Nyheter fra Trøndelag Bondelag

En bauta ble takket av

Asbjørn Helland ble behørig takket av som leder i Nord-Trøndelag Bondelag, og for sin mangeårige innsats for norsk landbruk, under årsmøtet på Stjørdal.

Asbjørn Hellands siste ledertale

- I Nord-Trøndelag bor under 3 % av befolkningen, samtidig som vi produserer 11 % av maten i landet. Vi driver dermed et utpreget distriktslandbruk som er avhengig av velfungerende markedsordninger.

Årsmøte og lederskifte i Sør-Trøndelag Bondelag

Etter åtte år som fylkesleder ga Lars Morten Rosmo fra Skaun stafettpinnen videre til Kari Åker fra Rissa. Han brukte mesteparten av takketalen sin under årsmøtemiddagen 15. mars på Scandic hell til å framsnakke damene i det trønderske landbruket.

Åfjord og Roan Bondelag ble Årets lokallag 2016

Åfjord og Roan Bondelag ble ett lokallag i 2016, og kan påstås å være lykkelig gift. De utmerket seg i 2016 bl.a med å ha "Først i tunet"-aktivitet ved å invitere nye og unge bønder til middagsservering som er en av grunnene til at de ble utnevnt til Årets Lokallag 2016 i Sør-Trøndelag Bondelag.

Bondeprisen 2016 til Eivind Myklebust

Landbruksselskapet i Sør-Trøndelag delte ut Bondeprisen 2016 under årsmøtemiddagen til Nord-Trøndelag Bondelag og Sør-Trøndelag Bondelag 15. mars.

Borgny valgt som ny leder

Borgny Kjølstad Grande fra Grong ble torsdag enstemmig valgt som ny leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Namdalseid årets lokallag

Namdalseid Bondelag er kåret til årets lokallag i Nord-Trøndelag.

Trine Skei Grande til årsmøtedager i Stjørdal

Trine Skei Grandes melding til trøndernes årsmøtedager var tydelig og mangfoldig: - Bondelaget skal være glad for at Venstre er i regjering.

Se årets video

Nord-Trøndelag Bondelag har også i år laget en video, som et supplement til den skrevne årsmeldinga. Se den her!

Høy temperatur på Inderøy

Det var fullt hus på Akset kulturhus på Inderøy da landbruks- og matminister Jon Georg Dale, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og stortingspolitikere debatterte jordbruksmeldinga torsdag ettermiddag foran 350 engasjerte tilskuere.

Toppmøte om landbrukspolitikk

Det er duket for et toppmøte om framtidas landbruk når landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) torsdag kommer til Inderøy og Nord-Trøndelag. Der skal han møte bondelagsleder Lars Petter Bartnes og en rekke toppolitikere til debatt.

Borgny innstilt som ny leder

Borgny Kjølstad Grande (38) fra Grong er innstilt av valgkomiteen som ny leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Jentekraft løfter landbruket i Trøndelag!

Kari Åker fra Rissa på Fosen er innstilt som ny fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag. Og hun ligger da an til å bli den første kvinnelige fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag!

Ruster seg for jordbruksforhandlingene

Sør-Trøndelag Bondelag samlet organisasjoner til innspillmøte for årets jordbruksforhandlinger. Av de inviterte kom TINE, Nortura, Landbrukstjenester i Sør-Trøndelag og Trøndelag Birøkterlag.

Nye runder med dialogmøter rovdyrerstatninger og rovviltforvaltning

I mars gjennomføres nye runder med dialogmøter om rovdyrerstatninger og rovviltforvaltning på Fosen, Orkanger, Selbu, Oppdal og Støren. Beitebrukere, landbruksforvaltning og andre interesserte er velkommen.

Her finner du årsmøtepapirene

Nord-Trøndelag Bondelag har årsmøtesamling 15.-16. mars i Stjørdal. Her finner du årsmøtepapirer.

Marvin inspirerte ledermøtet

Marvin Wiseth sørget for en kickstart på ledersamlinga i Nord-Trøndelag Bondelag.

Samene jubilerer i Trondheim

Statsråd Dale foretok i dagen den offisielle åpning av Tråante 2017 som markerer 100 års dagen for organisering av samene. Den 6. juni 1917 ble det første samiske landsmøtet arrangert i Trondheim.

Det brant godt for norsk landbruk

Det brenner bål i Gauldaln, Rissa og Ørland, Holtålen og Selbu, Hemne og Snillfjord... det tikket inn med bilder fra gårdagens varselbål-aksjon for et landbruk i hele landet. Jeg er overveldet, sa nestleder i Sør-Trøndelag Bondelag Kari Åker som sto utenfor Tyholt-tårnet og aksjonerte sammen med en stor gjeng fra Strinda Landbrukslag.

- Jordbruksmeldinga framstår som en omkamp

Ingvild Kjerkol (Ap) og Marit Arnstad (Sp) oppfatter jordbruksmeldinga som en omkamp om endringer som Stortinget allerede har sagt nei til.

Varselbål om landbrukets framtid

Bønder tente tirsdag bål i Nord-Trøndelag og over hele landet for å protestere mot regjeringens jordbruksmelding.

Mange så muligheten til å finne ut mer om muligheter på eget gårdsbruk

Nesten 50 interesserte tok turen til mulighetsmøtet "Muligheter på eget bruk" som Sør-Trøndelag Bondelag arrangerte sammen med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og kommunene Hitra, Frøya og Snillfjord. Møtet fant sted på Hjorten Hotell på Hitra 24. januar.

Vi brenner bål for norsk landbruk

Tirsdag 31. januar kl 15, tenner Sør-Trøndelag Bondelag og våre lokallag rundt om i kommunene varselbål. Sør-Trøndelag Bondelag vil tenne sitt varselbål på Tyholt samtidig med bønder over hele landet som et varsel om at Regjeringens jordbruksmelding fører matproduksjonen i feil retning.

Nord-Trønderske bønder støtter kravet om uttak av ulv i tråd med Stortingsforliket

Rundt 35 bønder fra Nord-Trøndelag drar mandag til Oslo for å gå i fakkeltog for en demokratisk ulveforvaltning.

Vi tenner bål for landbruket

Tirsdag 31. januar kl. 15.00 tenner lokale Bondelag varselbål på flere steder i fylket. På samme tid tenner bønder over hele landet bål som et varsel om at Regjeringas jordbruksmelding fører matproduksjonen i feil retning.

Åpent debattmøte om ny jordbruksmelding

Alle medlemmer og andre interesserte inviteres til åpent debattmøte om ny jordbruksmelding på Scandic Hell Hotell på Stjørdal fredag 27 januar kl 10 - kl 12.30. Arrangør er Midtnorsk Samarbeidsråd.

Nei til travbane på Skjetlein

-Bygging av ny totalisatorbane på matjorda på Skjetlein Videregående Skole må være tidenes dummeste og mest ubetenksomme forslag- sier fylkesleder Lars Morten Rosmo, som også er leder i skoleutvalget på Skjetlein

Områdeplan Melhus spiser opp store områder med matjord

Foreslått områdeplan for Melhus vil bygge ned litt over 1000 dekar av den beste matjorda vi har i fylket. Dette er lite klima- og miljøvennlig. Det er på tide å se hva som kan gjøres av fortetting og bygging i høyden og dybden i de eksisterende, bebygde områdene i Melhus sier fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag i en uttalelse til områdeplanen.

Bli med på unge-bønder studietur til Fosen!

18.-19. mars kan nye og unge bønder bli med på spennende og lærerik studietur til Fosen. Busstur med hotellopphold og mangfoldige gårdsbesøk.

HAR DU LYST TIL Å JOBBE SAMMEN MED OSS PÅ STEINKJER?

1 års vikariat i 50 % stilling som kommunikasjonsrådgiver er ledig. Vil du vite mer om stillingen klikker du på linken nedenfor eller kontakter Anne Marit Igelsrud på tlf. 90553855

God jul og godt nytt år!

Vi ønsker alle en god jul og et godt nytt år! Kontoret er stengt, men vi kan nås også i julehelga.

Mentorordning for unge bønder

Vil du som ny bonde eller bonde i en utviklingsfase ha en erfaren diskusjonspartner? Eller er du en erfaren bonde som kan tenke deg å dele din erfaring med andre?

Pelsdyr - en del av norsk landbruk

KRONIKK: Sterke krefter ønsker å avvikle pelsdyrhold i Norge. Derfor er det gledelig at regjeringen vil opprettholde ei bærekraftig pelsdyrnæring også i framtida.

Interpellasjon om jordvern

Egil Haugbjørg (V) reiste en interpellasjon om jordvern i fylkestinget i Nord-Trøndelag. Se debatten her.

Forbereder seg på ett Trøndelag

Nord- og Sør-Trøndelag blir ett fylke fra 2018. Det må også Bondelaget forholde seg til.

- Svekker distriktslandbruket

Den nye landbruksmeldinga vil svekke distriktslandbruket og mulighetene for å øke norsk matproduksjon. Det mener leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Ny jordbruksmelding er et angrep på den norske jordbruksmodellen

I denne jordbruksmeldinga foreslår regjeringa å fjerne ei rekke enkeltordninger som til sammen vil bidra til at distriktslandbruket svekkes kraftig, og bonden får større risiko og bønder mister innflytelse i verdikjeden - sier fylkesleder Lars Morten Rosmo

BU-prisen til Traktorpikene

Traktorpikene i Grong fikk tirsdag Bygdeutviklingsprisen i Nord-Trøndelag.

Økte jordbruksinntekter, men større forskjeller

Ferske tall for 2015 viser en pen inntektsvekst, men inntektsforskjellene mellom mindre og større bruk har økt. – Tallene viser effekten av regjeringas nedprioritering av distriktslandbruket, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Kunnskap til kornbønder

Hvordan har kornavlingene utviklet seg i de ulike delene av Trøndelag? Hvilke klimatiltak kan en kornbonde gjøre? Hvilke sorter anbefales for neste kornsesong?

Kunnskap til kornbønder

Hvordan har kornavlingene utviklet seg i de ulike delene av Trøndelag? Hvilke klimatiltak kan en kornbonde gjøre? Hvilke sorter anbefales for neste kornsesong?

Trivsel og kunnskap på Odelscamp

Visste du at odelsretten ble nevnt i et skaldekvad allerede i vikingetida? For andre gang samlet Bygdeungdomslaget og Bondelaget i Sør-Trøndelag odelsberettigete til Odelscamp for å lære mer om odelsrett og livet som bonde.

Vern om matjorda!

Opsjonsavtaler må fram i offentligheten og regjeringa må gripe inn mot nedbygginga av dyrkajord i Trondheim! Vi må sikre en åpen debatt om byutvikling! Matjorda er en knapp ressurs – tenk deg om!

Melkeproduksjon i EU - et tapsprosjekt

Bondelaga i Trøndelag holdt fredag 28. oktober en politisk tenketank på Ersgard i Stjørdal. Om lag 25 politikere og tillitsvalgte i fylkesbondelaga fikk orienteringer om den skremmende situasjonen for melkebønder i våre naboland.

Bondelaget med innspill til Høyre

Nord-Trøndelag Bondelag møtte fredag Nord-Trøndelag Høyre for å gi innspill til partiets programarbeid.

Inviterer til Økoløft

Lyst til å vite mer om økologisk landbruk? Da har du sjansen tirsdag 25. oktober, når Økoløft arrangerer møte med inspirasjonsbønder og aktører innen økologisk produksjon.

Anbefaler kurset "Tryggere sammen"

Svenn Ove Fosseng anbefaler alle lokallag å ta kurset "Tryggere sammen". Det handler om å redusere risikoen for brann og ulykker, og hvordan du som bonde kan møte alle typer krisesituasjoner.

Anbefaler kurset "Tryggere sammen"

Svenn Ove Fosseng anbefaler alle lokallag å ta kurset "Tryggere sammen". Det handler om å redusere risikoen for brann og ulykker, og hvordan du som bonde kan møte alle typer krisesituasjoner.

Olav Skei til minne

Det er med sorg og sjokk vi like over helgen mottok den triste meldingen om at Olav Skei så altfor tidlig og uventet er gått bort.

Leif tilbake i Bondelaget

Leif Hjulstad (62) er tilbake i Nord-Trøndelag Bondelag, 24 år etter at han sist jobbet ved fylkeskontoret.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere