valgnemnda at han ikke stiller til gjenvalg på årsmøtet i juni.

Pollinatorer på agendaen

Denne ungdomsbedriften ønsker å utvikle en app, som skal sette fokus på betydningen av pollinerende insekter.

Vil forvalte viktige verdier

To unge trøndere fra sentrale deler av Trondheim har valgt å fordype seg i landbruksrelaterte tema som angår oss alle, nemlig klima og matproduksjon. Skal vi tro de unge kvinnene, er det fullt mulig å samarbeide for å finne løsninger på framtidas utfordringer.

19 prosent nedgang i jordbruksinntekt

NIBIO har i dag lagt fram de årlige driftsgranskingene, og for andre år på rad viser tallene en inntektsnedgang i landbruket. Nedgangen på landsbasis var 11 prosent, men for Trøndelag hele 19%.

Det første styret i Trøndelag Bondelag

Det aller første styret i Trøndelag Bondelag er valgt, og blir operativt fra 1.januar 2020

Trøndelag Bondelag i boks!

Det spares ikke på engasjement og positivisme når to blir til en. Sør- og Nord-Trøndelag Bondelag er fusjonert og nå blitt til Trøndelag Bondelag.

KORNMØTER HØSTEN 2019

Det er tid for en ny runde med kornmøter. Kvithammer onsdag kveld den 11.12 kl 18.30, på Mære torsdag 12.11. kl 10.00 og på Skjetlein samme kveld kl. 18.30. Se program

Kari Åker innstilt som leder for nye Trøndelag Bondelag

Kari Åker fra Rissa er av valgnemnda innstilt som leder av fylkesstyret til nye Trøndelag Bondelag

Ny hjemmeside og nye facebookside for Trøndelag Bondelag

I disse dager jobber vi i administrasjonen på mange arenaer med å rigge oss og dere mot nye Trøndelag Bondelag. Blant annet jobbes det med ny hjemmeside, ny facebookside og nytt profileringsmateriell.

Ekstraordinært og konstituerende årsmøte, ledermøte dag 2- Historisk når Trøndelag Bondelag etableres

3.- 4. desember blir det nye Trøndelag Bondelag stiftet. De tidligere fylkeslaga skal avvikles i ekstraordinære årsmøter og ny fylkeslag med nytt styre skal etableres i et konstituerende årsmøte med representanter fra alle lokallag i Trøndelag

Bli med kurs for tillitsvalgte

Påmeldingsfrist snarest til kurs. Midtnorsk Landbruksråd arrangerer kurs for tillitsvalgte som ønsker å lære mer om organisasjonsarbeid.

Trøndelag har flest landbrukseiendommer

Ferske tall fra SSB viser at Trøndelag er det stedet i landet med flest landbrukseiendommer.

Fullskala brannøvelse i Orkdal

Brannalarmen går. Tett røyk velter ut fra ventilasjonsluker langs vegg og på tak i fjøset. Ut gjennom porten tumler en av gårdbrukerne. Røyken står også tett ut porten, men gårdbrukeren løper inn med brannslokkingsapparatet. Det brenner i en traktor på fôrbrettet. 200 dyr står inne i fjøset.

Ny forskrift om regulering av svineproduksjonen

I jordbruksoppgjøret 2018 ble det enighet om å styrke markedsreguleringen og stramme inn regelverket for svineproduksjon. I dag kom endelig forskriften.

Nedskalering av melkeproduksjon rammer hardt i Trøndelag

Regjeringens stans av eksportsubsidier for Jarlsberg og andre eksportvarer fra 2020, koster norske bønder en produksjonsreduksjon på om lag 100 millioner liter melk, tilsvarende 1 milliard norske kroner.

En SOPIN suksess

Gjengen bak suksessen SOPIN matfestival, er godt i gang med planlegginga av innholdet for matbonanzaen i 2020!

Veterinærforeninga på grisebesøk

Den Norske Veterinærforening ønsket å få bedre kjennskap til svin og svinehold. Torsdag denne uka var presidenten Toril Moseng og kommunikasjonsrådgiver Frauke Becher sammen med spesialveterinær Ingeborg Ålmo i Nortura, på besøk hos to svineprodusenter i Trøndelag.

Invitasjon til workshop- kartlegging av mulighetsrommet mellom hav-, jord- og skognæringene

Hav-, jord- og skognæringene ønsker å inspirere næringslivssektorene i de ulike biobaserte næringene i Trøndelag til å utforske mulighetsrommet for innovasjon mellom næringene og invitere til en næringslivsworkshop den 1. november.

Vellykket Åpen Gård - "sesong"!

Åpen Gård er populært og mange tar turen for å se og lære om det som foregår på de trønderske gårdene. Tusen takk til alle som har bidratt:-)

Kartlegging i alle sauehold i sonen

Mattilsynet har iverksatt prøvetaking og kartlegging av alle sauehold i mædi-sonen. Den nye mædi-sonen innbefatter gamle Nord-Trøndelag og Fosen. Norge ønsker å bekjempe mædi da sykdommen kan gi svært redusert dyrevelferd og produksjonstap på opptil 30%.

Ny soneforskrift for å hindre spredning av mædi

I dag innføres ny soneforskrift som skal hindre spredning av mædi. Den nye forskriften innføres i gamle Nord-Trøndelag, samt Fosen. I alt 28 kommuner blir pålagt strengere restriksjoner på flytting av dyr.

Tema og skattekurs 2019

Tema og skattekurs for regnskapsførere arrangeres på Steinkjer 25. - 27. november. Her ligger informasjon og påmelding.

Ekstraordinært, konstituerende årsmøte og ledermøte

Det nærmer seg et felles Trøndelag Bondelag - dato er satt

Veterinærvakten i distriktene videreføres

I dag kom nyheten om at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland snur om endringer i veterinærvaktordningen etter press fra blant andre Bondelaget. Dermed fortsetter dagens ordning som før.

Landbruksklynga

Fredag feira vi flytting til nye kontorlokaler og åpninga av InnoCamp Steinkjer, hvor vi sammen med de resterende bedriftene har fått tilhørighet i hver vår klynge.

Kommunalministeren har satt dyrevelferden på spill

Kommunalminister Monica Mæland og Stortinget setter dyrevelferden på spill med den nye veterinærvaktordningen. Flere områder i Trøndelag blir hardt rammet hvis en går bort fra dagens ordning med øremerkede midler og over til at tilskuddet overføres direkte til kommunene.

Inviter oss!

Savner du noe her? Vil du lese mer om lokale arrangement? Vil du at naboen skal få heder for sin produksjon? Vil du ha besøk på din gård?

Ny forvaltningsplan kan bidra til økte avlinger

Beitende grågjess er en utfordring i landbruket som har kommet for å bli, med lokal forvaltningsplan kan derimot skadeomfang og bestandsutvikling overvåkes og danne grunnlaget for konfliktdempende tiltak.

Åpen Gård med historisk vri i Lierne

Det er vanskelig å ikke la seg imponere over de historiske bygningene på Oppgården i Kvelia, Lierne. Under helgas Åpen Gård, ble det omvisning.

Et landbruk for alle

I kystkommunen Nærøy ligger alt til rette for et levende landbruk, med gode vilkår for beite, og muligheten til å drive i både stor og liten skala.

Trøndersk Matfestival - fortsatt en stor suksess!

Finvær, folkehav, 180 lokalmatprodusenter, øl og glade unger. Kan det bli bedre i Trondheim disse sommerdagene i starten av august?

Påvisingen av mædi i Trøndelag

Det er påvist mædi i en sauebesetning i Trøndelag. Funnet ble gjort i en rutineprøve tatt på slakteri, som en del av overvåkingsprogrammet for sykdommen.

Sommerstengt kontor

Fylkeskontoret til Nord-Trøndelag Bondelag blir feriestengt i tre uker fra mandag 8. juli.

Ung og målrettet

Kun 20 år gammel tok han over gården etter familien på Leka - Matias (20) har alltid visst at han ønsket å bli bonde.

Forkastelige handlinger

Handlingene som kommer fram i filmen "Griseindustriens hemmeligheter" er forkastelig og uakseptable, uttrykker fylkesledere i Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag, Audhild Slapgård og Kari Åker.

Trøndelag på plass

I underkant av 200 familier får i dag dommen om nedleggelse av sine pelsdynæringer. Næringa er satt til å bli avviklet innen 2025, og skal vedtas på Stortinget i dag, 13. juni 2019.

Unikt samhold

Fire gårdsbruk av ulik størrelse og produksjon på Jøa i Fosnes kommune, deler samme tankegang: et fantastisk landskap med god jord gir oss muligheter i landbruket - det unike samholdet mellom oss og andre her ute, realiserer disse mulighetene!

Ettertraktet kompetanse

Tre har allerede fått seg jobb, fjerdemann ønsker å studere videre til mastergrad. De fire nyutdannede bachelorstudentene på husdyrfag- velferd og produksjon ved Nord Universitet i Steinkjer representerer en viktig faggruppe i norsk samfunnsutvikling og landbruk.

Oppdal Bondelag er årets lokallag!

Oppdal Bondelag har vunnet prisen for årets lokallag. Vinneren av den prestisjetunge prisen ble annonsert under årsmøte i Norges Bondelag på Lillehammer 5. juni. – Dere er kroneksempelet på hvordan et lokallag kan jobbe for å utgjøre en forskjell, sier juryformann og ordfører i Bondelaget, Arne Magnus Aasen.

Krevende forhandlinger resulterte i avtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2020.

Norges første nasjonale gåsekonferanse

De aller fremste gåseforskerne i Norge og Europa var samlet på et hotspot-område i Trøndelag, da de denne uka diskuterte utfordringer og muligheter knytte til gås, på den Nasjonale Gåsekonferansen i Skogn

Søkki kår kua pesse - det e jo litervis!!

Også i år tok flere tusen turen til Skjetlein for å overvære årets Kuslipp. Været tilsa høy faktor av regnklær og sydvest, men like spennende er det likevel når kyrne slippes ut av fjøset.

Større og færre bruk

Statens tilbud på jordbrukets krav 2019 legger opp til at det skal satses videre på større og færre bruk, noe som gjør det vanskelig med verdiskaping i distriktene i Trøndelag.

Betydningsfull grøntnæring i Trøndelag

Jordbrukets krav 2019 legger til rette for vekst og utvikling innenfor grøntsektoren i Trøndelag

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere